Mami, cum e la școală?

Ziceam într-un articol din decembrie, că anul aceasta încep să caut școală pentru Măriuca. În egală măsură sunt interesată de metode alternative de educație și de platforme educaționale care să se bazeze pe dezvoltarea logicii, pe stimularea curiozității, a creativității, a expresivității, pe mult experiement și nu pe memorare robotică.

Uneori Măriuca mă întreabă cum o să fie la școală, iar mie îmi e greu să-i răspund pentru că îmi vin în minte cuvintele lui Michael Thomson, că noi, părinții, nu îi putem salva pe copii de cicatricile pe care le va lăsa experiența din școală. Apoi mă gândesc că nu am cum să-i spun cum va fi pentru ea la școală, pentru că, în mod cert, nu am cum să știu asta. Însă îi povestesc cum au fost pentru mine primii ani de școală și se uită la mine cu ochii mari și curioși. Apoi vrea să știe ce va învăța în clasa I și cum i se vor explica anumite lecții?

Atunci scot din mânecă cel mai recent as, o platformă de e-learning, care cuprinde este 200 de lecții interactive și exerciții pentru disciplinele română și matematică pentru clasele I-VIII, mykoolio.ro. Toate materialele disponibile pe mykoolio.ro sunt realizate in conformitate cu programa scolara in vigoare.

Traseul meu MyKoolio

Aveam deja cont, așa că intrăm la clasa I, la Română, materia Dialogul, forme ale discursului oral. Sigur că puteam să alegem matematică, însă ardeam de curiozitate să văd cum le este explicată arta vorbirii, copiilor de 7 ani. Măriuca, prietenă cu tableta, preia repede controlul și parcurge lecția cu o capacitate de asimilare și o atenție uimitoare. Face și testul fulger și mai vrea. I se pare jucăuș. Îi propun să tecem la Comunicare orală – a saluta, a formula o rugăminte, a se prezenta. Julie devine și ea interesată și se așează lângă noi. Amândouă fetele încep să-și spună: bună, salut, bună ziuaeu sunt Julie, eu sunt Măriuca și îndreptându-se spre mine mă întreabă Domană, dvs cine sunteți? Le place acum la amândouă, deși nu mă așteptam ca o platformă de e-learning pentru copii de la 7 ani în sus să îi capteze atenția și unuia de 2 ani.

Măriuca mă întreabă de unde am caietul ăsta de exerciții și dacă i-l las și ei pe tabletă. Îi spun că profesorul Koolio vine de pe o planetă unde extratereștrii (koolienii) și-au atins potențialul maxim al inteligenței. Pentru a putea progresa, planeta lor are nevoie de înțelepciune. Iar pământenii par a fi singurii care îi pot ajuta acum. Acest lucru este posibil deoarece potențialul uman este mult mai mare decât cel extraterestru. Tocmai de asta el îi va învăţa pe elevi, iar aceştia vor crea neuroni noi pe care Koolio îi copiază și îi colecționează pentru a-i duce pe planeta lui. Pentru că neuronii trebuie să fie testați în orice condiții, iar galaxia lor este foarte asemănătoare cu a noastră, elevii se vor plimba pe diverse planete pentru a vedea dacă acești noi neuroni rezistă în orice condiții.

O captează povestea și se uită la mine cu ochii mari. Mai vrea să creeze neuroni, așa că deschidem altă lecție. Și seara se încheie târziu după o porție de învățare prin joacă, prin poveste, prin experimentare, cu ajutorul tehnologiei, fără stres, fără presiune.

De ce aveam deja cont pe această platformă?

Pentru că aceasta este dezvoltată atât de profesori, cât și de elevi. M-a atras faptul că este luată în seamă și perspectiva copiilor, nu doar a adulților. În plus, știu profesori care vor să facă la clasă mult mai multe lcucruri, folosind metode mai prietenoase decât cele clasice și care sunt oarecum legați de mâini și de picioare ba din cauza bugetului, ba din cauză că unele metode alternative nu sunt avizate de minister, ba că nu respectă programa. Accesul la platforma de e-learning va fi gratuit pentru profesori, putând să folosească materialele disponibile la clasă; accesul părinților și al copiilor la platformă va fi gratuit pentru partea de lecții și contra cost (abonament lunar de aprox. 28 lei) pentru partea de exerciții și statistici.

Făcând parte din echipajul lui Koolio în călătoria sa prin Universul Cunoașterii, am văzut-o pe Măriuca transformându-se dintr-un simplu ascultător al lecțiilor, într-un explorator în căutare de noi informații. Misiunile de pe platforma mykoolio.com sunt 100% online. Nu ai nevoie de un computer performant, de o unitate CD/DVD și nici de anumite aplicații preinstalate. Singurul lucru de care ai nevoie este o conexiune la Internet. Presimt că Măriuca îl ca lua pe Koolio cu noi în vacanță sau la restaurant.

Sunt tare curioasă vouă cum vi se pare? Mai ales mamelor care au copiii deja la școală. Mi-ar plăcea să mă ajutați cu răspunsurile voastre aici, la comentarii. Vă aștept cu drag și nerăbdare.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Admir mult modul in care mamicile cauta sa explice intr-o maniera cat mai atractiva pentru copii si cum (si ele) trebuie sa isi puna imaginatia la cale asemenea copiilor. Ma gandesc daca voi putea proceda la fel cand imi va veni randul :)), sa creez tot felul de scenarii simpatice, educative, atractive pt copil

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.