Uncategorized
comments 2

Learn with music, educatie muzicala prin joc

Miko Kids

Stimuleaza dezvoltarea muzicala si lingvistica a copilului tau

De aproape 5 luni, in fiecare saptamana, merg cu Mariuca la ora de muzica. Timp de aproape o ora dansam si ne jucam cu instrumente muzicale pe cantece educative in limba engleza. Grupa este formata din 8 copii cu varste intre 3 si 15 luni, insotiti de mame si ajutati sa experimenteze, sa auda, sa tina ritmul… sa se dezvolte prin muzica si joc de Miss Loredana.

Beneficiile invatarii prin muzica si joc asupra Mariucai sunt uimitor de vizibile si nu prea credeam ca sunt posibile la o varsta asa de mica: tine ritmul cand aude o melodie vesela care ii place (Jingle Bells e preferata ei), prefera instrumentele muzicale adevarate: xilofon, chitara, pian si nu jucariile care imita aceste instrumente, este atenta cand aude la televizor sau la radio muzica simfonica, iar pianul o linsteste.

Pentru a afla mai multe despre ce presupune Learn with music, am stat de vorba cu Dana Toma, cea care a adus in Romania acest concept.

Ce presupune conceptul Learn with music si de unde ti-a venit ideea?

Dana Toma: Eu am lucrat cu acest program in America (Georgia-Atlanta), timp de 8 ani. Venind in Romania, m-am gandit ca si la noi este nevoie de un asemenea program interactiv de invatare a limbii engleze si a muzicii pentru copilasi. Learn with Music presupune invatarea cu ajutorul muzicii, miscarii si jocurilor, a limbii engleze. Folosim, cu un anumit scop, la anumite cantece, tot felul de instrumente muzicale pentru cei mici.

 De la ce varsta poate incepe educatia muzicala a copilului? Unii parinti pot fi sceptici in privinta educatiei atat de timpurii a copilului. Ce argumente aveti pentru a convinge parintele ca inca de la varsta de 3 luni copilul poate deprinde anumite informatii muzicale si lingvistice?

Dana Toma: Educatia muzicala de fapt incepe din burtica mamei! Cam dupa luna a sasea, ei isi dezvolta auzul si recunosc vocea mamei, precum si tot ce asculta mama cu placere. Spre exemplu, eu, in timpul sarcinii, pana in luna a opta, am cantat si am dansat cu copilasii la ore, iar dupa nastere, fiul meu, Alex, asculta cu placere vociile copiilor si chiar asa reusea sa se linisteasca cand avea dureri de colici.

In legatura cu limba straina, copilul incearca sa comunice cu noi, si scot acele scancete: de bucurie cand ii vede pe mami si tati. Creierul lor, dupa 3 luni, este axat pe achizitia vorbirii. Absorb ca un burete tot ce-i inconjoara. Primul lucru pe care ei il absorb este tonul vocii. Ati observat ca mami, si chiar si tati, vorbesc copilasilor mici cu un ton mai ridicat?! Ati observat ca ei sunt atenti la orice unduire a vocii? Exact asa ei invata sa discearma din tonul vocii despre ce vorbim. Apoi, incet ei absorb cuvintele monosilabice :da-da, pa-pa, ga-ga, ma-ma, ta-ta.Miko Kids

Cercetari stiintifice au demonstrat ca partile creierului care nu sunt stimulate suficient in primii ani de viata se atrofiaza. Cercetatorii si castigatorii marelui Premiu Nobel – Dr. David Hubel si Dr. Tortsen Wiesel de la Harvard Medical School au demonstrat aceasta teza. Ei au descoperit ca daca un animal este crescut de la nastere pana la varsta de 3 luni cu un ochi acoperit total, el va deveni permanent orb cu acel ochi, portiunea de creier care controleaza vederea neputandu-se dezvolta. Learn with Music preia astfel conceptul “Foloseste-l sau il pierzi”, punand in evidenta faptul ca acei copii care nu au destula stimulare verbala si muzicala in jurul lor la aceste fragede varste si al caror potential si abilitati muzicale nu sunt indeajuns incurajate, vor avea un semnificativ deficit in acele arii aptitudinale.

Ati auzit spunandu-se adesea ca acei copii care cresc intr-o casa unde se foloseste constant un vocabular bogat in cuvinte, vor fi deprinsi sa foloseasca acea multitudine de termeni. Acest lucru este valabil si pentru muzica.
Cantecele promovate de programul nostru includ o gama de scari muzicale, ritmica diferita, instrumente si stiluri diverse, cu scopul precis de a stimula dezvoltarea muzicala si lingvistica a copilului tau. Cd-urile noastre de la curriculum ‘The music class” promoveaza stiluri precum jazz-ul, muzica clasica, muzica etnica. Mai mult, cantecele expun la diferite tonalitati (majore, minore,etc) si diferite ritmuri muzicale, ce imbogatesc vocabularul muzical al copilului/ parintelui. Cantecele folosite in clasele noastre sunt special organizate incat sa expuna copilul tau nu numai la o mare cantitate de muzica, dar si la o larga varietate de muzica.

Orele se desfasoara in limba engleza. Nu sunt prea multe informatii pentru un copil de pana intr-un an? Fac acestia diferenta intre limba materna si limba engleza? 

Miko KidsDana Toma: Mi-a placut foarte mult expresia „o foame de cuvinte”. Cam asa as caracteriza ei pe copilasii cei mici. Au o curiozitate si o inteligenta cruda, gata sa asimilize orice informatie si pentru ca tot ne aud si vad ca noi vorbim unii cu altii si ne intelegem, ei doresc sa poate comunica cu noi cat mai repede. De aceea creierul lor este foarte activ (neuronii si conexiuniile nervoase) in jurul centrului de vorbire (mai ales dupa 3 luni cand toate celelalte lucruri ca mancarea, somnul intra in normal ). La 3 luni se mareste perioada in care copilul sta treaz… oare de ce? Tocmai pentru ca incep sa aiba si alte nevoi decat cele primare, adica doresc si sunt gata de interactiune cu lumea si cu cei din jur. Poate pe la 4 luni scot si primele chiuituri de bucurie cand apare fiinta mult iubita, mama! Asa incearca deja sa comunice cu noi.

Introducerea timpurile a celei de-a doua limbi aduce beneficii nebanuite pentru copilul tau. Copilul bi-lingual este capabil sa analizeze si sa cerceteze lucrurile din mai multe perspective, dezoltandu-si atentia distributiva si reusind sa parcurga mai multe activitati deodata. In clasele Learn With Music, noi introducem copilul in aprofundarea noului limbaj prin jocuri, cantece si scurte povestiri –toate acestea in ENGLEZA! Vei fi uimit sa vezi cat de repede copilul va absorbi o noua limba si cit de mult ii va consolida increderea si stima de sine. Noi va oferim noi modalitati de a introduce limba engleza acasa, in rutina de zi cu zi a ta si a copilului tau.

 

Cum sunt structurate clasele pe grupe de varste si ce invata copiii la diferite varste, prin acest program? Ce activitati presupune programul?

Dana Toma: Noi avem in programul nostru 4 grupe de varsta:

  • Grupa Bunnies: 3luni-15 luni. Cantecelele sunt simple, de multe ori si monosilabice: ma-ma-ma, ta-ta-ta, ba-ba-ba etc. Avem doar un catecel unde se danseaza cu esarfele viu colorate, iar cei mici simt ritmul in bratele mamei, folosim la cantecele noastre instrumente speciale pentru cei mici, fara colturi sau lame taioase, pe care le dezinfectam dupa fiecare ora.Instrumentele folosite: oul zornaitor, clopotei de mana, banda elastica de grup, esarfe viu colorate de dans, ursuleti pufosi, bete, tobe, cabassa, triunghiul, shakers, mingii etc.
  • Grupa Pups:1 – 3 ani. In cadrul acestei grupe, folosim cantecele repetitive si simple, in limba engleza (ex: I can march, march, march tra-la-la-la, I can march, march, march tra-la-la-la). Aici avem in jur de 3-4 cantecele in care ne ridicam si facem actiunile cantecului impreuna cu parintii. Folosim aceleasi instrumente.
  • Grupa Cat: 3 – 6ani. Deja cativa dintre copii vin si singuri la ora. Ei au un traseu de facut prin lumea muzicii invatand diferite instrumete si sunetele lor: saxofon, tobe, clarinet, vioara, pian, harpa, flute, picollo etc. Toate aceste informatii sunt aduse cu ajutorul jocurilor. Avem un cd cu suntele acestor instrumente grupate cate 3 si apoi postere mari cu ele. In cadrul orei, copiii alearga si pretind ca vor canta la acel instrument pe care il aud si il recunosc in poster. Apoi ei invata despre ritm si sunet, isi antreneaza urechea si vocea cu anumite exercitii speciale. Lots of fun!

Ce deprinderi dobandesc copii care urmeaza acest program?

Dana Toma: In primul rand isi educa urechea muzicala. Apoi dobandesc simtul ritmului si a miscarii pe muzica. Se familiarizeaza cu limba engleza, invatand inca de la prima ora elementele de baza: HELLO, WELCOME, SIT DOWN, STAND UP etc…, dar tot ce invata e prin joaca si miscare, nimic nu este fortat pt ei.

De asemenea, invata sa coopereze cu ceilalti copii, sa socializeze, sa fie mai prietenosi si sa imparta jucariile. Invata sa mearga in cerc, sa schimbe directia, sa urmeze linia si grupul, sa danseze pe muzica, sa simta ritmul (chiar si cel complex compus, cum ar fi cel din muzica asiatica, indiana, greceasca). Copiii sunt familiarizati cu diferite stiluri de muzica: jazz, africana, clasica, rock, country, precum si cu diferite cantece de pe tot globul (grecesti, spaniole, chinezesti, indiene etc.)

Ce materiale didactice sunt folosite la ora de muzica?

Dana Toma: Noi folosim materiale premiate in Sua –‚The music class” –materiale premiate la diferite expozitii si targuri  internationale. Ele sunt alcatuite cu grija de un grup de cercetatori si sunt special concepute pentru grupele mici de copii.

Cat costa cursul, unde se desfasoara si cu ce frecventa? 

Dana Toma: Costul cursului este de 35 lei/sedinta, iar majoritatea opteaza sa vina o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de bugetul fiecaruia.

Avem mai multe locatii in Bucuresti: Mikokids(Herastrau), Orhideea Gardens (zona Eroilor), Parc IOR, Mogosoaia: Gradinita Zori de zi.

Abonamentele sunt lunare (fiind mai usor din punct de vedere financiar), iar sedintele sunt valabile in aceea luna calendaristica. Un modul tine cam 10-12 saptamani, iar noi avem cate un cd si o carte pentru fiecare modul. Sunt in jur de 13 colectii, grupate pe anotimpuri.

Parintii si copii pot veni sa participe la o ora iar in cazul in care decid ca nu este pentru ei acest curs, nu platesc aceea prima sedinta. Daca decid sa se inscrie, acea ora ar fi prima din modulul lunar si se plateste.

Daca nu te-am convins sa faci o vizita in unul dintre centrele in care se desfasoara programul Learn with music, iata un material video demonstrativ de la lansarea Miko Kids.

 

 Text: Ana Nicolescu

2 Comments

  1. Pingback: Castiga 5 lectii gratuite la Learn With Music. Concursul face parte din maratonul aniversar, 1 an cu Mamica Urbana | Mamica Urbana

  2. Pingback: 8 martie 2013. Aproape 2 ani de cand sunt mama. 33 de ani de cand sunt copil. | Mamica Urbana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree