Sunt în 5 grupuri de whatsapp de părinți la școală și în unul de la grădiniță. Nu am timp să urmăresc mereu tot ce se scrie. Am observat că grupurile astea sunt numai bune să acumuleze frustrări și energie negativă, păreri diferite care sunt prost exprimate și înțelese, divergențe neasumate, acuzații nefondate, haos și ceartă. Ce mi-ar fi mie util să aflu în mod civilizat, organizat și accesibil de la școală?
Informații despre progresul copiilor mei față de ei înșiși, detalii organizatorice despre igiena în clasă și consumabile, datele exacte când sunt copiii liberi, când e Săptămâna Școala Altfel și ce activități se organizează, când sunt plecările din școală și unde, tot felul de oferte de poze, cd-uri, reviste, informări despre când și cum se modifică orarul ca structură, dar și ca interval orar din cauza programului de iarnă, atenționări cu privire la epidemii sau diferite boli, datele pentru evaluările naționale, Comper, testări Cambridge, notele copiilor, programul cu ședințele cu părinții și ce s-a discutat.
Lucrurile se pot îndrepta în direcția asta cu ajutorul aplicației Kinderpedia, un produs românesc, un instrument de comunicare între părinți și dascăli. Azi stăm de vorbă cu Evelina Necula, co-fondatoarea platformei Kinderpedia despre ce înseamnă să fii antreprenor pe zona de educație în România și ce avantaje aduce această aplicație.
Cine este Evelina Necula?
Evelina Necula: Sunt mamă de băiețel, antreprenor în educație și specialist marketing și comunicare. Cele trei roluri au venit exact în ordine inversă în viață mea, dar le enunț în funcție de importanța lor de astăzi. Sunt co-fondatoarea platformei Kinderpedia, soluția completă de comunicare și management pentru grădinițe și școli și managing partner al OneTouch, un boutique de comunicare și proiecte digitale. Mi-am asumat ambele roluri în 2014, după mai bine de 10 ani de marketing în corporații.
Cum te-ai hotărât să te implici în educație?
Evelina Necula: Poate că sună pompos, dar eu am simțit mereu că sunt produsul educației pe care am primit-o. Și mă refer aici cu precădere la educația formală. Am făcut 4, da, patru ani, de grădiniță la program prelungit. Apoi, am trăit cu entuziasm fiecare an de școală. An fost, pe rând, șoim al patriei, chiar și pionier, pentru o lună, olimpică la română, la spaniolă, șefă de promoție la facultate și lista ar putea continua. Ce încerc să spun este că nu cred că m-am dezvoltat „în ciuda” sistemului ci datorită acestuia. Mai precis, datorită acelor oameni luminați și dedicați pe care am avut șansa de a-i avea ca dascăli și care au lăsat câte o parte din sufletul lor în ceea ce am devenit, peste ani. Poți să spui că am fost tocilară. Adevărul este că mi-a plăcut să învăț și încă îmi place!
Când partenerul meu, Daniel, mi-a lansat provocarea de a mă alătura echipei, Kinderpedia era doar o idee și noi suficient de naivi încât să credem că o putem pune pe picioare într-un an. Am făcut un plan de marketing și o proiecție de încasări și ne-am apucat de treabă. Nu a fost greu să mă convingă, pentru că eram deja determinată să fac ceva care să conteze încă de când antreprenoriatul social nu era un buzzword.
Cum v-a venit ideea aplicației Kinderpedia?
Evelina Necula: E ironic că pe vremea aceea nu eram părinți, dar aveam în jurul nostru și părinți de copii mici și educatori. Sora lui Daniel, de exemplu, e director în bancă. Lucrează toată ziua. Pe băiețelul ei îl lăsa dimineața la grădiniță, de acolo îl luau bunicii și se mai vedea cu el seara, după 6. Era complet deconectată de experiență lui de la peste zi – ce activități a avut, dacă a mâncat, dacă a făcut vreun progres. Copiii nu spun aproape nimic la vârstă preșcolară iar bunicii erau prea stânjeniți să întrebe, așa cum sunt și părinții deseori, când văd că sunt alți 3-4 care vor să vorbească cu educatoarea. Dascălii, pe de altă parte, au și ei presiune din toate părțile: trebuie să completeze sute de hârtii, să aibă grijă de copii, uneori un număr imposibil de ore, și apoi să răspundă întrebărilor și preocupărilor fiecărui părinte. Și ei pierd timp valoros încercând să comunice cu familiile – unii răspund doar pe sms, alții pe telefon, alții doar pe e-mail. Nici nu mai deschid subiectul grupurilor de WhatsApp și de Facebook, care sunt adevărate găuri negre pentru timpul și răbdarea oricui încearcă să afle ceva util de acolo.
Așa am înțeles că, de fapt, ambele părți au nevoie să comunice și au și bunăvoința să încerce, dar că le lipsește un mijloc eficient de a face asta. Ne-am gândit că tehnologia poate ajuta. Așa am creat Kinderpedia, care a pornit ca un instrument de comunicare.
Care este rolul tău în proiect?
Evelina Necula: Când business-urile sunt la început, rolurile se mai amestecă, dar am încercat mereu să fac ceea ce știu mai bine. Sunt director de marketing și comunicare, fundraiser cu jumătate de normă și contingency planner când lucrurile nu merg așa cum speram.
Ce înseamnă să fii antreprenor pe zona de educație în România?
Evelina Necula: Să fii antreprenor pe zona de educație în România… e ceva între Don Quijote și un acrobat fără plasă. Mereu sunt câțiva observatori pe margine, gata să comenteze. „Eu știam că nu o să meargă.” Pe cât de mare este entuziasmul de a transforma felul în care se dezvoltă noile generații de copii, pe atât de mare este inerția de care te lovești la tot pasul.
Trebuie să fii curajos, dar și puțin aventurier, ca să faci asta. În cazul nostru, fix când Kinderpedia și-a demonstrat validitatea și am fost recunoscuți ca business cu impact social, cu o baza stabilă de clienți pe segmentul grădinițelor și școlilor private, am pornit cruciada pentru a cuceri segmentul public.
Ce obstacole ați avut și ce ați învățat din ele?
Evelina Necula: Cred că primii ani ne-au învățat multe despre ceea ce astăzi se numește „reziliență”. Pentru că ne-a luat un an ca să aducem pe piață varianta beta a produsului și încă doi ca să atragem primii clienți plătitori. Îți imaginezi cât de puțin pregătiți eram să ținem un business în pe linia de plutire fără venituri, mai ales unul de tehnologie, care necesită o echipa de programatori și diverse alte resurse costisitoare: softuri adiacente, licențe, servere etc. În perioada aceea am derulat proiecte pilot, am făcut studii de piață și am dezvoltat în continuare produsul, în funcție de feedback-ul primit, astfel încât să atingem acel “product-market fit” care să ne permită să îl monetizăm.
Când pornești un business cu potențial disruptiv, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să fii pregătit să educi piața, nu doar să vinzi.
Unde a fost drumul lin pentru Kiderpedia și nu te așteptai?
Evelina Necula: Ne-a fost ușor să aducem și să reținem alături de noi oameni valoroși. Când am sunat-o prima dată pe Oana Moraru ca să îi propun un parteneriat, nici nu știam dacă îmi va răspunde. Nu ne cunoșteam și nu m-a „introdus” nimeni. Am clipit de 2-3 ori și făcusem deja 24 de evenimente împreună în București și în țară.
Am fost norocoși și în ceea ce privește echipa. Suntem un colectiv solid și cei mai mulți dintre colegi sunt cu noi de cel puțîn 3 ani. Am câștigat și câțiva membri noi în ultimele luni, pe care îi simțim la fel de aproape ca și cum ar fi fost cu noi dintotdeauna.
Pe cine ați avut aliați?
Evelina Necula: Avem mentori extraordinari! Am menționat-o pe Oana Moraru, dar mai sunt alături de noi și Elena Lotrean și Oana Moșoiu. Nu întâmplător sunt cap de afiș la evenimentul Grădinița 2.0: Educația timpurie, familia și comunitatea, ci pentru că împărtășim aceleași credințe.
Și pe zona de business am beneficiat de mult sprijin, mai ales în ultimul an. Am intrat în universul Impact Hub în iunie 2019, când ne-am calificat în acceleratorul Innovators for Children. Trei luni mai târziu am câștigat finala și am obținut o finanțare de 45,000 de euro. Le-am zis, mai mult în glumă, că nu sunt suficienți pentru ce ne-am propus și că o să venim și la Startarium cu ideea noastră. Două luni mai târziu, am câștigat locul III la Startarium și un premiu de 20,000 de euro.
Să primești finanțare într-o perioadă de cash-flow negativ e ca o înghițitură de apă în mijlocul deșertului, dar parteneriatul cu Impact Hub ne-a adus mult mai mult decât atât. Ceea ce apreciez cel mai mult din relația cu ei este că ne-au deschis ușa către o rețea „de bine”. Am cunoscut copleșitor de mulți oameni motivați să ajute, care chiar ne-au sprijinit cu tot ce au putut, atunci când le-am cerut-o. E nedrept să menționezi nume, atunci când ți-ar fi imposibil să le spui pe toate, dar nu le pot omite din această poveste pe Irina Simulescu și pe Oana Craioveanu, care efectiv s-au dat peste cap ca noi să reușim.
De ce este utilă aplicația? Care sunt beneficiile părinților și ale educatorilor?
Evelina Necula: Misiunea Kinderpedia este să transformare educația timpurie. Reușim asta prin optimizarea proceselor administrative și plasând colaborarea între educator și părinte în centrul actului educațional.
Aplicația noastră face tranziția către o educație conectată, inteligentă, bazată pe o colaborare permanentă și o comunicare în timp real între dascăli și părinți. Kinderpedia salvează timp, prin reducerea birocrației și a redundanțelor din grădiniță, și le permite astfel tuturor utilizatorilor să își îndrepte atenția și resursele acolo unde contează cu adevărat: către educația celor mici și progresele uriașe pe care aceștia le pot face zi de zi.
Kinderpedia este o soluție software simplă și prietenoasă dedicată grădinițelor și școlilor care acoperă, în siguranță, toate activitățile de planificare, administrare și comunicare cu părinții. Întreaga activitate este centralizată și coordonată cu ajutorul unei singure soluții, astfel încât:
(*) reduce timpul administrativ al educatorilor cu 40%
(*) îmbunătățește dramatic implicarea părinților, printr-o aplicație sigură și ușor de folosit
(*) oferă managerilor o perspectivă completă asupra tuturor activităților și a comunicării din grădiniță
Scăpăm de grupurile de whatsapp dacă folosim Kinderpedia? Cum se îmbunătățește comunicarea?
Evelina Necula: Da. De trei ori da. Sunt trei „fantome” care bântuie activitatea grădinițelor și pe care ne-am propus să le eliminăm complet. Grupurile de WhatsApp – pentru că sunt ineficiente și consumatoare de timp; Grupurile și paginile de Facebook, pentru că nu asigura suficientă intimitate si securitate, atunci când e vorba de imaginea celor mici. Nu în ultimul rând, camerele de supraveghere, pentru că instaleză un mediu de comunicare toxic între educatori și părinți. Primii au o imagine trunchiată și imprecisă cu privire la ce ce întâmplă la grădiniță iar cei din urmă sunt puși mereu în poziția de a-și justifica acțiunile, chiar și pentru cele mai mici gesturi. Să ai grijă de copii e o responsabilitate uriașă. În acest context, camerele de supraveghere pot prezenta beneficii, pentru siguranță, dar accesul părinților la acestea nu aduce nimic bun.
80% din ce se comunică astăzi pe WhatsApp, pe Kinderpedia face parte din informațiile de bază: orarul, programul de activități, meniul zilnic, evenimentele, galeria foto etc. Pentru comunicări excepționale, există modulul de mesagerie rapidă. Părinții îl pot folosi ca să transmită informații către cei care au grijă de copil – adică toți educatorii de la grupă – iar grădinița poate transmite, la rândul ei, mesaje importante către familie, pe care le primesc, prin aplicație, toți utilizatorii asociați copilului – mama, tatăl, bona etc. În situații deosebite, aceste mesaje se pot transmite și ca sms.
Pentru grădinițele de stat, cine suportă costurile?
Evelina Necula: Kinderpedia e un software pe baza de abonament, al cărui cost îl acoperă grădinițele. În ceea ce privește educația publică, lucrurile nu sunt diferite. Orice grădiniță care dorește să folosească soluția o poate include în bugetul său, urmând apoi să o achiziționeze de pe SICAP.
Am lucrat îndeaproape cu câteva grădinițe de stat pentru a le înțelege provocările și a adapta soluția noastră, dar și procesul de implementare, la dinamica instituțiilor publice, care sunt mai mari și mai încărcate administrativ decât cele private.
Astfel, orice grădiniță publică poate alege un pachet de abonament cu asistență inclusă și va primi un consultant dedicat, part time, pentru 6 luni sau 1 an. Am optat pentru acest model fiindcă nu vrem doar să vindem produsul nostru ci să ne asigurăm că orice grădiniță care implementează Kinderpedia va reuși să-și transforme atât modul în care lucrează, cât și cumunicarea cu părinții.
Ce zic cei care au utilizat până acum Kiderpedia?
Evelina Necula: Aș putea vorbi la nesfârșit despre experiența clienților noștri, dar glasul lor e mult mai puternic. De aceea am creat o pagină web cu studii de caz și testimoniale din partea utilizatorilor, pe care o actualizăm permanent. Cei mai mulți vorbesc despre simplificarea comunicării și despre beneficiile pe care le aduce încrederea părinților că ai lor copii sunt bine îngrijiți și că se dezvoltă armonios. Menționează de asemenea avantajele unei platforme dedicate în organizarea internă și în activitatea de zi cu zi. Nu în ultimul rând, vorbesc despre avantajele unui sistem de facturare personalizat, multi-currency, care ține cont de prezență, opționale, evenimente și multe alte variabile pe care platforma le înregistrează și le centralizează.
Personal, am fost impresionată când l-am rugat pe unul dintre clienții noștri din Elveția să ne dea un testimonial. Aveam câteva întrebări standard. I le-am dat pe o foaie și m-a rugat să îl las cu ele câteva minute. Urma să îl filmăm. Când m-am întors, înșirase, cu pixul pe hârtie, cele mai calde, sincere și frumoase cuvinte pe care cineva și le poate imagina. Păstrez și acum hârtia, iar studiul lui de caz e pe site.
Din tabăra părinților, chiar recent am vorbit cu o prietenă, jurnalistă, care mi-a povestit că aproape a plâns când au introdus Kinderpedia la ea la grădiniță și le-a văzut pe fete în aplicație, împreună cu restul colegilor, toate activitățile evenimentele etc. Mi-a spus „a fost cel mai frumos cadou de ziua mea”. Și pentru mine a fost cel mai frumos cadou să o aud spunând asta!
Ce zic forurile internaționale de educație despre Kinderpedia?
Evelina Necula: Să ne extindem în afară țării este visul cu care am pornit la drum din prima zi. Deși prezența noastră internațională este încă limitată, am făcut în ultima perioadă progrese frumoase. În Elveția, de exemplu, am făcut un parteneriat cu QualiKita, autoritatea de certificare a calității în educația preșcolară. Dintre toate soluțiile pe care le-au văzut, Kinderpedia reflectă cel mai bine spiritul pe care încearcă să îl transmită și ei, acela al comunicării cu părinții, al colaborării interne și al diseminării bunelor practici. Vom demara un proiect pilot de 6 luni cu câteva grădinițe certificate de ei.
Am identificat și un partener de distribuție pentru UK. E vorba de un centru care pregătește și califică personalul pentru educația timpurie. După ce au văzut soluția și răspunsul favorabil al grădinițelor din rețeaua lor, și-au asumat rolul de a vinde Kinderpedia.
Pe 15 februarie organizați conferința Grădinița 2.0: educație timpurie, comunitate, familie. Cum ați ales tema, participanții și speakerii?
Evelina Necula: Grădiniță 2.0 este un concept de eveniment pentru educatori și directori de grădinițe pe care Kinderpedia l-a lansat în urmă cu un an. Prima ediție a avut loc în februarie 2019 și a adus împreună 130 de educatori și manageri din grădinițe particulare din toată țara. Anul acesta vizăm cadrele didactice din grădinițe publice și propunem un eveniment cu tematică aproape de filozofia noastră: Educația timpurie, familia și comunitatea.
Credem în colaboararea permanentă dintre cadrul didactic şi părinte, pentru că ceea ce copilul dezvoltă la gradiniţă este bine să fie continuat acasă, în relaţia directă dintre părinte şi copil. In acest demers, dialogul dintre parti este crucial, dar tehnologia are si ea un rol valoros de mediere.
Vom avea alături de noi nume importante din zona educației, care, cum spuneam, ne împărtășesc filozofia: Oana Moșoiu, lector universitar, doctor în științele Educației, titulară a numeroase cursuri la Facultatea de Psihologie și științele Educației, va aduce în discuție rolul familiei în educație în etapa preșcolară. Elena Lotrean, fondator al școlii Primare Româno-Finlandeze din Sibiu și Consul onorific al Finlandei la Sibiu, va prezenta legăturile grădiniței cu comunitatea și exemple practice din metodologia finlandeză. Oana Moraru, consultant educațional, fondatoarea școlii Helikon va vorbi despre evoluția copilului în etapa preșcolară și cum urmărim progresul.
În doua parte a evenimentului aducem pe scenă un panel de părinți bloggeri, care vor discuta oportunitățile și barierele pe care le-au intâlnit în comunicarea cu grădinița. Panelul va fi moderat de Daniel Osmanovici, Blogger, vlogger și prezentator TV și va avea în componentă pe Gabriela Maalouf, doctorand în psihologie, psiholog și consilier școlar, Ana Nicolescu, blogger Mamica Urbană și Diana Vijulie, psiholog și blogger pe GangBlog by Diana Vijulie.
Text: Ana Nicolescu