Mary Poppins Revine”, o poveste nouă despre puterea vindecătoare a râsului

Unii spun că mie, ca mamă, îmi lipsește autoritatea. Că pun puține limite – de siguranță în trafic, somn, citit și mâncare -, dar stricte. În rest, mă pricep la joacă, la povești, la mers cu copiii la film, teatru, patinoar și lansări de carte. În Mary Poppins am văzut exact partea de fermitate pe care nu o simt la mine. Emily Blunt reușește o interpretare fidelă viziunii mele despre ce însemna dădacă în anii ’30.

Înainte de Crăciun am mers cu fetele la filmul Mary Poppins revine. Am observat și am învățat câteva lucruri și de la această producție ca de la mai toate filmele pentru copii.

 

Puține explicații și multă încredere

La Mary am văzut că nu dă multe explicații, uneori nici strictul necesar. Puține cuvinte, un zâmbet care confirmă că știe mai multe decât spune și multă acțiune. M-am gândit că poate, uneori, chiar nu e nevoie să le umplem capul copiilor cu explicații și să îi certăm apoi că nu sunt atenți. Poate e mai eficient să le dăm încredere că știm ce facem și să se lase ghidați de energia noastră. De asemenea, Mary nu încetinește ritmul, trebuie să ții pasul dacă nu vrei să rămâi pe dinafară. Iar cei trei copii rămași orfani de mamă o urmează.

Dădaca descurcă orice situație

La început frații sunt sceptici, dar pe măsură ce experimentează o lume magică, ei se încred cu totul în Mary Poppins și în lămpașul Jack. Dădaca îi duce pe copii în lumea desenată dintr-un vas ceramic unde repară roata unei trăsuri, apoi dansează și cântă. În altă zi zboară cu o umbrelă, în alta face dintr-o baie cu spumă o excursie în ocean. E amuzantă, magică, misterioasă, severă, serioasă. Descurcă orice situație, dar nu rezolvă lucrurile în locul copiilor. Îi ajută să-și reprare greșelile.

De la o întâmplare la alta, copiii devin mai încrezători și pregătiți de alte aventuri, atât în lumea reală, când încearcă să facă dreptate pentru casa lor luată abuziv de bancă, dar și în cea magică, a cărei culoare le alungă tristețea.

Reală sau ireală?

Cine poate să spună dacă Mary Poppins e reală sau este un produs al imaginației copiilor Banks. Ori poate e reală ca om, dar puterile magice țin de imaginația fraților. Probabil că atunci când suntem copii avem nevoie să îi investim pe adulți cu magie și să ne închipuim că fac lucruri pe care noi nu putem sau nu îndrăznim să le facem. Iar ca adulți, ne dorim o baghetă magică să ne îndeplinim toate visurile și să trecem mai ușor peste greutăți.

Muzica și vocile din producția Disney

Dacă sunteți fan musicaluri, o să vă placă Mary Poppins se întoarce. Producția marca Disney are nouă cântece originale, compuse de Marc Shaiman și Scott Wittman, dar și vocile speciale ale protagoniștilor Emily Blunt și Lin-Manuel Miranda.

 

De ce este o producție grandioasă (detalii din comunicatul de presă)

Producătorii au ales să filmeze în diverse locuri din Londra, tocmai pentru a da filmului acea notă aparte de realism. Printre punctele cheie unde au fost montate platourile de filmare se numără și catedrala Sf. Paul, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, celebrele străzi Cowley și King Charles, bursa londoneză etc.

Fiecare colț în care s-a filmat a necesitat montarea de lumini speciale care să complimenteze atmosfera filmului. Nu întâmplător piesa de deschidere din musical se numește Sub cerul londonez” și, deși vremurile sunt tulburi, melodia în sine este o scrisoare de dragoste despre oraș.

A fost nevoie de numeroase ore de documentare pentru a crea atmosfera specifică Londrei anilor ’30, iar munca asiduă se vede în amplele decoruri folosite pentru a crea, de exemplu, aleea Cherry Tree (a durat 18 săptămâni să fie gata), magazinul lui Topsy (care a presupus o muncă de șapte luni) sau interiorul casei Banks și enormul parc abandonat.

Nici munca la cele 448 de costume originale din musical nu a fost mai ușoară. Multi premiatul designer de costume Sandy Powell a muncit peste nouă luni la ele, cu ajutorul a numeroși croitori, pictori, designeri etc.

Un alt element de producție care face filmul cu totul special este faptul că regizorul Rob Marshall a apelat la peste 70 de animatori pe care i-a recrutat special ca să creeze animații 2D, potrivite să redea acea nostalgie specifică primului film.

Astăzi animațiile 2D sunt considerate o formă clasică de artă, iar designerii implicați în proiect au petrecut peste 16 luni să creeze toate animațiile din film.

Dacă mergeți să vedeți filmul Mary Poppins se întoarce, m-aș bucura să îmi scrieți aici, la comentarii, cum vi s-a părut. Să avem un an cu magie!

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.