99% din oameni nu își trăiesc viața. Ei nu pot fi în prezent aproape niciodată

Am întâlnit-o pe Veronica Constantinescu în urmă cu trei ani pentru că a fost necesar ca eu să înțeleg unele lucruri. Ea mi-a fost timp de o săptămână instructor de nirvana yoga, deschizator de drumuri, parteneră de discuții despre spiritualitate, life coach, soră și mama.

Dar cu ani înainte să ajungă aici, cu toate că avea o carieră de succes, Veronica nu se simțea împlinită. Se trezea diminețile înspăimântată că nu știe încotro să se îndrepte și cumva o să își rateze viața. După ce a apelat la un life coach care a deschis cutia Pandorei, Veronica și-a dat seama că își dorește cu adevărat să facă doar lucruri bune pentru ea. Așa a început revoluția interioară.

Ce a însemnat India pentru tine? Cui recomanzi să treaca prin această experiență? Ce afli și ce nu într-un ashram?

Veronica Constantinescu: Am plecat în India pentru un yoga teacher training cu idei din cărți despre ce înseamnă acest lucru. Ce am primit a fost ce căutasem întotdeauna, fără să știu. Am primit dumnezeire. În ce sens, poate te gândești? Am primit, în primul rând, cunoaștere despre mine și despre lume, de la începutul până la sfârșitul ei. Am primit rolul de student pe viață. Ashramul este Universitatea Minții, nu există limite în cunoaștere, oricine poate învăța acolo. Am primit dragoste, înțelegere, adevăr, empatie, compasiune așa cum în sufletul meu am simțit cu jind de-a lungul anilor că trebuie să existe. Am primit adevăr. Un adevăr pe care nu îl pot explica în cuvinte, dar pe care îl simt în fiecare oscior din corpul meu. Am primit sens, viață, am primit o a doua șansă.

Guru ne spunea ca 99% din oameni nu își trăiesc viața. Sunt atât de preocupați de trecut și de viitor încât nu pot fi în prezent aproape niciodată.

Mai spunea și că majoritatea oamenilor cred că viața și spiritualitatea sunt două, dar de fapt ele sunt unul și același lucru. Am primit libertate, Ana. Libertatea să văd că în jurul meu sunt niște lanțuri pe care nu le văd cu ochiul liber, aceleași lanțuri care se găsesc în jurul nostru al tuturor. Am primit ustensilele să le distrug și să descopăr cine sunt în esență, eu la capacitate maximă, eu copilul lui Dumnezeu, entitatea care a creat tot ceea ce văd și ce simt în jurul meu. Cine poate beneficia de ashram?… Oricine vrea să primească.

Veronica Constantinescu__nirvana yoga

Ce înseamnă Nirvana Yoga?

Veronica Constantinescu: Nirvana Yoga este drumul către dumnezeire. Unul din lucrurile pe care le-am aflat la ashram este că pentru a ne întoarce la Dumnezeu, ca parte din el, este necesară Nirvana. Prin sistemul fondat de Guru, yoga ca artă de a trai, cu exerciții fizice, cu pranayama, cu meditație, cu kriyas (sisteme care vindecă dezechilibre la nivel psiho somatic) putem purifica mintea de ego și putem ajunge la pozitiv complet.

Însă un lucru esențial de care mi-am dat seama în interacțiunea cu diverse persoane cu abilități spirituale este că dorința de transformare este cea mai importantă. Ea vine la pachet cu perseverență, determinare și răbdare. Altfel, toate calitățile noastre, tot potențialul minunat va rămâne într-un stadiu unde nu le putem împărtăși cu cei din jur.

Cine a atins până acum Nirvana și ce se întâmplă cu cei care ating acestă cunoaștere?

Veronica Constantinescu: Buddha a fost al șaselea și acum Guru este al șaptelea. Când l-am întrebat pe Guru cum se simte când ajungi la Nirvana, el a spus că nu poate explica în cuvinte manifestarea culorilor, a transformării pe care a simțit-o. A spus doar că să ne imaginăm ca și cum fiecare celulă din corpul nostru devine o persoană în dreptul său.

Cu toții am experimentat din 2005 încoace o ridicare a nivelului conștiinței la nivel global, pe care o resimțim în viața de zi cu zi. În jurul meu sunt din ce în ce mai mulți oameni care se întreabă cine sunt ei de fapt, nu se mai identifică cu rolurile din societate și de acasă, își caută un scop mai presus decât cariera și se îndepărtează treptat de faza consumeristă.

Vorbim din ce în ce mai mult de spiritualitate, ne interesează din ce în ce mai mult să trăim o viață holistică, să ne creștem copiii altfel, să avem dragoste și armonie în jurul nostru.

Veronica Constantinescu__nirvana yoga
Veronica Constantinescu__nirvana yoga
Mulți mă întreabă dacă nu cumva Yoga este în contradicție cu credința ortodoxă.

Veronica Constantinescu: Cred că depinde ce înseamnă credința ortodoxă în esența ei. Dacă vorbim despre Dumenezeu care este începutul și sfârșitul, creatorul a tot ceea ce este și nu este, atunci suntem pe aceeași pagina. Dacă vorbim despre cultivarea calităților umane, despre dragoste, empatie, răbdare, raționalitate, inteligență în fiecare suflet, fără să ținem cont de culoare, vârstă, sex, categorie socială, atunci nu ne împiedicăm în detalii.

Dacă ajutăm, iubim, respectăm, trăim în comuniune cu natura și respectăm dreptul la viață al fiecărei ființe, cine mai simte scindarea unei dogme?

Spiritualitatea, Dumnezeu sunt lucruri care ne aparțin nouă tuturor în același fel. Fie că suntem ortodocși, musulmani, protestanti. All are in, all are one, all are equal.

Știi cum se zice că toată cunoștința de care avem nevoie se află în noi. Ăsta este adevăr. O dată prin faptul că suntem parte din Dumnezeu, conștiința supremă, dar și prin experiența acumulată în minte și suflet în toate viețile de până acum.

Spiritualitatea este un domeniu fascinant, odata ce îți găsești drumul, adevărul și cunoașterea primite îți fac sufletul să vibreze, totul se transformă… în interior și apoi firesc în exterior.

Veronica Constantinescu__nirvana yoga
Veronica Constantinescu__nirvana yoga
Ce nu știm noi despre noi înșine, deși adevărul ne este extrem de accesibil?

Veronica Constantinescu: Pentru mine a fost faptul că am crezut în iluzia de separare față de divinitate. M-am simțit singură foarte mult timp, căutând în exterior dragoste, siguranță, armonie. Suntem un izvor de liniște nobilă, avem în noi o capacitate extraordinară să fim fericiți, să ne trăim viața simplu și plin.

Paharul este intotdeauna plin.

Am proiectat că există un Dumnezeu care ne pedepsește, care vine și cu bune și cu rele, neobservând că sunt de fapt atașamentele, rănile, dorințele noastre care ne fac viața bună sau rea. Fericirea este în noi, însă avem multe bariere care opresc această fericire și atunci o căutăm în exterior: pe bancheta din spate a unei mașini scumpe, în sandalele unui designer renumit, în casa ultramodernă, în jetul privat, în sticla de Moet, în țigara mentolată. Am devenit ași în a substitui această dragoste cu lucruri și am creat o rețea super puternică, un mecanism care a scăpat de sub control.

Pentru unii yoga inseamna doar exercitiu fizic. Ce este, in esenta yoga? Se poate numi o cale, un drum catre noi insine?

Veronica Constantinescu: Yoga este arta de a trăi. Este o îmbinare de interior cu exterior care are potențialul să ne elibereze și să deschidă calea către o viață trăită la potențial maxim. Exercițiul fizic este necesar să ne mențină corpul în formă. Nu extreme, corpul nostru este o minunație, o operă de artă, trebuie protejat și îngrijit cu mișcări fluide, relaxate. 

Sufletul este cel unde se află și pozitivul și negativul acumulat în toată călătoria noastră. Toate bolile, toate suferințele își au rădăcina în suflet.

Aș vrea să vorbim aici de două lucruri diferite, să schițez diferențele între activarea creierului și expansiunea creierului.

Activarea creierului o facem prin multe metode: citim, experimentăm, învățăm terorii, le aplicăm, mai nou facem tot felul de ceremonii de la cacao la ayahoasca… și părți ale creierului nostru se activează. Înțelegem lucruri noi, avem o noțiune mai bună a cine suntem în raport cu lumea.

Expansiunea creierului este un lucru complet diferit. Activarea face parte din ea, dar mai mult, creierul se dezvoltă, al 6-lea simș se trezește și noi putem să înțelegem lucruri care depășesc cele 5 simțuri, în concordanță cu undele creierului. Acestea sunt determinate de forța energiei kundalini, și odată ce frecvența undelor creierului crește, atunci putem călători distanțe mari, putem dezlega misterele lumii, secretele cunoașterii.

Veronica Constantinescu_nirvana yoga
Veronica Constantinescu_nirvana yoga
Unde te gasesc cei care simt chemarea?

Veronica Constantinescu: Mă găsesc în studio-ul Nirvana de pe Batiștei 28. O parte din an merg la Ashramul Thapovanam, unde mă duc să învăț mai mult despre arta de a trăi și unde o să predau yoga celor care deja s-au înscris în călătoria spirituală organizată acolo. Mai multe detalii despre cursuri, Nirvana Yoga și India gasiti pe www.nirvanayogaromania.org

Text: Ana Nicolescu

Foto: Nirvana Yoga Romania

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. […] Așa cum am mai povestit, triggerul a fost O zi de feminitate. A urmat apoi o săptămână de yoga. Iar acum citesc o serie de cărți despre […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.