Kit de bricolaj pentru copii cu tematica arhitectură: STEaM kits

kit de bricolaj arhitectura

Mi-ar plăcea să sărbătoresc aici, pe blog, fiecare proiect născut în pandemie, care schimbă perspectiva părinților și copiilor asupra educației online. Una dintre aceste inițiative aparține oamenilor de la eematico. Ei au lansat STEaM kits – cursuri de știință și creativitate bazate pe kituri de bricolaj, care înseamnă un nou mod de a învăța online – cu activități practice și jucării educative de meșterit la fiecare lecție, pentru copii de 4-7 ani și 8-12 ani.

Noi am încercat kit-ul de arhitectură și vă mătrurisesc că am fost și eu curioasă încă de la început. Chiar dacă poate să fie o activitate pe care să o facă doar copiii, eu n-am putut să mă dau dusă. De ce? Pentru că mi s-au activat simțul ludic și curiozitatea. Am învățat despre arhitectură și despre cum se face o casă de la temelie, despre cum se proiectează un oraș, cum se ține cont de râuri și ape, de posibile inundații, de păduri, de poduri și de înălțimea clădirilor, de funcționalitatea supermarket-urilor și unde este bine să fie poziționate. Și toate într-un limbaj accesibil copiilor, cu legături logice. Cum să vă zic, kit-ul acesta este pentru copiii din ziua de azi, este exact ce au ei nevoie pentru că folosește tehnologia ca să ancoreze cunoștințe practice.

Kit de bricolaj pentru copii: eematico schimbă modul în care se face educația online

Noul program educațional vine sub forma unor kituri care conțin 4 lecții, fiecare având materiale didactice de meșterit și explorat. Săptămânal, pentru a parcurge lecția copiii pot urmări video-urile pregătite de trainerii eematico. Ei bricolează, explorează, căută răspunsuri la întrebări nebănuite, rezolvă provocări, se joacă și învață în continuare.

„Am plecat de la conceptul STEaM, care este acronimul pentru știință, tehnologie, inginerie, artă și matematică. Noțiuni din aceste domenii și aplicabilitatea lor în lumea reală sunt descoperite de cei mici cu ajutorul activităților practice și a proiectelor de bricolaj. Învățarea este una activă, distractivă și ajută la soluționarea problemelor complexe.”, spune Ion Neculai, cofondator eematico.

kit de bricolaj arhitectura eematico

kit de bricolaj arhitectura eematico

Kit de arhitectură pentru copii cu o machetă de casă construită

Dar să vă zic concret cum decurge una din lecțiile de arhitectură. Am deschis lecția cu numărul 3 și trainerul ne-a amintit câteva idei despre fundație. Am analizat piesele și îmi place că la eematico, cei mici au șansa să observe, să analizeze, să trăiască în ei curiozitatea, uimirea, nu sunt grăbiți. Am desprins piesele din chenare, ne-am amintit de decupajele care poartă numele de chertări. Am avut surpriza ca după o pauză de mai bine de o lună între lecții, Julie să-și aducă aminte că stâlpii suportă greutăți mari și sunt prinși cu șuruburi, grinda întărește structura casei și susține acoperișul. Măriuca și-a amintit că este bine să cunoaștem terenul pe care se construiește casa, de contra vântuiri și de căpriorii care asigură susținerea casei.

kit de bricolaj arhitectura eematico

Totul în arhitectură se personalizează și se adaptează în funcție de imaginație și informațiilor

Pentru că în perioada asta fac un curs de feng shui, fetele au fost atente când trainerul a vorbit despre culori pentru pereți, materiale pentru parchet, combinarea cărămizii cu lemnul. Julie a ales să facă o podea din paie colorate la parter și pentru mansardă, un covor din scobitori și hârtie creponată. Au înțeles de ce se pune țigla într-un anumit fel și cum se poate ca ploaia să nu intre prin acoperiș.

Fiecare lecție are în jur de 30 de minute, dar copiii rămân fascinați și construiesc la casă mult după. Apoi o personalizează, o desenează, aduc materiale noi, pun plăpumi din vată pentru pat, caută bețe de frigărui, păpuși în minuatură, mărgele, ghinde. Mi-au jumulit o agendă care avea pe copertă mușchi verde, mi-au tăiat o eșarfă ca să facă o față de masă de 2 cm și dădeau târcoale la un portofel cu piele de pisică de mare adus din Mauritius acum 15 ani.

kit de bricolaj arhitectura eematico

Un program educațional diferit care răspunde unor nevoi educaționale definite

Kitul de arhitectură de la eematico este oricând o idee inspirată de cadou și îl recomand atât părinților, cât și profesorilor deschiși tehnologiei și meștesugăritului. Cum a fost posibil un astfel de proiect? Ei bine, feedback-ul părinților și dialogul permanent cu ei le-au arătat calea trainerilor de la eematico.

„Am fost în strânsă legătură cu părinții încă de la începutul acestei situații, încercând să culegem date din teren pentru a înțelege cel mai bine nevoile lor. Le-am ascultat temerile privind modul în care se derulează școala online, dar am înțeles și cât de greu este să și muncească și să stea cu copiii acasă. Era limpede că trebuie să creăm un program educațional diferit, care să îi stimuleze pe cei mici și să le capteze atenția, care să le ofere părinților câteva momente de liniște și care să răspundă unor obiective educaționale bine definite. Ne-am dorit în același timp să valorizăm tot ceea ce am creat în ultimii 5 ani ca metodologie și concept didactic, prin urmare ne-am dorit să creăm o experiență cât mai asemănătoare de cea din sala de curs.” spune Ion Neculai, cofondator eematico.

Puteți descoperi mai multe detalii despre STEaM kits – cursuri de știință și creativitate bazate pe kituri de bricolaj la următorul link: https://online.eematico.org/

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Foarte interesant. Chiar merge pe ideea mea de practic, de acorare in realitate.
    Anul trecut de cand s-a trecut pe educatie in online am incercat sa le espun si sa le explic copiilor tot ce intalnim in cale. Tot ce se foloseste, de la frigra de carne la corpul uman, de la reteta de paine la betonul cu care lucreaza tati.
    Kitul acesta pare foarte interesant, mai ales acum cand ai mei sunt plini de imaginatie.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.