Mami, mi-e frica sa merg la scoala…

In comuna vasluiana Rebricea, aproape 150 de copii merg pe jos intre 10 si 15 kilometri, pentru a ajunge la scoala. Drumul devine cu atat mai greu pentru micuti iarna, cand gerul si zapada le ingreunează mult eforturile, dar si toamna, cand trebuie sa infrunte ploile reci si drumurile noroioase. Pentru acesti micuti, trecerea in clasa a V-a a venit cu prea multe greutati. Au lasat in urma dascalii si scoala din satele lor pentru scoala din comuna si s-au izbit de o realitate nedreapta.

Pentru ei, educatia nu mai este un drept, ci o lupta zilnica

Raluca, o fetita de 11 ani, povesteste: „Dimineata, ne asteptam unul pe celalalt. Intai  trec baietii si apoi fetele. Cand este intuneric, luam cu noi lanterne, iar cand ploua, ne luam umbrele, dar tot ne udam. Iarna este si mai greu…trebuie sa mergem prin frig si zapada si ajungem la scoala cu picioarele inghetate…Cand este viscol sau ploua foarte tare, mai vin parintii cu noi sa ne ajute sa mergem. Din cauza drumului, multi dintre colegii mei au renuntat sa mai mearga la scoala. Eu nu renunt orice ar fi…”Mama Ralucai ne spune cu tristete in glas: “Raluca este un copil foarte bun, invata foarte bine si ii place scoala. A fost singura din sat care a luat nota 10 la matematica, la testarea de la sfarsitul clasei a IV-a. Ii este foarte greu acum. De multe ori, imi spune ca ii este frica sa mearga la scoala din cauza drumului, dar nu avem alta solutie.”

Citeste aici povestile altor copii.

 Calin Goia si Alice Nastase s-au alaturat campaniei World Vision, „Eu cum ajung la scoala?”

 Vedetele vor ajuta la strangerea de fonduri pentru achizitionarea a doua microbuze scolare

Campania de strangere de fonduri „Eu cum ajung la scoala?”, lansata de organizatia World Vision in luna decembrie a anului trecut va fi sustinuta, incepand cu luna februarie 2012, de Calin Goia, solistul trupei Voltaj si de Alice Nastase, redactorul sef al revistei Tango. Campania are drept obiectiv achizitionarea a doua microbuze scolare pentru 150 de copii din comuna vasluiana Rebricea care, pentru a ajunge la scoala, sunt nevoiti sa mearga pe jos chiar si 10 kilometri.

Cele doua vedete care s-au alaturat cauzei World Vision vor sprijini organizatia pe tot parcursul campaniei si vor incerca sa stranga fonduri pentru a putea oferi copiilor sansa de a ajunge mai usor la scoala. Totodata, pe parcursul implicarii, Alice Nastase si Calin Goia vor promova mesajul campaniei si vor trage un semnal de alarma asupra lipsei accesului la educatie pentru copiii defavorizati din mediul rural.

Din cauza drumului  anevoios si a saraciei, foarte multi copii din zona  renunta la scoala. In satele din comuna Rebricea nu exista scoli care sa asigure si ciclul gimnazial, astfel incat, odata ce au trecut in clasa a V-a, elevii sunt nevoiti sa parcurga 10 kilometri pe jos pentru a merge la scoala. Conform datelor statistice furnizate de Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, peste 785 de elevi au abandonat scoala in prima jumatate a anului scolar 2010-2011. Din cele 785 de cazuri de abandon scolar, mai mult de jumatate, respectiv 405 cazuri, sunt din randul elevilor din ciclul gimnazial, iar peste 80% dintre acestea provin din mediul rural.

„Am ramas impresionat de povestea celor 150 de copii care sunt nevoiti sa parcurga atatia kilometri pe jos, indiferent de vreme, pentru a ajunge la scoala. Acesti copii ne dau o lectie de viata. Desi sunt la o varsta frageda, lupta in fiecare zi pentru viitorul lor, fiind constienti de importanta invataturii. Ii rog pe toti sa nu ramana indiferenti si sa ajute fiecare, cum poate, pentru a le oferi acestor micuti sansa sa invete.  Impreuna, putem schimba vieti in bine, chiar si cu gesturi mici”, a declarat Calin Goia.

 „Cand am citit povestile acestor copii, am simtit ca trebuie sa fac ceva pentru ei. Este nedrept sa se confrunte cu asemenea greutati la o varsta atat de frageda. Campania de stringere de fonduri lansata de World Vision le ofera acestor copii un licar de speranta in plus, iar noua, celor care am fost aparati de foame si de frig, ne ingaduie sa fim buni, sa daruim, sa multumim vietii pentru ceea ce avem, intorcandu-ne recunostinta printr-un mic exercitiu de generozitate” a declarat Alice Nastase.

Calin Goia si Alice Nastase vor sustine campania „ Eu cum ajung la scoala?” si pe paginile lor de Facebook, unde fanii pot intra in legatura cu ei si pot afla detalii despre copiii din programul World Vision.

Cum ii putem ajuta?

Alatura-te si tu campaniei „Eu cum ajung la scoala?” si ajuta World Vision sa cumpere doua microbuze pentru 150 de copii care sunt nevoiti sa mearga pe jos peste 10 kilometri pentru a ajunge la scoala. Gestul tau poate face diferenta!

Pentru a veni in sprijinul acestor copii, World Vision Romania a lansat campania de strangere de fonduri “Eu cum ajung la scoala?”. Fondurile stranse in urma campaniei vor fi folosite pentru a achizitiona unul sau doua microbuze scolare. Cei care doresc sa vina in ajutorul celor 150 de copii, pot suna la 0900 900 090 pentru a dona 5 euro și 0900 900 092 pentru a dona 10 euro.

Comunicat de presa

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.