Learn With Music, educație muzicală prin joc, pentru copiii de la 3 luni

Miko Kids
Stimulează dezvoltarea muzicală și lingvistică a copilului tău

De aproape 5 luni, în fiecare săptămână, merg cu Mariuca la ora de muzică. Timp de aproape o oră dansăm și ne jucăm cu instrumente muzicale pe cântece educative în limbă engleză. Grupa este formată din 8 copii cu vârste între 3 și 15 luni, însoțiți de mame și ajutați să experimenteze, să audă, să țină ritmul… să se dezvolte prin muzică și joc de Miss Loredana.

Beneficiile învățării prin muzică și joc asupra Mariucăi sunt uimitor de vizibile și nu prea credeam că sunt posibile la o vârstă așa de mică:

 1. ține ritmul când aude o melodie veselă care îi place (Jingle Bells e preferata ei),
 2. preferă instrumentele muzicale adevărate: xilofon, chitară, pian și nu jucăriile care imită aceste instrumente,
 3. este atentă când aude la televizor sau la radio muzică simfonică,
 4. pianul o linstește

 

Pentru a afla mai multe despre ce presupune Learn with music, am stat de vorba cu Dana Toma, cea care a adus în România acest concept.

Ce presupune conceptul Learn with music și de unde ți-a venit ideea?

Dana Toma: Eu am lucrat cu acest program în America (Georgia-Atlanta), timp de 8 ani. Venind în România, m-am gândit că și la noi este nevoie de un asemenea program interactiv de învățare a limbii engleze și a muzicii pentru copilași. Learn with Music presupune învățarea cu ajutorul muzicii, mișcării și jocurilor, a limbii engleze. Folosim, cu un anumit scop, la anumite cântece, tot felul de instrumente muzicale pentru cei mici.

De la ce vârstă poate începe educația muzicală a copilului? Unii părinți pot fi sceptici în privința educației atât de timpurii a copilului. Ce argumente aveți pentru a convinge părintele că încă de la vârsta de 3 luni copilul poate deprinde anumite informații muzicale și lingvistice?

Dana Toma: Educația muzicală de fapt începe din burtica mamei! Cam după luna a șasea, ei își dezvoltă auzul și recunosc vocea mamei, precum și tot ce ascultă mama cu plăcere. Spre exemplu, eu, în timpul sarcinii, până în luna a opta, am cântat și am dansat cu copilașii la ore, iar după naștere, fiul meu, Alex, ascultă cu plăcere vociile copiilor și chiar așa reușea să se liniștească când avea dureri de colici.

În legătură cu limba străină, copiii încearcă să comunice cu noi, și scot acele scâncete: de bucurie când îi văd pe mami și tati. Creierul lor, după 3 luni, este axat pe achiziția vorbirii. Absorb că un burete tot ce-i înconjoară. Primul lucru pe care ei îl absorb este tonul vocii. Ați observat că mamele, și chiar și tații, le vorbesc copilașilor mici cu un ton mai ridicat?! Ați observat că ei sunt atenți la orice unduire a vocii? Exact așa ei învață să discearnă, din tonul vocii, despre ce vorbim. Apoi, încet ei absorb cuvintele monosilabice :da-da, pa-pa, ga-ga, ma-ma, ta-ta.

Miko Kids

Cercetări științifice au demonstrat că părțile creierului care nu sunt stimulate suficient în primii ani de viață se atrofiază. Cercetătorii și câstigatorii marelui Premiu Nobel – Dr. David Hubel și Dr. Tortsen Wiesel de la Harvard Medical School au demonstrat această teză. Ei au descoperit că dacă un animal este crescut de la naștere până la vârstă de 3 luni cu un ochi acoperit total, el va deveni orb cu acel ochi, porțiunea de creier care controlează vederea neputându-se dezvolta.

 

Learn with Music preia astfel conceptul “Folosește-l sau îl pierzi”, punând în evidența faptul că acei copii care nu au destulă stimulare verbală și muzicală în jurul lor la aceste fragede vârste și al căror potențial și abilități muzicale nu sunt îndeajuns încurajate, vor avea un semnificativ deficit în acele arii aptitudinale.

Ați auzit spunându-se adesea că acei copii care cresc într-o casă unde se folosește constant un vocabular bogat în cuvinte, vor fi deprinși să folosească acea multitudine de termeni. Acest lucru este valabil și pentru muzică.

Cântecele promovate de programul nostru includ o gamă de scări muzicale, ritmică diferită, instrumente și stiluri diverse, cu scopul precis de a stimula dezvoltarea muzicală și lingvistică a copilului tău. CD-urile noastre de la curriculum ‘The music class” promovează stiluri precum jazz-ul, muzică clasică, muzică etnică.

Mai mult, cântecele expun la diferite tonalități (majore, minore,etc) și diferite ritmuri muzicale, ce îmbogățesc vocabularul muzical al copilului/ părintelui. Cântecele folosite în clasele noastre sunt special organizate încât să expună copilul nu numai la o mare cantitate de muzică, dar și la o largă varietate de muzică.

Orele se desfășoară în limbă engleză. Nu sunt prea multe informații pentru un copil de până într-un an? Fac aceștia diferență între limbă maternă și limbă engleză?

Dana Toma: Mi-a plăcut foarte mult expresia „o foame de cuvinte”. Cam așa i-aș caracteriza pe copilașii cei mici. Au o curiozitate și o inteligență crudă, gata să asimilize orice informație și pentru că tot ne aud și văd că noi vorbim unii cu alții și ne înțelegem, ei doresc să poate comunică cu noi cât mai repede. De aceea creierul lor este foarte activ (neuronii și conexiuniile nervoase) în jurul centrului de vorbire (mai ales după 3 luni când toate celelalte lucruri că mâncarea, somnul intră în normal ).

La 3 luni se mărește perioada în care copilul stă treaz… oare de ce? Tocmai pentru că încep să aibă și alte nevoi decât cele primare, adică doresc și sunt gata de interacțiune cu lumea și cu cei din jur. Poate pe la 4 luni scot și primele chiuituri de bucurie când apare ființă mult iubită, mamă! Așa încearcă deja să comunice cu noi.

Introducerea timpurile a celei de-a doua limbi aduce beneficii nebănuite pentru copilul tău. Copilul bi-lingual este capabil să analizeze și să cerceteze lucrurile din mai multe perspective, dezoltându-și atenția distributivă și reușind să parcurgă mai multe activități deodată. În clasele Learn With Music, noi introducem copilul în aprofundarea noului limbaj prin jocuri, cântece și scurte povestiri – toate acestea în ENGLEZĂ! Veți fi uimiți să vedeți cât de repede copilul va absorbi o nouă limbă și cât de mult îi va consolida încrederea și stima de șine. Noi vă oferim noi modalități de a introduce limba engleză acasă, în rutina de zi cu zi.

Cum sunt structurate clasele pe grupe de vârste și ce învață copiii la diferite vârste, prin acest program? Ce activități presupune programul?

 

Dana Toma: Noi avem în programul nostru 4 grupe de vârstă:

 1. Grupa Bunnies: 3luni-15 luni. Cântecelele sunt simple, de multe ori și monosilabice: ma-ma-ma, ta-ta-ta, ba-ba-ba etc. Avem doar un cântecel unde se dansează cu eșarfele viu colorate, iar cei mici simt ritmul în brațele mamei, folosim la cântecele noastre instrumente speciale pentru cei mici, fără colțuri sau lame tăioase, pe care le dezinfectăm după fiecare oră. Instrumente folosite: oul zornăitor, clopoței de mână, bandă elastică de grup, eșarfe viu colorate de dans, ursuleți pufoși, bețe, tobe, cabassa, triunghiul, shakers, mingii etc.
 2. Grupa Pups:1-3 ani. În cadrul acestei grupe, folosim cântecele repetitive și simple, în limbă engleză (ex: I can march, march, march tra-la-la-la, I can march, march, march tra-la-la-la). Aici avem în jur de 3-4 cântecele în care ne ridicăm și facem acțiunile cântecului împreună cu părinții. Folosim aceleași instrumente ca la grupa Bunnies.
 3. Grupă Cât: 3-6ani. Deja câțiva dintre copii vin și singuri la oră. Ei au un traseu de făcut prin lumea muzicii învățând diferite instrumete și sunetele lor: saxofon, tobe, clarinet, vioară, pian, harpă, flute, picollo etc. Toate aceste informații sunt aduse cu ajutorul jocurilor. Avem un cd cu suntele acestor instrumente grupate câte 3 și apoi postere mari cu ele. În cadrul orei, copiii aleargă și pretind că vor cântă la acel instrument pe care îl aud și îl recunosc în poster. Apoi ei învață despre ritm și sunet, își antrenează urechea și vocea cu anumite exerciții speciale. Lots of fun!

 

Ce deprinderi dobândesc copii care urmează acest program?

 

Dana Toma: În primul rând își educă urechea muzicală. Apoi dobândesc simțul ritmului și al mișcării pe muzică. Se familiarizează cu limba engleză, învățând încă de la prima oră elementele de bază: HELLO, WELCOME, SIT DOWN, STÂND UP etc…, dar tot ce învață e prin joacă și mișcare, nimic nu este forțat pentru ei.

De asemenea, învață să coopereze cu ceilalți copii, să socializeze, să fie mai prietenoși și să împartă jucăriile. Învață să meargă în cerc, să schimbe direcția, să urmeze linia și grupul, să danseze pe muzică, să simtă ritmul (chiar și cel complex compus, cum ar fi cel din muzică asiatică, indiană, grecească). Copiii sunt familiarizați cu diferite stiluri de muzică: jazz, africană, clasică, rock, country, precum și cu diferite cântece de pe tot globul (grecești, spaniole, chinezești, indiene etc.)

Ce materiale didactice sunt folosite la oră de muzică?

Dana Toma: Noi folosim materiale premiate în SUA – The music class – materiale premiate la diferite expoziții și târguri internaționale. Ele sunt alcătuite cu grijă de un grup de cercetători și sunt special concepute pentru grupele mici de copii.

Cât costă cursul, unde se desfășoară și cu ce frecvență?

Dana Toma: Costul cursului este de 35 lei/ședința, iar majoritatea optează să vina o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de bugetul fiecăruia.

Avem mai multe locații în București: Mikokids(Herăstrău), Orhideea Gardens (zona Eroilor), Parc IOR, Mogoșoaia: Grădinița Zori de zi.

Abonamentele sunt lunare (fiind mai ușor din punct de vedere financiar), iar ședințele sunt valabile în aceea luna calendaristică. Un modul ține cam 10-12 săptămâni, iar noi avem câte un cd și o carte pentru fiecare modul. Sunt în jur de 13 colecții, grupate pe anotimpuri.

Părinții și copii pot veni să participe la o oră iar în cazul în care decid că nu este pentru ei acest curs, nu plătesc aceea prima ședința. Dacă decid să se înscrie, acea oră ar fi prima din modulul lunar și se plătește.

 

 

 Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

 1. Castiga 5 lectii gratuite la Learn With Music. Concursul face parte din maratonul aniversar, 1 an cu Mamica Urbana | Mamica Urbana says:

  […] articol pe care l-am scris pe blogul Mamica Urbana, a fost de fapt un interviu cu Daisy, cea care a adus in Romania conceptul Learn with Music, sub franciza americana. O duceam […]

 2. […] insa, Mariuca mi-a facut un cadou de suflet, cum numai ea poate sa faca. Ideea a pornit de la Daisy, care urma sa organizeze un flashmob  la Baneasa Shopping City, cu ocazia Zilei Mamei. Toti copiii […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.