Este co-fondator The Village Hub și co-fondator al initiațivei civice Grow Up Romania. Știe că România se poate schimba în bine dacă schimbăm fundamental educația. Așa că Adelina Oane dezvoltă, testează și crește diferite proiecte pe educație și suport pentru părinți. Astăzi ne povestește despre Iarmaroc Edu, un târg educațional pentru părinții care vor să ia decizii informate.
Cine este Adelina Oane?
Adelina Oane: Această este o întrebare la care mereu mi-a fost foarte greu să răspund având mereu senzația de răspuns incomplet.
Cred că sunt în primul rând un om în căutare continuă să își definească rostul prin ceea ce face mai mult decât ceea ce spune. Un om care caută să aducă valoare adăugată în viața sa și a celor din jur. Aș putea face lucrul acesta singură? Niciodată! Așadar, am învățat să îmi înțeleg resursele interne, să le identific pe cele externe și conexe, să învăț să le interconectez și să le folosesc în această direcție – aceea de a construi comunități, ecosisteme cu valori sau țeluri comune. Proiecte punctuale care la rândul lor vor aduce acea valoare adăugată de care are nevoie societatea, familia, individul.
Așadar sunt Adelina Oane, am 34 de veri aniversate cu cei dragi. Pe pe plan personal îndeplinesc multele din rolurile noastre existențiale: mamă de 3 ani jumătate a unei fetițe pline de viață și energie, iubita unui bărbat pe care îl admir și de la care învăț enorm pe toate planurile și care mă inspiră zilnic, prietenă cu prieteni mulți și diverși, fiică și soră.
Pe plan profesional cred că aici mi-a fost mereu mai greu să aduc un răspuns complet. Sunt în primul rând, un conector de resurse, fie ele umane, de skilluri, nevoi, soluții. Un partener de business implicat și hotărât. Aria pe care mă focusez în acest moment cu echipă mea: educație și suport părinți. Și pe această arie dezvolt, testez și cresc diferite proiecte folosind skilluri pe care le-am antrenat pe parcus în diferite proiecte profesionale: business development, marketing online, events & comunity management.
Asadar în prezent sunt:
- Cofondator @ The Village Hub unde dezvoltăm diferite proiecte în zona de resurse suport părinți
- Cofondator al initiațivei civice Grow Up Romania prin care demarăm diferite proiecte punctuale pentru un București mai prietenos pentru familii și copii.
De unde ideea cu Iarmaroc Edu? La a câta ediție este?
Iarmaroc Edu vine dintr-o nevoie concretă a părinților validată și în comunitatea de părinți Zen Mommy Village pe care o manageuiesc de aproape 4 ani. Nevoia de a face o alegere conștientă și informată când vine vorba de viitorul copilului tău, de opțiunile educaționale alternative, updaptate și existente pe piață. Însă proiectul a apărut după crearea a unei comunități de părinți solide, în care problema educației copiilor a tot fost discutată și întoarsă pe toate părțile și ne tot frământă.
Iarmaroc Edu ediția din martie 2019 este prima ediție pilot – în care am testat nevoile ambelor părți implicate: nevoia părinților de a se informa și înțelege opțiunile existente, dar și a centrelor educaționale de a lua feedback și întrebări direct de la aceștia într-un altfel de mediu, unul dedicat. Mai este o nevoie secundară identificată de noi, aceea că jucătorii să se cunoască între ei, să își înțeleagă concurență și servicile ei mai bine. Nevoia de a trage într-o direcție comună. De a crea un ecosistem funcțional și organic pe termen lung în care primul și cel mai important interes să rămână întotdeuna educația și dezvoltarea centrată pe copil.
Iarmaroc Edu vine după 3 ediții Iarmaroc Zen – un târg bianual cu produse atent alese pentru copii și părinți și care ne-a ajutat să strângem și mai mulți părinți în jurul nostru.
Cine îl organizează?
Adelina Oane: Suntem o echipă constantă de 3 femei, Cristina Niculae, Andreea Ciocan și eu, dintre care două dintre noi mame. Iarmaroc Edu este unul dintre proiectele The Village Hub – și funcționăm sub numele Asociația Satul Părinților.
The Village Hub este un proiect complex de resurse și proiecte suport pentru părinți în diferitele etape prin care aceștia trec. În acest moment, principalele proiecte The Village Hub sunt:
- Comunitatea suport Zen Mommy Village și toate resursele online suport construite în jurul acestei comunități: centralizări cu review-uri grădinițe și centre educaționale, recomandări resurse diverse pentru părinți printre care petrecerea timpului calitativ cu copilul și familia, suport profesional, recomandări diverse, acces specialiști, terapie de grup, etc.
- Evenimente suport offline pentru părinți: Iarmaroc Zen (eveniment bianual); Iarmaroc Edu și Agenda The Village Hub – ateliere și workshopuri de grup lunare, restrânse, pentru părinți la care avem invitați specialiști atent aleși și nu neapărat cei mai consacrați pe piață, deschiși să lucreze cu noi, să adapteze resursele lor nevoilor identificate de noi în rândul comunității de părinți din jurul nostru.
Câte variante de alternativă educațională sunt prezentate în cadrul târgului?
Adelina Oane: Am plecat cu dorința de a aduce o diversitate de metode conștientizând diversitatea de criterii de alegere de la o familie la alta. De la criterii de ordin financiar până la principii și valori. Și cred că este normal sau de înțeles să fie așa. Chiar am avut un workshop dedicat în agenda evenimentului subiectului acesta, care sunt criteriile principale și cum le prioritizam atunci când alegem grădinița, școala sau metoda educațională viitoare.
Am avut prezente metode consacrate dar și mai puțin cunoscute pe piața noastră, toate alese atent, principalul criteriu fiind centrarea copilului în abordarea și metoda pe care o propun părinților
Metode alternative pentru copii 0-12 ani prezente în spațiul expozițional:
– metoda Montessori;
– metoda Reggio Emilia;
– metoda Forest Kindergarten;
– metoda Jolly Learning de învățare a limbii engleze;
– metoda de comunicare Espere;
– metoda eematico;
– cursuri de aritmetică mentală;
– metode de dezvoltare prin artă, yoga, sport;
– pedagogiile muzicale Dalcroze, Kodaly și Orff;
– metoda educațională acvatică;
– metoda educațională creativă prin jocul picturii;
– dezvoltare personală / șah / limba germană /Robotică (STEM);
– instrumente și metodologii de coaching;
– educație prin joc, experimente, dans.
Ce se întâmplă concret la Iarmaroc?
Adelina Oane: Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul unei zile de duminică, între orele 10:00 – 19:30 și am avut noroc de o vreme superbă de primăvară. O zi dedicată informării asupra viitorului educațional al copilului nostru. Ce s-a întâmplat concret la Iarmaroc ne-a surprins și pe noi plăcut și asta pentru că am reușit să setăm prin structura evenimentului și amenajarea spațiului, dar și alegerea atentă a expozanților prezenți, un cadrul deschis către discuții libere și degajate între părinți și owneri de businesuri educaționale, specialiști educaționali, întrebări și detalii pe subiecte punctuale și practice legate de opțiunile și principiile educaționale alternative pe care le avem la îndemână astăzi.
Aproximativ 1000 de persoane ne-au trecut pragul pe 17 martie, părinți și copiii lor cu vârste între 0-12 ani, iar peste 30 de expozanți și-au prezentat ofertele educaționale alternative. Ne-a surprins plăcut și prezența unui număr mare de gravide și viitori tătici, care au participat activ la multele dintre ateliere din Agenda Iarmarocului. Unii dintre părinți au venit pregătiți să discute cu anumiți furnizori de servicii educaționale, alții au venit curioși să afle mai multe despre ofertele educaționale prezente în spațiul expozițional.
Ne-am dorit să asigurăm, atât cât depinde de noi, organizatorii, o experiență frumoasă și un timp calitativ și util investit de părinți și copii pe parcursul acelei zile. De aceea pe pagina evenimentului am anunțat în avans toate școlile, grădinițe, centrele educaționale sau furnzizorii de cărți și jucării prezenți în zona expozițională pentru ca părintele să poată să își facă “ temele” de acasă și să vină cu eventuale întrebări la ei pe care să le adreseze direct și punctual în ziua evenimentului. Și cam asta s-a și întâmplat, fie prin discuții punctuale la standurile expozanților fie în cadrul workshopurilor și panelurilor din agenda evenimentului, fie în zona de networking food &drinks outdoor sau indoor de la locație, Nod makerspace.
În plus majoritatea grădinițelor, școlilor, cât și centrelor educaționale prezente au avut pregătite la standul lor diferite ateliere demo punctuale pentru copii. Astfel părintele putea înțelege concret parte din activitățile și skilurile antrenate, dar și să poată pune întrebări în timp ce copilul “era antrenat în diferite activități”.
Cum ați selectat expozanții/participanții?
Adelina Oane: Am ținut foarte mult la acest aspect, iar alegerea lor s-a făcut prin completarea unui formular stufos în care expozanții au fost nevoiți să răspundă la întrebări multiple privind diferite situații, metodologii, valori, de ce-ul personal, resurse investite, etc. Ne-am dorit să validăm atât faptul că ei practică o metodă alternativă educațională zi de zi, dar și că această metodă este centrată pe nevoile și etapele de dezvoltare ale copilului dar și particularității fiecăruia dintre ei.
Cu ce e diferit Iarmaroc Edu de alte târguri educaționale?
Adelina Oane: În primul rând este diferit la nivel de concept, Iarmaroc Edu fiind un eveniment dedicat ofertelor și opțiunilor metodelor alternative de educație prezente pe piață.
În al doilea rând diferă prin modul în care definim și centrăm nevoia părintelui. Aceea de a găsi într-un singur loc mai multe opțiuni de metode alternative, de a le chestiona, compara și înțelege.
În plus am încercat prin acest eveniment să îi invităm pe părinți să chestioneze sistemele tradiționale. Este un eveniment pentru părinții care vor să cunoască mai multe despre ce alte opțiuni au, fie ele grădinițe, școli private sau ateliere punctuale care antrenează diferite skilluri sau talente. Un părinte care înțelege necesitatea adaptării metodelor educaționale la societatea de azi și copii ei. Un eveniment în care atât noi, organizatorii, cât și expozanții înțelegem nevoia și condiția părintelui de azi care caută continuitate în ceea ce privește investiția de timp de calitate, iubire, înțelegere, atenție și observare în relația cu copilul pentru a asigura o temelie de principii și valori pe care se construiește mică ființă umană.
În plus, din feedbackul expozanților, un târg educațional cu structura Iarmaroc Edu nu există pe piață sau nici noi, nici expozanții noștri nu știm de el, majoritatea dintre ei fiind la prima participare la un eveniment cu o astfel de structură integrată:
- spațiu dedicat expunere oferte educaționale alternative
- ateliere demo pentru copii la standurile expozanților
- producători și furnizori de jucării și cărți atent aleși
- ateliere și paneluri discuție menite să ajute părintele să înțeleagă și compare metodele alternative pe care le are la îndemână
- zona de joacă liberă pentru copii și zona de food & drinks
- baby lounge: schimb, alăptare și diversificare bebeluși
- parteneri cu principii de viață și business solide care se implică a susține astfel de evenimente și proiecte în zona educațională.
Cu ce pleacă părinții care vin la Iarmaroc Edu?
Adelina Oane: Cu răspunsuri la întrebările precum ce metodă educațională este potrivită pentru copilul meu, ce opțiuni am, ce criterii ar trebui să iau în clacul atunci când aleg viitoarea grădiniță sau atelier. Ce opțiuni de activități care încurajează diferite skilluri sau talente există pe piață? Cu ce se mănâncă ele mai exact? Cum ajută ele mai exact copilul? Părinții au plecat și cu oferte educaționale concrete, programări de vizite în grădinițe sau școli sau la lteliere demo. Pleacă mai informați și mai pregătiți să ia o decizie asumată.
Când și unde se desfășoară?
Adelina Oane: Fiecare ediție a Iarmarocului, fie Iarmaroc Zen sau Iaramroc Edu se desfășoară la Nod makerspace – un spațiu în care ne simțim mereu că acasă. Iarmaroc Edu ediția pilot a avut loc duminică, 17 martie.
Ce ți-a adus ție nou implicarea în acest proiect? Ce ai aflat despre ține și cum te ajută Iarmarocul, că mamă, la nivel personal?
Adelina Oane: La nivel profesional, este o ramură pe care de mult vreau să o explorez, aceea a educației pentru că fundamental știu că de acolo se schimbă totul. Și cred că mulți dintre noi simțim nevoia de schimbare a societății de azi și a valorilor după care ne ghidăm. Așadar mă alătur cu echipa mea, sfios, în a înțelege mai bine drumul acesta, jucătorii, resursele, opțiunile pe care le avem că părinți, dar și ca societate în ramura aceasta.
Nu aș vrea să întru în filozofii inutile, însă eu cred că este o iluzie astăzi că avem acces gratuit la educație și din cauza acestui gratuit uităm sau refuzăm să ne luăm propria responsabilitate de a chestiona și a ne implica în a găsi soluții și crea opțiuni. De a ne implica. Majoritatea dintre noi contribuim financiar prin taxe la această educație gratuită pentru toți și cu toții știm că în acest moment are un management foarte prost și “ rezultate” pe măsură. Un management învechit și cu o structura ineficientă și birocratică. Am credința că implicându-mă mai mult în sistem, voi înțelege mai mult problemele de fundament și modul cum pot contribui și aloca resursele din jur pentru a aduce valoare adăugată pe această ramură și pe bucățică mea: suport părinți.
De aceea mă bucur că prin acest eveniment am întâlnit și cunoscut mai mulți jucători și oamenii și motivațiile comune din spatele business-urilor. Deși nu intenționez nicio clipă să generalizez, mă bucur să văd oameni care fac concret proiecte și businessuri în direcția această, a educației în România, care pun umărul și contribuie fiecare în felul lui și pe bucățica lui la o societate adaptată nevoilor de azi. Pentru că voi susține mereu importanța libertății de a avea opțiuni, de a alege.
Bineînțeles că există și o motivație personală foarte puternică, și anume de a-mi rezolva propria nevoie de a înțelege ca părinte ce opțiuni am în viitor pentru fetița mea. Poate inconștient de a-mi da motive să nu plec încă din țară, să nu renunț în a construi pentru țara unde m-am născut.
Text: Ana Nicolescu
Foto: Arhiva personală