Oferă-i unui necunoscut cartea care te-a bucurat cel mai mult. Magic Library

Noaptea Cărților Deschise, 23aprilie, ora 19.00, Piața Sf. Anton

Doamne, cât mă bucură evenimentele cu sens, cu tradiție și cu impact în comunitate. Într-o țară în care oamenii cheltuie în medie doar 5 euro pe an pentru cumpărarea de carte, în perioada 23 – 25 aprilie, editura Litera îi adună împreună pe iubitorii de carte, dar și pe cei care au uitat să mai citească, în cadrul evenimentului Noaptea Cărților Deschise. Aflat la a VI-a ediție, anul acesta se va lăsa cu magie, conectare și implicare. Fiecare participant va oferi altui participant (cunoscut sau nu) o carte din biblioteca sa și îi va povesti prin ce stări a trecut citindu-o. How magic is that? Simt că trebuie să fac asta cu o persoană total necunoscută.

Astăzi stăm de vorbă cu domnul Marin Vidrașcu, directorul executiv al editurii Litera, despre Noaptea Cărților Deschise.

De unde v-a venit ideea, acum 6 ani, să organizați Noaptea Cărților Deschise? Așa s-a numit evenimentul de la prima ediție? A avut același concept sau ați mai modificat pe parcurs în funcție de nevoi?

Marin Vidrașcu: Ideea Nopții Cărților Deschise a venit spontan, într-o ședință de început de primăvară 2013. La vremea aceea, în România se făceau evenimente legate de ziua internațională a cărții, dar destul de timide ca impact. Noi ne-am dorit un eveniment curajos, care să atragă atenția asupra cărții, care să adune laolaltă prieteni ai cărților, dar și oameni care din lipsă de timp sau din alte motive au uitat să citească. Așa că, pornind de la sloganul de atunci al editurii – O carte deschisă! – s-a născut proiectul Noaptea Cărților Deschise.

Care este, de fapt, scopul proiectului?

Marin Vidrașcu: În România, cartea nu are un statut privilegiat, întreaga industrie editorială este una mică, cu o cifră de afaceri care depășește cu puțin 60 milioane de euro. Ca o consecință firească, statisticile europene ne plasează pe ultimele locurii ale clasamentului în ceea ce privește “consumul de carte”; ca să vă dau doar un reper, un român cheltuie în medie, numai 5 euro într-un an pentru cumpărarea de carte. Este foarte puțin!

Prin proiectul Noaptea Cărților Deschise ne-am dorit să atragem atenția asupra cărții, asupra importanței lecturii. Dacă vrem o societate mai bună, mai empatică, mai civilizată, este important să facem din lectură o obișnuință zilnică, este important să ne educăm copiii în spiritul prețuirii cărților și a lecturii. Pe scurt, Noaptea Cărților Deschise este un proiect de încurajare a lecturii.

Ce schimbări au apărut de la an la an la oamenii care au participat la inițiativa voastră? Ați văzut o evoluție? Sunt oameni care au venit la mai multe ediții consecutiv?

Marin Vidrașcu: De la an la an participanții s-au înmulțit. Iar dacă la început cartea oferită gratuit în campanie era o motivație importantă pentru participare, acum lucrurile stau cu totul diferit; putem vorbi despre participanții la Noaptea Cărților Deschise ca despre iubitori de lectură, care vin să celebreze cartea și să se bucure ca la un festival. Deși este un eveniment care se întâmplă o dată pe an, s-a creat deja o comunitate, la fiecare nouă ediție primim mailuri în care oamenii se oferă sa fie voluntari, să contribuie la organizare. Asta ne-a încurajat foarte mult și ne-a și inspirat să oferim acestui proiect o latură socială: astfel că anul trecut, în schimbul cărții primite în campanie, fiecare participant a trebuit să doneze o carte din biblioteca proprie. Oamenii au fost generoși, mulți dintre ei au oferit mai mult de o carte, iar toate volumele astfel strânse au fost donate către bibiotecile a 4 școli din provincie.

În urma acestei acțiuni de-a lungul anilor, putem spune că publicul iubitor de carte a crescut în România?

Marin Vidrașcu: Aceasta este dorința noastră și scopul principal al proiectului; din păcate, nu avem resursele necesare pentru a face o măsurătoare exactă. Ce știm cu siguranță este că în toți acești ani de Noaptea Cărților Deschise am oferit zeci de mii de cărți. Presupunând că măcar o parte din acestea au fost citite, atunci da, am putea să spunem că am contribuit la creșterea numărului de public cititor din România.

Pentru cei care nu cunosc nimic despre Noaptea Cărților Deschise, ce se întâmplă concret? Care este condiția de participare? Există vreo taxă de intrare?

Marin Vidrașcu: La Noaptea Cărților Deschise cartea este vedeta. În fiecare an alegem să îi alăturăm un element complementar care să o pună și mai mult în valoare. Am avut carte și lumină, carte și flori, carte și film, carte care a adunat împreună atât de mulți oameni încât am înconjurat Casa Poporului, carte pentru biblioteci defavorizate.

După atâția ani în care ne-am întâlnit și ne-am bucurat împreună, este timpul ca anul acesta să facem magie! Anul acesta, fiecare participant este invitat să vină la Noaptea Cărților Deschise cu o carte bună din biblioteca proprie. Această carte să o ofere altui participant – cunoscut sau nu -, dar nu cu un simplu gest de atribuire. Ci să-i vorbească celuilalt despre cartea oferită, despre cum l-a inspirat, despre ce trăiri a avut citindu-o, despre cât se bucură că o poate împărtăși. Atunci se va crea magia, magic library.

Litera însăși va contribui la această magie punând la dispoziția participanților o selecție a celor mai frumoase cărți din oferta editorială: cărți cu autori de Nobel, cărți premiate, albume, cărți ilustrate pentru copii.

Vom avea o zonă unde oamenii se întâlnesc și fac schimb de cărți și impresii, o bibliotecă frumoasă (și surprinzătoare, veți vedea!) unde se vor putea așeza să răsfoiască o carte, totul în acorduri de muzică bună. Nu vor lipsi surprizele, așa cum i-am obișnuit pe cititorii noștri.

Ce pregătiți pentru copii? Care e limita inferioară de vârstă?

Marin Vidrașcu: Cei mici au avut întotdeauna un loc deosebit în cadrul campaniei. Pentru cititorii care vor alege să își aducă copiii la Noaptea Cărților Deschise pe 23 aprilie de la ora 19, în Piața Sfântul Anton din București am pregătit cărți ilustrate, romane, cărți de povești și ghicitori. Este o experiență frumoasă pentru copii și o ocazie pentru părinți de a le explica importanța cărților și a lecturii. Anul acesta poate fi și o lecție de generozitate: părinții îi pot încuraja pe copii să aleagă o carte din bibliotecă pe care să o ofere altui copil.

În fiecare an am avut mulți participanți care au ales să își aducă copiii la Noaptea Cărților Deschise. Tocmai de aceea, anul acesta am ales să continuăm campania până miercuri, 25 aprilie, timp în care vom oferi copiilor o serie de evenimente dedicate: ateliere de lectură, ateliere de desenat etc. O să vă ținem la curent cu acest program pe pagina de facebook a editurii.

Referitor la vârsta copiilor, noi nu impunem o limită, rămâne o decizie a părinților.

Cum să venim la Noaptea Cărților Deschise? Cum să ne pregătim?

Marin Vidrașcu: Cu poftă de citit și de dăruit o carte.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Editura Litera

Grafică afiș: Mura

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.