Mulan, o războinică ce nu are nevoie să fie salvată de niciun prinț

mulan

Dintre toate poveștile de la Disney, preferata mea este Mulan pentru că are toate valorile în care cred: familie, misiune, tradiție, devotament pentru țară, curaj, loialitate, adevăr și nu are nevoie să fie salvată de niciun prinț. De când am văzut trailerul și am ascultat melodia cântată de Christina Aguilera fetele mi-au zis: Mami, la ăsta o să te duci și tu singură să-l vezi liniștită.

 Pe 23 septembrie am mers cu Măriuca și Julie la premieră la Mulan la Cinema City din Afi Cotroceni după ce am așteptat din primăvară să fie totul safe, să se deschidă cinematografele și industria de film și divertisment să-și reia activitatea. Dar vă zic la final și despre măsurile de siguranță. Acum vorbim despre poveste.

 

Deghizată în bărbat, Mulan luptă pentru țara ei

Hua Mulan este fiica unui bătrân luptător, care se deghizează în bărbat şi îi ia locul tatălui său în armata gata de luptă, cu ajutorul dragonului de încredere al familiei, Mushu. Când Împăratul Chinei dă un decret potrivit căruia fiecare familie trebuie să dea armatei țării un luptător pentru a apăra teritoriul de invadatori, Hua Mulan, cea mai mare fată a unui brav războinic, nu ezită nicio clipă și se aruncă din plină în luptă. Deghizată în bărbat, ea are de trecut numeroase teste pentru a fi primită în armată și așa ajunge să își dezvolte forța interioară și să își descopere adevăratul potențial. Filmul este o călătorie la finalul căreia ea se transformă într-un războinic onorabil și își câștigă respectul națiunii, făcându-l pe tatăl ei mândru.

 

Povestea lui Mulan a fost scrisă acum 1500 de ani

“Balada originală a lui Mulan a fost scrisă acum 1500 de ani, fiind una dintre cele mai populare creații din cultura chineză. Filmul animat a adus-o în atenția publicurilor din Occident. Acum ne-am propus să luăm elemente din balada originală și din animația Disney și să creăm ceva nou și minunat, celebrând elementele esențiale din povestea clasică. Ne-am axat pe felul în care cineva își poate asuma curajul, loialitatea și simțul datoriei, rămânând sincer cu el”, spune producătorul Jason Reed. Noi știam povestea din producția animată pentru că Disney a adus prima dată pe marele ecran povestea în 1998. Atunci, “Mulan” a fost un super succes de box-office, vocea lui Mulan fiind celebra Ming-Na Wen.

 

10 motive pentru care mi-a plăcut filmul Mulan

 1. Tatăl lui Mulan observă de când e copilă că chi-ul ei (energia din corp) este ca al unui băiat și nu încearcă să o îngrădească, cu toate că mama respinge felul ei de a fi și îi spune că fetele au altă misiune, una mai casnică: Treaba ta este să aduci onoare familie, crezi că poți să faci asta? Am apreciat că tatăl acceptă că are o fată altfel, chiar dacă exista riscul ca oamenii să o catalogheze drept vrăjitoare și să o dea afară din sat. Mi-au plăcut deschiderea lui, așezarea și faptul că nu se grăbea când venea vorba să o observe pe Mulan.
 2. Tot tatăl are un sentiment ridicat al datoriei și al onoarei. Cu toate că fusese rănit în război, el este dispus să-și apere în continuare țara. Ar fi fost mai bine să fiu băiat, îi spune Mulan. Iar el răspunde că a fost binecuvântat cu două fete.
 3. Mama lui Mulan nu o lasă să-l ridice pe tată atunci când cade în mijlocul satului, în fața trimișilor regelui pentru că îl umilești și mai rău. Demintatea este o valoare care apare des pe parcursul filmului.
 4. Filmul are și scene amuzante, mai ales cea cu pețitoarea, din care am aflat care e tradiția și ce abilități trebuie să aibă fetele înainte de măritiș.
 5. Poveștile despre spiritele strămoșilor care îi împuternicesc pe cei vii prin simboluri precum pasărea Phoenix ancorează acțiunea și îi dau profunzime. Ne fac să ne simțim protejați de forțe superioare nouă să să credem că mereu e ceva mai mare ca noi în care putem să avem încredere.
 6. Mulan își acceptă chi-ul și își asumă misiunea să lupte în armata împăratului în locul tatălui ei. O face ca să-și protejeze tatăl și totodată ca să-și urmeze menirea căci nu degeaba i-a fost dată o asemenea energie de războinic, îndemânare și determinare.

mulan

7. Poate cel și cel mai mult din film mi-a plăcut partea în care tatăl descoperă că Mulan s-a dus să lupte în locul lui. Nu s-a dus după ea, nu s-a dus să o salveze, să o aducă acasă, nu. A început să se roage pentru protecție și ghidare spiritelor care l-au călăuzit și pe el în luptă. A conștientizat că fata lui nu e pregătită pentru lumea din afara satului, că face o greșeală mințind despre cine e ea și că are nevoie de protecție divină, ceva mai mult decât ar putea să o facă el, pământean. Și ăsta cred că e singurul lucru pe care putem să-l facem noi, părinții, atunci când copiii își iau în mâini propriile vieți, să ne rugăm pentru ei.

8. Mi-a plăcut rătăcirea lui Mulan prin munți înainte să ajungă la garnizoană, momentul de deznădejde, sentimentul de necunoscut, de nicăieri, de ceață, momentul în care îi dă calulu ei singurl măr rămas pentru că el avea să o ducă mai departe și avea mai multă nevoie ca ea pentru asta. Și desigur, m-a impresionat apariția ghidului spiritual, pasărea Phoenix care îi arată drumul. Foarte multe metafore în film și simboluri frumoase.

mulan

9. Despre adaptarea în armată, despre perseverență, combinarea chi-ului cu determinarea, îndemânarea și istețimea lui Mulan, strategia pe câmpul de luptă, nu vă zic, vă las să descoperiți singuri. În schimb o să punctez momentul în care Mulan se întâlnește cu Xianniang, o vrăjitoare care-și ascunde puterea și identitatea, cu chi-ul la fel de puternic ca al lui Mulan. Cu puterile ei, vede că Mulan nu este băbat și cu ajutorul ei, deși nu pare inițial, Mulan se hotărăște să-și dezvăluie identitatea. Spre finalul acțiunii îi arată drumul și se sacrifică, acceptând că i-a fost dat să trăiască o altfel de viață, în exil. Aici sunt multe simboluri, inclusiv metamorfozarea lui Xianniang într-un șoim prădător, consecințele alegerilor pe care le facem în viață, adevărul propriu și laitmotivul filmului: să știi care îți este locul.

mulan

10. Rușinea este mai grea decât moartea. Rușinea pentru satul din care provii, pentru familie și pentru țară este o pedeapsă mai mare decât moartea și se aplică în caz de minciună. Înainte ca Mulan să se gândească dacă acceptă onoarea să fie în armata regelui, spune că are o datorie față de familie: să își ceară iertare că a mințit. Și aici iarăși mi-a plăcut de tatăl ei care i-a mărturisit că a văzut în ea, de când era mică, chi-ul de războinic pentru că un războinic recunoaște întotdeauna un alt războinic.

Provocare: îmbinarea culturii chineze cu cea Disney

Aș mai avea multe de spus despre simboluri, despre culori, despre lupte interioare, despre cum curajul apare doar în prezența fricii, despre solidaritate și recunoștință, dar nu vreau să dezvălui tot, trebuie să aveți și surprize. Pentru echipa de filmare și pentru cea de producție nu a fost ușor să realizeze acest film, se simte munca de documentare. Una dintre provocările noastre a fost să îmbinăm cultura Disney și cultura chineză, rămânând autentici cu fiecare. Practic, aceasta este povestea unei fete care încearcă să își descopere propria putere și propriul loc în lume. Aveam nevoie de cineva care să poată exploata profunzimea personajului și să știe să îi dea viață”, spune Reed.

Din distribuția “Mulan” fac parte cunoscuți actori internaționali ca: Yifei Liu (Mulan), Donnie Yen (comandantul Tung), Tzi Ma (Zhou), Jason Scott Lee (Böri Khan), Yoson An (Honghui), Ron Yuan (Sergentul Qiang), Gong Li (Xianniang) și Jet Li (Împăratul). Filmul este regizat de Niki Caro, iar scenariul este semnat de Rick Jaffa & Amanda Silver, alături de Lauren Hynek & Elizabeth Martin, plecând de la poemul “Balada lui Mulan.”

mulan

 

Iată și detaliile de producție care îl fac cu totul special:

 • Pentru a realiza scenele de luptă producătorii au apelat la echipe specializate de cascadori din China, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă și Australia. Respectivele scene au inclus mai mulți actori principali, o mulțime de 100 de figuranți și o sumedenie de cai.
 • Cincizeci de călăreți din Kazahstan și Mongolia au performat super cascadorii în șa, unii dintre ei putând chiar să călărească cu spatele și, în același timp, să tragă săgeți cu arcul. Prezența oamenilor și cailor în scenele de luptă conferă autenticitate din plin imaginilor.
 • În total, 90 de cai au fost folosiți în film, inclusiv calul folosit ca rezervă pentru armăsarul lui Mulan, Black Wind. Iar pregătirea cailor pentru filmări a durat câteva luni.

mulan

 • Sabia care apare în film este realizată în stilul Wushu, un gen de sabie foarte dificil de manevrat.
 • Filmările au avut loc în peste 20 de locuri în China, inclusiv în provinciile Hubei, în așa-numitele Nisipuri care cântă din deșetul Mingsha din provincia Xinjiang, Parcul Național Geologic Zhangye Danxia, satul Mazar în Dunhuang, Jiuquan în provincia Gansu și, firește, studiourile din provincia Zhejiang din estul Chinei.
 • Aproape 4.000 de arme au fost făcute pentru film, fiind folosite diferite materiale ca aluminiu, uretan etc.
 • Armura și heraldica pentru “Mulan” au mai inclus scuturi de infanterie, sulițe, săgeți, arcuri, săbii Jian cu dublu tăiș, sabia lată Dao și pumnalul Kapinga pe care le mânuiește Bori Khan, alături de înfricoșătoarele pumnale ale lui Xianniang.
 • Imaginile cu animale alese pentru heraldică au fost inspirate in istoria dinastiei Tang. Armura comandantului Tung, casca, cureaua, de exemplu, sunt decorate cu imagini cu broaște țestoase. Iar hainele de luptă (cum ar fi tunica verde) ale împăratului cuprind imagini cu dragoni și nori.
 • Crearea costumelor s-a făcut la un inalt nivel: peste 40 de oameni au croit hainele timp de trei luni. Costumele includ: 1104 accesorii de purtat pe cap, 250 de pălării produse în China, 1114 ținute complete pentru figuranți, 590 pentru Orașul Imperial, 100 pentru scenele din satul Tulou. Acestora li se adaugă 281 de seturi de armuri chinezești, 730 pentru rourani și trei-cinci costume făcute pentru fiecare dintre cei 50 de actori.

mulan

Unde și cum vedem filmul Mulan?

Filmul “Mulan” este distribuit în România de Forum Film România în formatele 3D și 4DX, subtitrat și dublat, începând cu 25 septembrie 2020. Eu îl recomand copiilor peste 7 ani și pentru că m-ați întrebat pe Facebook despre măsurile de siguranță din sala de cinema, iată aici – https://www.cinemacity.ro/static/ro/ro/masuri-de-siguranta-la-cinema-city?fbclid=IwAR2P0MJ97IZBzVUiym2ZFsNq4ppqyaYj-T0y2TbraLWbTuztRGRyRu1YJkE toate detaliile.

Mulțumim, Raluca Zamfir și Ranevents pentru invitație. Noi o să-l mai vedem o dată dublat cu fetele, apoi mă duc și eu singură la varianta subtitrată. Sper să găsesc loc 😊.

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Walt Disney Pictures/IMDb

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

 1. Trebuie sa recunosc ca nu prea am bagat in seama acest personaj pana sa scrii tu despre el 🙂 Chiar cautam un film family friendly de vazut. Multumim frumos

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.