“Onward / Tot înainte” o fantezie animată despre magie, maturizare și familie

tot înainte

După săptămână jumate de când nu am mai dus fetele la școală pentru că au fost răcite și mi-am dat tot programul peste cap, am mers în mijlocul săptămânii, la o oră destul de târzie pentru copii, la film. Ne-am spălat bine pe mâini ca să mâncăm popcorn, ne-am dat suplimentar și cu gel antibacterian și am zis Tot înainte! Surprinzător pentru mine, fetele au vrut să meargă la avanpremiera unei producții care nu e cu prințese, cu zâne, nici cu unicorni sau cu fete montru pe tocuri și cu părul ca de acadea. Lumea aceasta e populată cu elfi, satiri, ciclopi, centauri, gnomi, troli și alte multe creaturi din mitologie, folclor, fabule și literatură fantastică.

Așa că ne-am așezat în fața ecranului să vedem cea mai nouă animație realizată de Disney Pixar, “Onward / Tot înainte”. Ce le-a atras cel mai mult la trailer a fost că e un film cu magie și că doi băieți îl învie doar pe jumătate pe tatăl lor. Îi aduc doar picioarele, mami!

 • Aoleu, și nu e ciudat?
 • Nu, mami, e amuzant.

Bun, mi-am zis, mergem. Filmul promitea încă de la început că avea să fie despre descoperire, creștere și asumare, de când cu replica înainte îți serbai ziua de naștere cu o misiune supremă.

tot înainte

Ian, un adolescent introvertit, cu logică bună și pragmatic

Povestea îl are în prim-plan pe Ian, un elf al cărui tată a murit înainte ca el să se nască. Nesigur pe el și introvertit, Ian tânjește să fie încrezător și puternic și trăiește cu impresia că ar fi avut ambele calități dacă ar fi crescut alături de tatăl său.

Ian se trezește, la împlinirea vârstei de 16 ani, că vrea, mai mult ca oricând, să fie mai bun și mai îndrăzneț, așa cum își imagina că a fost tatăl lui. Și atunci când mama le oferă băieților, lui Ian și fratelui său, Barely, un dar lăsat moștenire de tatăl defunct, Ian consideră că e momentul oportun să facă ceea ce și-a dorit de mult timp: să obțină îndrumarea tatălui său.

Chemarea la aventură pentru întâlnirea cu tatăl

Tata a lăsat o scrisoare pentru băieți și o vrajă misterioasă, alături de o piatră specială care îi vor oferi o zi cu el. Când tata s-a îmbolnăvit a vrut să găsească o metodă neobișnuită să își poată vedea fiii crescând.

Barley intră imediat în joc, mai ales că este un mare fan al istoriei lumii lor și al ideii de magie. Însă vraja nu merge așa cum ar fi trebuit și băieții distrug piatra până să fie încheiat procesul.

Nu reușesc să recheme decât picioarele tatălui lor, care sunt foarte vii și mișcătoare. Și mai au doar 24 de ore să găsească o altă piatră prețioasă și să îl readucă cu totul la viață, altfel pierd unica șansă de a-l cunoaște.

Pornesc în căutarea unei pietre, dar se descoperă pe ei înșiși

Frații pornesc într-o aventură care este și un test al legăturii dintre ei. Aparent pornesc în căutarea unei pietre, a tatălui lor și a legăturii dintre Ian și părintele lui. Însă, pe parcursul călătoriei, Ian află lucruri despre el când este pus în situații extreme. Învață să conducă, deși îi era foarte frică să o facă, învață să aibă încredere în el și în puterile lui magice despre care nici nu bănuia că le are. Își schimbă părerea despre fratele lui și vede că acesta i-a fost ghid în toată copilăria. Ian și fratele lui, Barley, sunt nevoiți să renunțe la obiceiuri, la lucruri de care s-au atașat, să aibă încredere unul în celălalt și în intuiție, să descopere hărți, labirinturi și căi de rezolvare a unei magii aparent mai puternice decât ei.

tot înainte

Filmul ne arată că e posibil ca eroii să aibă aliați, ghizi, puteri supranaturale, însă drumul spre autocunoaștere și implicit spre creștere, este un drum pe care-l faci tu singur și ca să mergi până la capăt este nevoie să-ți înfrunți fricile și demonii. Până la urmă Ian găsește mai mult decât piatra magică: găsește legătura cu fratele lui și, cel mai important, se găsește pe el exact așa cum visa să fie.

Mi-au plăcut multe mesaje din film, fie spuse explicit, fie doar sugerate. Printre ele:

 • Cu timpul magia a dispărut și oamenii au găsit un mod mai ușor de trăit (cu referire la industrializare și digitalizare). Dar sper că a rămas puțină magie în tine.
 • Dacă nu folosim un simț, acesta dispare dar poate să reapară dacă îl exersăm din nou – cu referire la zborul zânelor motocicliste.
 • Magia încă este prezentă în lume, doar că nimeni nu o prea o folosește.
 • Dorința de ziua de naștere se pune cu intenție și e bine să ții cont că vii pe lume cu o misiune supremă.
 • Chiar dacă îți place magia, poate nu ești făcut pentru ea, dar poți să ai un rol important în viața cuiva care poate să facă magie.
 • Fiecare are în spate o poveste și cel mai bine ar fi să nu judecăm pe nimeni după aparențe.
 • Dacă spui adevărul menții magia.
 • Mamele sunt în stare să se lupte cu cei mai înfricați dragoni pentru copiii lor, dar chiar și așa nu pot să parcurgă drumul în locul lor.
 • Ai grijă să nu-ți renegi identitatea, rămâi ancorat în adevărul tău, nu lăsa trendurile să-ți dicteze cine trebuie să fii ca să te încadrezi în rigorile societății.

tot înainte

E un film despre o fantezie modernă suburbană, un gen nou pentru Pixar, glumește producătorul Kori Rae. “Onward / Tot înainte” este distribuit în România de Forum Film și a avut premiera pe 6 martie 2020, filmul fiind în  format 3D, subtitrat și dublat.

Text: Ana Nicolescu

Foto: Ranevents

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.