Luca, un film despre curiozitate, prietenie și destin

Luca
Am fost cu fetele la avanpremiera filmului Luca, pe care îl așteptam din luna mai de când Măriuca a dat probă să dubleze vocea Giuliei. Nu a trecut proba, dar a învățat multe despre ea și despre dicție.
Luca este un băiat curios și aproape aventuros, care este exact la vârsta la care ar pleca în lume să o descopere, dar încă are nevoie de siguranța casei. Conflictul lui interior, îngrijorările mamei, relaxarea bunicii sunt redate prin aventuri atât pe fundul mării, cât și în orașul de la suprafață. Luca este un băiat pește, un monstru marin simpatic, care se transformă în om odată de iese la suprafață apei.

“Luca” este o poveste despre un băiat care are parte de o vară memorabilă

“Acest film este despre prietenia care îți schimbă viața. E practic o scrisoare de dragoste către verile din tinerețea noastră – acei ani formatori când te descoperi pe tine”, spune regizorul Enrico Casarosa. Pe Riviera italiană, în atmosfera superbă a unui oraș de pe Riviera italiană, “Luca” este o poveste despre un băiat care are parte de o vară memorabilă, plină de înghețată, paste și călătorii nenumărate cu scooterul.
“Luca este timid, politicos și introvertit, e genul de puști care ține cont de reguli și care, în același timp, mustește de dorința de a vedea lumea și de a învăța tot ce se poate despre ea. Însă toată viața i s-a spus că monștrii de mare nu au ce să caute în afara apei, e conștient de pericole și e atras de uscat, lui i se pare că fix acolo se întâmplă cele mai interesante lucruri”, explică scenaristul Jesse Andrews.
Îmi place cum este surprinsă inițierea în lumea oamenilor, credințele lui în funcție de ce îi spun adulții, propriile proiecții, dar și întâlnirea cu Alberto, tot un băiat pește, care se transformă în om când iese din apă.

“Luca”, un film construit pe valori

Îmi plac filmele de animație cum sunt construite pe valori ca prietenie, familie, spirit de echipă, adevăr și minciună, descoperire de sine, acceptarea diferențelor, protecție. Sigur că nu lipsește nici conflictul, nici personajul negativ, atributele și contextele în care personajele principale au ajuns să aibă anumite comportamente și toate au o poveste care a produs o rană, un tată absent, un părinte prea strict și temător, o mamă și un tată divorțați, un copil de bani gata care merge pe intimidare ca să obțină cooperarea celorlalți.
Nu ar putea fi altfel decât fiecare dintre ei sa învete o lecție, să crească în cine sunt și cine vor să devină și, mai ales, să treacă prin libertatea și, în același timp, greutatea de a lua decizii.
Acțiunea are loc la finalul anilor ’50 – începutul anilor ’60, atmosfera filmului fiind din plin impregnată de acel sentiment de vară nesfârșită.

Dar cum au fost creați simpaticii monștri de mare?

Artiștii din echipa de producție s-au inspirat, în primul rând, din creaturile prezente în hărțile vechi, unele chiar datând din perioada Renașterii, apoi din ilustrații științifice și din cultura japoneză a dragonilor și șerpilor. Și cum povestea se bazează pe prietenia solidă dintre Luca și Alberto, era important ca cei doi să fie autentici, credibili și, mai ales, expresivi. “Prietenia lor scoate la iveală tot ce e mai bun din Luca și îi dă încrederea necesară să își deschidă aripile și să își asume mai multe riscuri. E pur și simplu o poveste superbă despre prietenie și despre felul în care prietenii ne ajută să descoperim lucruri importante despre noi”, spune producătorul executiv Kiri Hart.
Așadar, filmul este o lecție despre descoperire, creștere, prietenie și vise împlinite traduse că libertate și eliberare. Este o poveste haioasă la care au râs și copiii de 3-4 ani din sală, dar și cei de 10 ani. Filmul “Luca” este distribuit în România de Forum Film România și are premiera în cinematografe în data de 16 iulie 2021 în format 2D.
Luca
Mulțumim, Ran Communication, pentru invitație!
Text: Ana Nicolescu
Foto: Ran Communication

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.