Metodele moderne de reducere a dioptriilor

Chirurgia refractiva cu laser pentru reducerea dioptriilor a luat amploare in ultimii ani, pentru ca  tot mai multe persoane prefera sa scape de ochelari. Este o metoda moderna si sigura prin care se reduc dioptriile cu ajutorul laserului, prin modificarea puterii de refractie a corneei.

Exista mai multe tehnici de reducere a dioptriilor cu ajutorul laserului: PRK/Lasek, Lasik/FemtoLasik, ReLEx Smile. In functie de afectiunea de care sufera, de dioptrii si de particularitatile anatomice ale ochilor fiecarei persoane se alege tehnica potrivita. Diferenta intre aceste tehnici este data de modul in care este pregatita corneea inaintea aplicarii laserului.

Lasik si FemtoLasik presupun realizarea unui flap cornean (feliere corneana), indepartarea lui, aplicarea laserului cu excimeri pentru reducerea dioptriilor si apoi repozitionarea flapului. Lasek/PRK se bazeaza pe indepartarea primului strat al corneei (epiteliu) si aplicarea laserului cu excimeri. ReLEx Smile presupune decuparea unei lentile mici in interiorul corneei si extragerea acesteia, de catre chirurgul oftalmolog, printr-un tunel foarte mic, de numai 4 mm.

Pana de curand, cea mai populara tehnica era Lasik, iar preferinta pentru aceasta metoda era data de vindecarea rapida si de confortul mult mai mare dupa operatie, comparativ cu tehnicile mai putin invazive Lasek/PRK. Insa, Lasik presupune si un risc crescut de dezlipire sau deplasare a flapului cornean pe parcursul vietii, datorita faptului ca acesta este taiat cu ajutorul unei lame care nu poate urmari curbura coneei, taietura este dreapta, iar flapul nu are sustinere laterala.

Acest risc a fost redus la tehnica FemtoLasik cu femtolaserul VisuMax Carl Zeiss, cel mai precis si sigur laser al momentului, pentru ca flapul cornean este realizat cu ajutorul acestui laser cu femtosecunde cu o precizie de sub un micron si cu margini verticale, in functie de ochiul pacientului. Toti acesti parametri care sunt luati in considerarea la realizarea flapului confera o stabilitate mare a corneei, postoperator. Atat la Lasik, cat si la FemtoLasik, dupa decuparea flapului sunt corectate dioptriile cu laserul cu excimeri, diferenta dintre cele doua consta, de fapt, in modul in care este realizat flapul.

Celelalte doua tehnici, PRK si Lasek, nu presupun taierea corneei, ci se bazeaza pe proprietatea primului strat al corneei (epiteliu) de a se regenera. Practic, la PRK se indeparteaza epiteliu definitiv si apoi se aplica laserul cu excimeri pentru corectarea dioptriilor, iar la Lasek epiteliul nu este indepartat complet, ci dupa aplicarea laserului cu excimeri este reasezat la loc. Aceste doua tehnici prezinta avantajul afectarii minime a biomecanicii corneene, insa in prima saptamana dupa operatie sunt prezente fenomene ca: dureri oculare importante, fotofobie, variatii mari de acuitate vizuala, iar recuperarea este mai de durata.

ReLEx Smile reprezinta a treia generatie a operatiilor refractive cu laser, astfel este una dintre cele mai sigure operatii pentru reducerea dioptriilor. Prin aceasta tehnica, putem reduce dioptriile mari, care pana acum erau imposibil de tratat cu ajutorul laserului. Aceasta tehnica este potrivita persoanelor cu dioptrii mari, noi o recomandam pentru miopiile intre -2 si -10 si pentru astigmatismele miopice de pana la -5 dioptrii. ReLEx Smile este cu adevarat spectaculoasa, atat prin tot ceea ce inseamna pasii operatorii, cat si prin rezultatele obtinute si recuperarea extrem de rapida a pacientului postoperatoriu. Practic, ReLEx Smile a luat tot ce este mai bun de la tehnicile anterioare si a eliminat neajunsurile acestora.

Marea inovatie la ReLEx Smile o reprezinta faptul ca tehnica nu presupune realizarea un flap (lambou) in cornee, ca la toate tehnicile Lasik, nici indepartarea epiteliului cornean ca la tehnicile PRK/Lasek.

Aceasta tehnica se realizeaza cu laserul cu femtosecunde de inalta precizie VisuMax Carl Zeiss Meditec si ofera posibilitatea unei corectii tintite a defectului de refractie. Femtolaserul decupeaza o mica lentila in grosimea corneei, care ulterior este extrasa de catre chirurg printr-un canal (tunel) de numai 4 mm. Procedeul minim invaziv de indepartare a lentilei modifica raza de curbura a corneei, corectand defectul de refractie al ochiului. Acest lucru este extraordinar pentru ca intervenim foarte putin asupra corneei, ceea ce inseamna o stabilitate a corneei buna postoperator si o refacere rapida. In timpul si dupa operatie, pacientul nu simte durere, iar dupa aproximativ 48-72 de ore, isi poate relua aproape toate dintre activitatile normale. Acuitatea vizuala este buna la una sau doua zile dupa operatie si stabilizata complet dupa cateva saptamani. Extragerea lentilei refractive, in tehnica ReLEx Smile, se bazeaza pe vasta experienta a companiei germane Zeiss.

Ne bucuram ca putem oferi si in Romania o interventie minim invaziva, cu disconfort minim si rezultate foarte bune persoanelor cu dioptrii mari, care pana acum nu aveam nicio speranta ca ar putea sa scape de ochelari.

Operatiile prin toate aceste tehnici se desfasoara cu anestezie locala si fara internare. Prin PRK/Lasek si FemtoLasik cu VisuMax tratam miopia, hipermetropia si astigmatismul. Prin ReLex Smile corectam miopia si astigmatismul miopic, in general dioptriile mari.

Toate tehnicile laser au avantaje si dezavantaje, dar important este ca exista un grad ridicat de siguranta. Puteti gasi mai multe informatii despre afectiunile oftalmologice care pot fi corectate cu ajutorul laserului pe www.scapadeochelari.ro.

 Dr. Andrei Filip - medic specialist oftalmolog - Ama OptimexText: Dr. Andrei FILIP

Medic Primar, Specialist Oftalmolog
Doctor in Stiinte Medicale

Clinica de oftalmologie Ama Optimex

www.amaoptimex.ro

 

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.