KinderAlegria sau bucuria de a invata. Program de educatie nonformala

La Mirela Dragnea am auzit, pentru prima data, un termen care mi-a placut tare mult: familybuilding. Este de fapt un concept si o las pe ea sa ne spuna detalii si sa ne vorbeasca despre proiectul KinderAlegria. Cat de jucaus si optimist suna!

Cine este Mirela Dragnea?

Mirela Dragnea: Este o mamica si o visatoare incurabila care isi doreste sa ofere copiilor ei o altfel de educatie decat cea pe care a primit-o ea de la parinti, scoala, mediu profesional etc. De aici a pornit calatoria Kinderalegria… A stiut dintotdeauna ca intr-o zi va avea afacerea ei, cand va fi pregatita sau cand va fi momentul potrivit. Insa a tot amanat ca sa se pregateasca, sa se trainuiasca… chiar daca cei din jurul ei considera ca acum ar fi cel mai nepotrivit moment, ea s-a simtit pregatita sa faca acest pas chiar daca este nevoita sa mearga mai incet decat planuise. Faptul ca a trebuit sa se intoarca la jobul de unde plecase in concediul de maternitate a fost un pas inapoi, insa a facut-o sa fie si mai hotarata sa nu renunte. Intre timp a gasit si o parte din partenerii cu care va dezvolta programele, cel de comunicare, antreprenoriat, logica (inteligenta emotionala), nutritie si bricolaj.

A cochetat cu blogul din dorinta de a invata lucruri noi despre social media, lucruri  pe care la job nu avea cum sa le invete. Din pacate nu a mai avut timp sa-l cosmetizeze si sa-l tina up to date, insa va veni si vremea lui.

A tinut un seminar in colaborare cu Extreme Training.

Lucreaza la o multinationala din 2002, din 2004 pe pozitia de Product/ Brand Manager departament Termotehnica.

Ce inseamna Kinderalegria?

Mirela Dragnea: Kinderalegria = bucuria de a invata, de a te dezvolta, de a relationa, de a te exprima, educatie prin joc, experimentare, dezvoltarea inteligentei emotionale, dobandirea unor abilitati practice care sa-i ajute pe copii cu adevarat in viata, devenind independenti, increzatori in ei insisi, echilibrati.

De unde ti-a venit ideea?

Mirela Dragnea: Ideea era de demult, de la sfarsitul primei facultati (Germana-Engleza, Iasi) cand am predat un semestru la Waldorf si m-am gandit prima data la o alternativa la scoala traditionala, invechita si inchistata care nu-i pregateste pe copii pentru viata.

De la copiii mei… si de la cursul de programare neurolingvistica (NLP Practitioner, trainer Maria Cotoi) pe care l-am inceput in ianuarie si tocmai ce l-am terminat… Practic am pornit la drum de la ideea de a adapta tehnicile NLP pentru copii, am cautat si analizat bibliografie, concurenta, am facut practica cu o colega a trainerei mele care facuse astfel de cursuri de  NLP pentru copii la Sibiu, am gasit o partenera cu experienta de trainer pentru a crea si sustine impreuna cursul de comunicare KinderCreativ si cand am inceput sa dezvolt site-ul mi-au venit ideile pentru celelalte programe pentru care ma bazez pe parteneri.

Cum crezi ca ii ajuta pe copii acest concept? Dar pe parinti?

Mirela Dragnea: Copiii vor gasi un alt mod de a invata lucruri noi, de a-si dezvolta noi aptitudini sau de a le dezvolta pe cele existente. Vor invata tehnici de comunicare, de invatare si de ascultare active. Vor invata sa se autocunoasca, sa nu cedeze presiunilor grupului, sa aiba incredere in ei insisi, astfel ca la un moment dat sa stie ce vor sa faca in si cu viata lor (KidnerCreativ). Vor invata tehnici de administrare a finantelor personale, valoarea banilor, a investitiilor de orice fel (KinderLeader). Vor invata sa se preocupe de sanatatea lor si de ceea ce mananca (KinderMiniChef). Vor invata sa construiasca diferite obiecte utile, invatand sa fie practici si creativi (KinderBricolaj). Vor invata sa isi dezvolte inteligenta emotionala si sociala, logica (KinderLogik).

Parintii vor invata de la copiii lor atunci cand vor vedea schimbarile la nivelul atitudinilor, convingerilor, perceptiilor etc. si se vor schimba ei insisi aducand plus valoare si echilibru in relatia cu copiii lor.

Ce inseamna familybuilding?

Mirela Dragnea: Este un concept nou pe care eu nu l-am intalnit inca pe piata si in viziunea KinderAlegria inseamna RELATIONAREA PARINTI – COPII: imbunatatirea comunicarii,  invatarea unor tehnici de evitare a conflictelor parinti-copii, intarirea legaturilor dintre membrii familiei prin jocuri, distractie, autocunoastere.

 Unde ne putem consolida familia si prin ce metode?

Mirela Dragnea: Prin  excursii organizate pentru familii, prin iesiri in aer liber, participari la diverse evenimente, ateliere, prin jocuri si activitati comune.

Ce este FamilyAlegria?

Mirela Dragnea: Este un program de familybuilding care doreste sa implice membrii unei familii in construirea si armonizarea relatiilor dintre ei prin activitati recreative, creative, de dezvoltare a unor abilitati de comunicare, relationare, de construire a echipei. Acest program este pentru toti parintii si copiii care vor sa fie o echipa, sa comunice eficient si deschis unii cu altii, sa se cunoasca pe ei insisi si sa-si redefineasca relatiile dintre ei, care vor sa se bucure impreuna, sa rada impreuna si sa invete impreuna prin joc, introspectie, sinceritate si daruire.

Care sunt programele?

Mirela Dragnea: Programul de comunicare: KinderCreativ.

Care sunt beneficiile programelor?

Mirela Dragnea:

  • deprinderea  unor abilitati si cunostinte  menite sa –i ajute pe copii si tineri sa iasa din diverse situatii problematice si sa gaseasca solutii, utilizand tehnici  de comunicare NLP, gandire laterala, Public Speaking
  • insusirea unor reguli si a unor conduite pentru finantarea cheltuielilor si investitiilor de orice fel, a unor obiective financiare pe termen scurt, mediu si lung, tips&tricks pentru reducerea cheltuielilor
  • testarea diferitelor tipuri de inteligenta si exercitii pentru dezvoltarea inteligentei emotionale si sociale,
  • dezvoltarea creativitatii si deprinderea unor abilitati de bricolaj (modelare, traforaj, insurubare, asamblare, decupare, lipire- in functie de varsta)
  • constientizarea obiceiurilor alimentare sanatoase si deprinderea unor abilitati de alegere a unui meniu sanatos si echilibrat si de preparare a acestuia prin forte proprii cu un buget minim;insusirea unor elemente teoretice privind riscurile din alimentatia fast-food, in utilizarea aditivilor si conservantilor din alimente, a prajelilor si grasimilor

Da-ne un exemplu de joc din FamilyAlegria care iti place cel mai mult si pe care il joci cu placere cu copiii tai.

Mirela Dragnea: Jocul „gaseste firul”, experimente cum e cel cu oul, altele cu faina, jocuri cu obiecte pentru a invata si explica gravitatia, „Teatru” de umbre pe perete etc.

 

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.