Eu ca mamă
comment 1

Variantă de meniu sănătos cu 13 lei pe zi la o grădiniță particulară

Foto: https://ro.pinterest.com/lunchbots/paleo-school-lunches/

La stat meniul prost construit este între 12 și 15 lei.

Anul trecut porneam o campanie de schimbare a meniurilor din grădinițe. De fapt, e mult spus de schimbare. Mai degrabă, de conștientizare și informare a faptului că aceste meniuri conțin extrem de mult zahăr și asocierile dintre alimente nu sunt făcute corect. Aici puteți vedea toate materialele.

Unul dintre contraargumentele pe care le invocă directorii de grădinițe este că meniurile sănătoase sunt mult mai scumpe. Fals. Meniurile de la grădinițele de stat variază între 12 și 15 lei pe zi. Astăzi stăm de vorbă cu Andreea Carmen Radu, mama unui băiețel care merge la o grădiniță particulară. Ea plătește 13 lei pe zi pentru un meniu echilibrat și variat alcătuit de un nutriționist. Întâmplător sau nu, Andreea are studii de specialitate pe nutriție.

Cine este Andreea Carmen Radu?

Andreea Carmen Radu: Dacă m-ai fi întrebat acum câţiva ani ţi-aş fi răspuns că sunt antreprenor şi apoi orice altceva, însă de când l-am născut pe Tudor răspund că sunt în primul rând mămică şi apoi urmează restul activităţilor.

Sunt aşadar mama unui băieţel de 3 ani şi 3 luni, vesel şi energic care a dat cu totul alt sens vieţii mele, sunt pasionată de sport şi nutriţie şi da, sunt şi antreprenor. Este o cale pe care am pornit acum mulţi ani, am acceptat-o cu bune şi rele şi merg în continuare în direcţia aceasta pentru că îmi oferă un mare dar şi anume acela al gestionării timpului propriu, lucru care a contat enorm de când îl am pe Tudor.

Pasiunea pentru nutriţie s-a concretizat de-a lungul timpului, în urma a mai multor cursuri, printre acestea fiind Eating Psychology Coach curs acreditat IANLPC (International Association of NLP & Coaching) şi IAHT (International Alliance of Holistic Therapist), acest curs mi-a adus şi calitatea Membru al Complementary Medical Association UK ; cursuri cu  specializări în Personal Nutrition, Child Nutrition, Sport and Exercise Nutrition , cursul de Child Nutrition al Universităţii Stanford.

Fac parte desemenea dintre Ambasadorii proiectului Food Revolution iniţiat de către Jamie Oliver, proiect care are că scop educaţia alimentară pentru copii ca şi fundament pentru o viaţă sănătoasă.

De când ești pasionată de nutriție?

Andreea Carmen Radu: Pasiunea mea pentru nutriţie a început acum 15 ani când am observat că mâncatul la orice ora şi fără atenţie la conţinutul farfuriei începe să aibă consecinţe negative: modificări ale siluetei, nervozitate, nemulţumire toate acestea ducând la  perioade de diete drastice cu scăderi în greutate urmate bineînţeles de perioade de creştere în greutate. De atunci am fost într-o continuă căutare a echilibrului pe care aş putea să spun că în sfârşit l-am găsit mai aproape de vârsta de 40 de ani.

Este un domeniu pe care eu îl găsesc fascinant, cursurile pe care le-am urmat m-au ajutat să înţeleg cum trebuie să mâncăm, dar şi care trebuie să fie relaţia cu mâncarea. Însă ce mi-a fost de cel mai mare folos a fost faptul că timp de 7 ani, prin natura activităţii pe care am desfăşurat-o, am avut o legătură foarte strânsă cu crearea de planuri alimentare.

Am văzut că multe probleme de alimentaţie apar din cauza faptului că nu ştim să ne gestionăm emoţiile, iar acesta este şi motivul principal pentru care am lansat blogul www.carmenradu.ro. Îmi doresc să-mi ajut cititorii să înţeleagă mâncarea şi să se înţeleagă pe ei înşişi. Dar mai mult îmi doresc ca informaţiile pe care le găsesc pe blog să-i ajute să-şi crească copiii sănătoşi.

Trăim într-o era a vitezei, a mâncării procesate şi a fast food-ului şi cred că este momentul să redescoperim gătitul acasă, în familie, mâncarea simplă dar sănătoasă.  Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru viitorul copiilor noştri.

Care crezi că este cel mai mare pericol pentru copii, din  punct de vedere nutrițional?

Andreea Carmen Radu: Cred că cel mai mare pericol pentru copii este zahărul şi aici nu mă refer la faptul că mănâncă din când în când o prăjitură, la urmă urmei şi noi am mâncat când eram copii şi nu cred că este în regulă să-i privăm de acesta bucurie ocazional. Mă refer la zahărul care se ascunde într-o gama largă de produse, de la pâine la mezeluri şi produse fast food.

Zahărul este din punctul meu de vedere un drog legal acceptat şi consumul lui necontrolat duce la dependenţă.

Foto: https://ro.pinterest.com/

Foto: https://ro.pinterest.com/

Consumul de zahăr declanşează anumite procese chimice în creier la fel ca orice alt drog interzis. Poate ai auzit sintagma „nu rezist dacă nu mănânc ciocolată/bomboane/prăjituri în fiecare zi”. Acesta este un semn de dependenţă. La fel se manifestă şi la copii, iar consumul acesta mărit de zahăr duce la apariţia problemelor metabolice. Rata obezităţii infantile este în creştere la nivel mondial, iar ţara noastră nu face excepţie. De aceea spun mereu că este foarte important să citim etichetele şi să fim atenţi la alegerile pe care le facem, avem destule variante.

Mulți părinți cred că un meniu echilibrat, nutritiv și variat, cu ingrediente curate, costă mai mult decât meniul care se oferă în grădinițele de stat.

Un meniu în grădinițele de stat costă între 12 – 15 lei pe zi. Povestește-ne despre meniul pe care îl are copilul tău la o grădiniță particulară.

Andreea Carmen Radu: Unul dintre motivele pentru care am ales grădiniţa la care merge Tudor a fost şi meniul zilnic. Mi-am dorit să găsesc locul unde copilul meu să mănânce exact că acasă, să mănânce calitativ şi mai ales echilibrat şi ştiam că din păcate în sistemul de stat acest lucru nu prea este posibil deocamdata. Meniul zilnic la grădiniţa unde merge Tudor costă 13 lei şi o să va detaliez mai jos şi cum arată acesta pentru o săptămâna.

Mic dejun

Luni: pâine integrală cu unt şi miere, ceai de hibiscus

Marți: lapte vegetal cu fulgi de porumb fără zahăr

Miercuri: tartine de hrişcă cu gem de fructe de pădure, ceai de hibiscus

Joi: omletă cu pâinică de casă , ceai de cătină

Vineri: pâinică de casă, tofu, măsline şi ardei, ceai de ghimbir cu lămâi verzi

Gustare

Luni: legume (roşii, castraveţi, ardei), stafide

Marți: fructe (pere, mere, banane), merişoare

Miercuri: legume (roşii, castraveţi, ardei), seminţe de floarea soarelui

Joi: fructe (pere, mere, banane), caju

Vineri: fructe (pomelo, kiwi, mango), caise uscate

Prânz

Luni: supă crema de legume cu crutoane integrale, mămăligă cu brânză de capra şi smântână

Marți: ciorbiţă ţărănească, paşte integrale cu somon în sos alb

Miercuri: supă crema de linte cu crutoane integrale, mâncărică de cartofi cu boabe de năut şi salată   de varză

Joi: borş rusesc, mazăre şi carne de curcan la cuptor şi salată de crudităţi

Vineri: supă crema de broccoli cu crutoane integrale, pilaf de orez cu ciupercuţe şi salată de sfeclă

Gustare

Luni: Chec cu stafide

Marți: prăjitură cu iaurt

Miercuri: plăcintă cu mere

Joi: prăjitură cu căpşuni

Vineri: tapioca cu fructe de pădure

Foto: https://ro.pinterest.com/

Foto: https://ro.pinterest.com/

În ceea ce priveşte cea de-a doua gustare,  eu am testat prăjiturelele şi nu sunt aproape deloc dulci, se foloseşte o cantitate foarte mică de zahăr, atât cât să se lege aluatul, iar mărimea prajturii este cât două degete de copil, adică atât cât ar trebui să fie o porţie echilibrată de dulce pentru vârstă lor.

În condiţiile acestea, având în vedere că bugetul pentru o grădiniţă de stat este mai mare, nu găsesc nici o justificare în a le oferi copiilor mezeluri procesate şi dulciuri din comerţ pentru că bugetul nu este în mod cert o problemă.

De asemenea nu aş recomanda prezenţa cărnii de pui în mod frecvent în meniurile din grădiniţe decât în cazul în care se cunoaşte sursa, iar puii sunt crescuţi în ogradă nicidecum în baterii. Este de preferat ca şi alternativă curcanul, vita sau proteinele de origine vegetală. Aşadar, faptul că un meniu echilibrat este un meniu scump, este din punctul meu de vedere un mit. Acelaşi lucru cred eu că se poate aplica şi la nivel de familie, se poate mânca sănătos cu un buget nu foarte mare.

Așadar, lipsa de informații ne poate duce pe drumuri greșite. Ce îi sfătuiești pe părinți și pe directoriii grădinițelor.

Andreea Carmen Radu: Sfatul meu este în primul rând pentru părinţi pentru că noi suntem responsabili de tot ceea ce ţine de dezvoltarea copiilor noştri şi ar suna cam aşa: aveţi mare grijă ce puneţi în farfurie, este primul pas pentru a vă asigura că veţi creşte copii sănătoşi care vor deveni adulţi sănătoşi. Dacă voi nu aveţi grijă de acest lucru fiţi siguri că nimeni altcineva nu o va face!

În ceea ce-i priveşte pe directorii de grădiniţe îi sfătuiesc să contacteze un nutriţionist şi să revizuiască meniurile pentru că după cum aţi văzut mai sus, se poate mânca sănătos şi cu un buget mai redus. De asemenea, îi sfătuiesc să organizeze întâlniri cu părinţii la care să invite un specialist în nutriţie să povestească despre importanţa alimentaţiei pentru că eu cred că educaţia alimentară trebuie făcută şi la nivel de familie.

Pe Andreea o puteți găsi pe blogul ei www.carmenradu.ro și pe pagina de Facebook Mămică în formă, copil sănătos.

Text: Ana Nicolescu

Sursa foto deschidere, aici

1 Comment

  1. Pingback: Incep inscrierile la gradinita. Cum alegem gradinita potrivita - iulianaroca.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *