O zi bună începe în noaptea de dinainte. Revoluția somnului

De când am copii, somnul a devenit un subiect de interes pentru mine. În primii doi ani ai Măriucăi eram epuizată din cauza lipsei somnului. La Julie a fost ceva mai ușor pentru că eram deja pe pilot automat. Cert este că de 7 ani nu am mai dormit o noapte lină cap-coadă. Am experimentat pe propria-mi sănătate și a devenit o certitudine că lipsa somnului influențează concentrarea, zen-ul, starea fizică și psihică, viteza de reacție, starea de bine, prosperitatea și relațiile. Există o legătură foarte strânsă între somn și fiecare aspect al sănătății noastre fizice și mintale.

Parcă am avut un deja-vu când am citit cartea Revoluția somnului de Arianna Huffington în care expune cauzele lipsei de somn, iluziile privării de somn, efectele și remediile. … somnul ne face mai buni la serviciu, mai sănătoși și este unica modalitate prin care ne conectăm la o versiune mai profundă a noastră. Atunci când dormim, lucrurile care ne definesc identitatea când suntem treji – serviciul, relațiile, speranțele, temerile noastre – se retrag. Asta face posibil unul dintre beneficiile cel mai puțin discutate: odată reveniți din călătoria nocturnă, somnul ne permite să vedem lumea cu alți ochi și cu sufletul revigorat, să ieșim din timp și să revenim la viețile noastre vindecați.

Dacă dormim suficient, calitatea fiecărui minut petrecut cu ochii deschiși crește

Primul domeniu analizat de Arianna din prisma acestei lipse este munca. Ea susține și demonstrează făcând referire la studii că nu ne putem face munca la fel dacă dormin 4 ore pe noapte sau 8 ore. Mai puține ore de somn ne afectează sănătatea personală, productivitatea și procesul decizional. Somnul este un moment de activitate neurologică intensă – un timp generos dedicat reînnoirii, consolidării memoriei, curățeniei cerebrale și neurochimice, precum și mentenanței cognitive. În timp ce dormim, creierul poate elimina toxinele, inclusiv proteinele asociate cu boala Alzheimer.

Prețul somnului pierdut

Un studiu din Rusia arată că bărbații care au probleme cu somnul prezintă un risc de atac de cord de 2 – 2,6 ori mai mare, precum și un risc de infarct de 1,5 – 4 ori mai mare. Un studiu norvegian a arătat că oamenii care adorm greu sunt implicați în 34% dintre accidentele mortale de mașină. Lipsa melatoninei, hormonul care ne controlează somnul, crește riscul incidențelor de cancer la sân, ovarian și de prostată. Lipsa de somn are un impact major și asupra abilității noastre de a ne regla greutatea. Efectele secundare ale lipsei de somn includ:

 • Probleme de concentrare
 • Pierderea interesului pentru hobby-uri și activități de relaxare
 • Adormitul în momente nepotrivite pe parcursul zilei
 • Pierderea cumpătului sau comportamentul nepotrivit față de partenr sau copii
 • Comportamente deplasate la locul de muncă
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Pennsylvania, accidentele cauzate de somnolență au o rată de mortalitate sau gravitate la fel de mare ca a accidentelor provocate de alcool.

 Lipsa somnului la copii

Când adulții nu dorm suficient, se simt și arată obosiți. La copii se întâmplă adesea contrariul: privarea de somn îi face să pară hiperactivi și ajung să fie diagnosticați cu ADHD. Unul dintre motivele pentru care copiii nu dorm suficient este că școala începe mult prea devreme dimineața. Pe măsură ce cresc, structura unei zile de școală devine și mai defazată față de ritmul natural al copiilor și adolescenților. În plus, televiziunea, smartphone-urile și tabletele au fost identificate ca perturbatoare de somn la copii, până la privare totală.

Lipsa de somn afectează abilitatea copilului de a învăța, starea lui emoțională (schimbări de dispoziție, anxietate, depresie, hiperactivitate și alte probleme comportamentale) și duce chiar și la diverse probleme de sănătate precum infecțiile, tensiunea arterială și obezitatea. Cercetătorii din Norvegia au ajuns la concluzia că cei mici care dorm mai puțin de 10 ore pe noapte urmează să dezvolte probleme emoționale și comportamentale până la vârsta de 5 ani.

Industria somnului: insomnia și somniferul

Când ajungem la epuizare, adormirea și somnul devin dificile. Astfel că industria farmaceutică a speculat acest aspect și sare în ajutor cu somnifere. În 2014, oameni din întreaga lume au cheltuit 58 de miliarde de dolari pe produse care îi ajută să doarmă, o cifră estimată să crească la 76,7 miliarde de dolari până în 2019. Utilizarea somniferelor este cel mai des întâlnită la cei care dorm mai puțin de 5 ore pe noapte. Patrick Fuller, profesor la Școala Medicală Harvard, susține că, de obicei, somniferele vizează doar unul dintre multiplele sisteme chimice folosite de creier în procesul de odihnă, ceea ce produce un dezechilibru în semnalele chimice pe care creierul le transmite când își atinge nivelul suficient de somn și poate limita somnul de regenerare, cu unde lente.

Știați că:

 • Somnul are legături profunde cu aproape fiecare aspect al sănătății creierului. În timp lipsa de somn poate duce la pierderea ireversibilă a celulelor creierului, deci faptul că putem lăsa somnul pe altădată, fără consecințe, este doar un mit.
 • în Statele Unite se pierd anual 63 de miliarde de dolari în productivitate din cauza privării de somn?
 • 24 de ore fără somn este echivalentul a unui nivel de alcool în sânge de 0,1%, limita peste care, din punct de vedere legal, ești beat?

Aliații unui somn mai bun

Arianna alocă un capitol separat pentru tulburările de somn, pentru vise, somnul copiilor, dar și dormitul în cuplu. Ultimele recomandări din carte sunt sfaturi practice, ponturi, instrumente și tehnici pentru un somn de calitate. Deși nu există o formulă magică a somnului care să funcționeze la toată lumea, cei care doresc să îți îmbunătățească ascest aspect al vieții, este bine să înceapă cu principiile generale, dovedite științific, care le asigură obiceiuri mai bune de somn:

 • Să fie mai puțină lumină
 • Scoaterea aparaturii electrice din dormitor
 • Reducerea accesului la monitoare cu cel puțin o oră înainte de somn
 • Reglarea temperaturii în dormitor, ideal între 19 și 22 grade Celsius. Găsiți în carte explicația.
 • E bine sau nu să îl facem seara?
 • Mâncatul înainte de somn. Ce, cât și cu cât timp înainte de stingere.
 • Consumul de alcool
 • Remediile naturiste pentru un somn bun: acupunctura și alte tratamente
 • Mindfulness și meditație

Vă invit să găsiți în cartea scrisă de Arianna Huffington remediile detaliate și explicate. Cu siguranță este un material bun pentru conștientizarea că somnul ne este medicament și binecuvântare. Cartea este apărută la editura Curtea Veche Publishing.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Pixabay.com

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.