Licitati un brad avangardist pentru ca fiecare copil sa aiba acces la educatie

Pentru multi dintre noi, a avea un brad in casa de Craciun este un must-have. Sunt copii insa care nu numai ca nu au brad si nici cadouri sub el, dar nu au nici acces la educatie din cauza saraciei. Zilele trecute am fost la conferinta de presa pentru Festivalul Brazilor de Craciun. Festivalul este organizat, de 12 ani, de Salvati Copiii si este un eveniment de strangere de fonduri care are ca scop prevenirea abandonului scolar si reintegrarea scolara a copiilor din medii sociale vulnerabile.

In Romania, copiii reprezinta una din cele mai vulnerabile categorii sociale. Conform datelor Eurostat, tara noastra, are cea mai mare rata a riscului de saraciei in randul copiilor din Uniunea Europeana (33%, comparativ cu media europeana de 20%; sursa Eurostat) Romania este statul cu cel mai mic nivel al cheltuielilor publice anuale per elev din Uniunea Europeana. Existenta unor “costuri ascunse” ale educatiei creeaza dezavantaje clare pentru copiii din familiile afectate de saracie, care nu-si permit astfel de contributii suplimentare.

Una dintre cele mai grave consecinte este abandonul scolar. Numai in anul 2011, 24.447 de copii cu varsta intre 7‐8 ani nu au fost inclusi in nici o forma de invatamant. Conform INS, 362.062 copii intr 3 si 17 ani nu sunt integrati in sistemul de invatamant (prescolar, general, liceal sau scoala profesionala). Desi in 2012 procentul copiilor romi inscrisi la scoala a atins 52,8%, rata analfabetismulului a crescut pana la 41%, ceea ce denota un proces educational deficitar (sursa Observatorul pentru Romi de la date la progres).

In total, in primele 11 editii ale Festivalului Brazilor de Craciun s-au strans 2.484.000 euro. Toti acesti bani au fost folositi pentru reintegrarea scolara a copiilor care muncesc, facilitarea accesului la educatie si prevenirea abandonului scolar pentru 16.200 de copii din comunitatile sarace. Familiile lor au primit, de asemenea, ajutor financiar si consiliere in centrele educationale Salvati Copiii Romania.

In anul 2012, cu fondurile stranse prin Festivalul Brazilor de Craciun au fost sprijiniti 2 500 de copii.

100 copii au frecventat programul de gradinita estivala;

621copii au beneficiat de servicii de integrare/reintegrare scolara prin programul A Doua Sansa;

1779 copii au fost sprijiniti in programul de prevenire a abandonului scolar;

1602 parinti au beneficiat de asistenta sociala, juridica si psihologica si au participat la intalniri de informare cu privire la importanta educatiei;

369 specialisti din institutiile cu rol in protectia si educatia copilului au participat la intalniri de informare;

1900 copii, beneficiari indirecti au primit informatii si consiliere cu privire la serviciile educationale dezvoltate de Salvati Copiii Romania.

Brazii scosi la licitatie anul acesta vi-i arat in continuare. Mie mi-au atras atentia bradul printesei Polonic, cel numai din lingurite, bradul Salvati Copiii, numai din creioane si bradul Mariei Marinescu. Insa cea mai frumoasa amintire, mi-o trezeste bradul presei, pe care l-am impodibit alaturi de copiii de la o scoala din Rahova.

 

Iata cateva studii de caz care poate sa vor determina sa licitati unii dintre brazii Festivalului. Daca am inteles eu bine, Andreea Esca detine recordul pentru cel mai bine vandut brad se Craciun.

 

Studiu de caz Ana

Ana are 13 ani si locuieste intr-un apartament cu trei camere confort 3, in ghetou. Apartamentul se afla la etajul doi, acesta fiind ultimul etaj. In conditii de vreme rea, cand ninge sau ploua, tot tavanul este imbibat cu apa si in toata casa persista un miros de igrasie si mucegai extrem de greu de suportat. In casa locuiesc 7 persoane, tatal, mama, fratele si sora lui Anei si doua nepotele mai mici. Situatia lor este dificila din cauza conditiilor in care traiesc, igrasia determinand permanent imbolnavirea familiei cu boli respiratorii. Tatal Mariei, fost cadru militar, s-a imbolnavit psihic si nu mai poate munci. Mama este casnica, avand grija de toti membrii familiei. Fata mai mare, sora Anei, a lucrat o vreme ca femeie de curatenie la Real, dar s-au facut restructurari si a intrat in somaj tehnic, riscand sa ramana fara loc de munca. Fratele mai mare lucreaza ocazional in constructii, ca muncitor necalificat.

Atat Ana, cat si nepoata ei, Clarisa sunt beneficiare ale Organizatiei Salvati Copiii din 2010 cand au intrat in programul de prevenire a abandonului scolar. La evaluarea facuta odata cu intrarea Anei in program, s-a stabilit ca aceasta are, pe langa un retard in dezvoltare si probleme de dictie si de pronuntare a sunetelor. Cu ajutorul specialistilor de la Salvati Copiii, Ana a putut merge la logoped si a beneficiat de sprijinul doamnei invatatoare pentru recuperarea materiei si imbunatatirea situatiei scolare. De asemenea, a fost sprijinita constatnt, rechizite, uniforma si alimente. Pe langa activitatile scolare, a fost implicata si in activitati de timp liber si socializare, a mers in excursii, a participat la activitati de informare despre importanta educatiei, a igienei, despre dreturile copilului.

In vara anului 2012, la sfarsitul clasei a V- a, Ana a reusit sa obtina premiul II si este foarte hotarata sa nu se opreasca aici.

Studiu de caz Andreea si Valentina

Andreea (11 ani) si Valentina (7 ani) sunt surori. Dupa ce mama s-a despartit de tatal lor au venit sa locuiasca la Bucuresti sperand ca aici vor scapa de saracie. Din pacate mama lor nu a putut sa isi gaseasca un loc de munca stabil si este nevoita sa lucreze cu ziua, atunci cand gaseste. O perioada au locuit intr-o casa unde proprietarul i-a primit vazand situatia grea cu care se confrunta dar apoi au fost nevoite sa plece. Acum locuiesc la marginea Bucurestiului, intr-un container care este de obieci destinat santierelor, impreuna cu tatal vitreg si cu copilul acestuia. Din cauza situatiei financiare precare, copiii nu au putut fi inscrisi la scoala – la aceasta se adauga si prevederile care nu permit copiilor sa se inscrie la o anumita scoala decat daca locuiesc in zonele arondate acelei scoli.

Pentru ca si-au dorit foarte mult sa mearga la scoala cele doua surori au cerut ajutorul Organizatei Salvati Copiii care l-a ajutat si pe fratele lor sa se reintoarca la scoala cu cativa ani in urma. In prezent, fetele frecventeaza centrul Educational Salvati Copiii din sectorul 1. Ca sa ajunga in fiecare zi la centru trebuie sa mearga pe jos 5 kilometri iar apoi sa schimbe patru mijloace de transport. Cu toate acestea, nu au lipsit niciodata de la scoala.

 Studiu de caz Loredana, 21 ani

Loredana este o tanara de 21 de ani care acum are un vis implinit, acela de a ajunge la liceu. In urma cu sapte ani, era o fetita care privea cu jind la copiii care mergeau la scoala. Din cauza situatiei materiale precare a familiei sale si a unor probleme de sanatate a fost nevoita sa abandoneze scoala in clasa a II-a. In anul 2005, Loredana a fost identificata intr-un cartier periferic al Bucurestiului de catre asistentii sociali ai Organizatiei Salvati Copiii si inscrisa in clasa a III-a in cadrul programului “A doua sansa”. Acest demers a reprezentat pentru Loredana un prim pas in realizarea visului sau de a-si relua parcursul scolar, precum copiii la care privea cu putina vreme in urma. Loredana s-a adaptat foarte bine cerintelor scolare astfel ca ea a reusit sa absolve ciclul gimnazial, in prezent fiind eleva a Liceului “Dimitrie Bolintineanu”, in clasa a noua, la programul cu Frecventa Redusa. Dorinta de a invata a determinat-o pe Loredana sa ajute si alti copii mearga la scoala, ea implicandu-se in activitatile Centrului Educational in calitate de educator de la egal la egal, atat prin identificarea copiilor care au renuntat la scoala din comunitatea in care traieste cat si prin suportul acordat acestora sa invete sa scrie si sa citeasca.

Loredana este acum o persoana care se considera implinita deoarece visul sau de a merge la liceu s-a realizat si, mai mult decat atat a ajutat-o sa gaseasca si un loc de munca.

 Studiu de caz Maria

Primul lucru care iese in evidenta cand o privesti pe Maria, sunt doi ochi mari, verzi si sinceri care privesc cu bucurie catre cei din jur. In ciuda dificultatilor prin care a trecut pana la aceasta varsta (13 ani), ea isi pastreaza inocenta si bunatatea. Familia Mariei s-a mutat in Bucuresti, cartier Damaroaia, in urma cu 2 ani, din Jud Braila. Impreuna cu tatal, mama vitrega si doi frati, locuieste intr-un imobil deteriorat, avand la dispozitie doua camere; aerul din casa este puternic impregnat cu miros de mucegai, mobilierul improvizat iar in perioadele reci apa intra in casa prin tavan. Mama acestor copii i-a parasit cand ei aveau cativa anisori, lasandu-i in spital si declarand ca se intoarce cu haine. Din ziua aceea ei nu au mai vazut-o. Ulterior, tatal i-a luat in grija, mama fiind decazuta din drepturi. Tatal lucreaza la o spalatorie auto iar mama vitrega la un hypermarket; casa in care locuiesc apartine patronului spalatoriei care le permite sa locuiasca acolo fara a le cere bani.

Maria si sora ei Laura sunt incluse in programele Oragnizatiei Salvati Copiii. Maria nu are inca certificat de nastere, asistentii sociali ai organizatiei urmarind indeaproape procesul de inregistrare tardiva care s-a incheiat recent, urmand sa se elibereze in cel mai scurt timp un act de nastere. Acesta va face posibila inscrierea in invatamantul formal. Maria este in clasa intaia, in cadrul programului „A Doua Sansa”, frecventeaza zilnic Centrul Educational si a facut progrese foarte mari. Stie sa scrie si sa citeasca desi a inceput sa desluseasca tainele abecedarului doar de 11 luni. Multumita acestui program, Maria a putut sa beneficieze de dreptul ei la educatie.

Sora ei, Laura, a fost inscrisa cu ajutorul asistentilor sociali in clasa a patra, la o scoala partenera. Ea este sustinuta cu rechizite si consiliere, prin componenta de prevenire a abandonului scolar. Se poate constata o evolutie, atat pe plan scolar cat si comportamental, de cand cei doi copii au intrat in programele Organizatiei Salvati Copiii. Parintii au devenit mult mai responsabili fata de copiii lor si educatia acestora.

Studiu de caz pentru Festivalul Brazilor

Cand isi aminteste de copilarie, Dana nu are motive de bucurie. In urma neintelegerilor dintre parinti, pentru a nu-si pune copiii in pericol, mama a ales sa divorteze. Tot din cauza necazurilor din familie Dana a inceput sa absenteze de la scoala si in final a abandonat. Pentru ca in orasul lor natal nu a reusit sa isi gaseasca loc de munca, mama si-a luat cele doua fete si a venit la Bucuresti. Spera sa isi gaseasca un loc de munca si o locuinta dar lucrurile nu s-au intamplat chiar asa. Nu a reusit sa isi gaseasca o camera cu chirie iar banii erau pe terminate. Impreuna cu cele doua fete s-au refugiat, ca multe alte persoane in acea perioada (2002) in Gara de Nord. Aici se intorceau seara de seara, cand cautarile unei case sau a unui servici dadeau gres. Putinii bani pe care ii aveau ii dramuiau pentru a-si asigura hrana.

Aici le-au intalnit cei de la Salvati Copiii care le-au sarit in ajutor. Impreuna au gasit o camera si, pentru primele trei luni Salvati Copiii le-a ajutat cu plata chiriei. In acest timp mama si-a gasit un serviciu iar cele doua fete au fost inscrise la scoala si la gradinita. Dana a fost inscrisa la Centrul educational Salvati Copiii in programul A Doua Sansa iar sora ei la gradinita. Au fost sprijinite cu rechizite, imbracaminte produse de igiena si alimente, tot ceea ce a fost necesar pentru ca situatia familiei sa se imbunatateasca. Dupa ce a absolvit clasele a III- a si a IV –a in programul A Doua Sansa, Dana a fost inscrisa de catre asistentii sociali de la Salvati Copiii la o scoala din cartier. Incurajata de mama ei Dana a inteles ca nu va putea reusi in viata fara scoala asa ca s-a straduit ca an de an sa fie printre cei mai buni elevi.

Anii au trecu iar Dana este acum o domnisoara – a terminat liceul, a luat Bacalaureatul si s-a angajat. Spera ca pe viitor sa isi intemeieze o familie. Asteapta cu speranta repartitia unei locuinte sociale. Este hotarata sa nu ajunga niciodata in situatia in care a fost in copilarie si le transmite tuturor parintilor sa isi trimta copii la scoala. Nu conteaza ca poate parea greu,  trebuie sa incerce. Educatia este singura sansa a fiecaruia sa ajunga cineva in viata.

 Mama si copiii

Langa usa unui hipermarket sta de ani de zile o mamica cu un copil. Nimeni nu o mai observa; in fiecare an un alt copil se adauga familiei ei. Sta in liniste acolo doar jucandu-se cu copiii si fara sa ceara nimic. Unori oamenii ii dau cate ceva de mancare pentru copii si lucruri pe care nu le mai folosesc.

Primul meu contact cu Florenta a fost in ziua in care mi-a cerut un biberon pentru fetita ei cea mica. Incepand din ziua aceea am constatat ca in spatele acelui chip trist se afla o persoana plina de sensibilitate si cu o mare dragoste fata de copii. Florenta si cei trei copii ai ei stau in fata marketului cateva ore pe zi asteptanad ca oamenii sa le intinda o mana de ajutor. In cartier, oamenii o cunosc si o apreciaza, o cheama sa faca diferite munci in casele lor si o primesc cu copiii pentru ca sunt cuminti si dragalasi.

Florenta locuieste intr-o baraca facuta de sotul ei din scandura si invelita cu prelata la exterior. Pentru copii este foarte frig, sigura sursa de caldura a lor fiind un resou improvizat. Florenta si sotul ei isi intretin cei trei copii din cersit, munca cu ziua la diferite persoane, colecteaza fier vechi. Acum Florenta este din nou insarcinata in luna a saptea. In ciuda acestor probleme, ea a acceptat cu usurinta sa se inscrie la scoala in clasa intai, intelegand ce diferenta ar putea face cele patru clase primare in viata ei. Ar putea sa fie angajata cu carte de munca si sa aiba un venit constant, asigurare medicala. Din acelasi motiv, a facut tot ce i s-a spus de catre asistentii sociali pentru a obtine o noua carte de identitate si a-i putea inscrie pe cei doi copii mai mari la gradinita. Acesti copii, timizi la inceput si priviti cu reticenta de colegi, sunt acum chemati cu insistenta de catre educatoare, care i-a caracterizat drept „isteti si bine crescuti”. In toate activitatile desasurate de catre asistentii sociali pentru familia aceasta, Florenta a fost prezenta la ora stabilita, a dus copiii zilnic la gradinita, s-a prezentat la cursurile clasei intai la Centrul Educational si la scoala pentru evaluare. Punctualitatea ei si buna crestere pe care o ofera copiilor ei ne-au facut pe noi sa o apreciem dar si pe si partenerii nostri din scoala. Fetita lor cea mare vine la Centrul Educational cu mare drag pentru ca „aici sunt mereu jucarii si oameni veseli.”

Gala brazilor de Craciun va avea loc pe 6 decembrie, la hotel Radisson Blu.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.