Inspir și expir
comments 7

Oul de prepelita, un medicament usor digerabil

Cautam de ceva timp o alternativa mai sanatoasa la ouale de gaina, pentru Mariuca. Frunzarind niste bloguri, am dat de cateva retete cu oua de prepelita si imediat mi-am amintit ca astea sunt bune si ca tratament. Am vorbit imediat cu Dr. Ruxandra Constantina, care mi-a explicat beneficiile consumului de oua de prepelita si am zis hai sa scriem un articol ca sa stie toata lumea.

Toate bune si frumoase pana cand mi-am dat seama ca unele tratamente se fac cu oua crude. Si atunci mi-am zis ca nu poti face tratament cu oua de la supermarket. Ia sa caut un producator local, daca exista, si sa il intreb de sanatate, cu oua de prepelita, evident. Am nimerit in Livada cu prepelite, o fosta livada de ciresi, actualmente crescatorie de prepelite. Am vorbit cu domnul Mihai Cristescu, i-am explicat conceptul articolului si mi-a propus sa imi trimita cateva oua si cateva prepelite la testat. Sigur, daca-i festin, cu placere, am zis. Si uite asa, m-am trezit cu vreo 200 de oua si cu 8 prepelite. Wow, foarte frumos, dar, in acelasi timp, coplesitor pentru mine. Ce fac cu atatea oua si cum prepar eu prepelitele? Ca de testat, vroiam sa le testez si ma bucuram nespus de produse. Cu ouale, am rezolvat traditional: fie fierte, fie omleta, fie ochiuri. Sa le beau crude nu am curaj :). Sa fie clar, nu am curaj, nu incredere. Mariuca le manca pe cele fierte, foarte amuzata de dimensiunea lor. Iar cu prepelitele, doamna Corina Cristescu mi-a trimis o reteta delicioasa: prepelite marinate si rumenite la cuptor. Sunt delicioase prepelitele, au carnea usor dulceaga, frageda, si mai ales lasate la marinat peste noapte, gatite cu vin alb sec… o nebunie. Cred ca o sa inlocuiesc puiul cu prepelita… Iar Mariuca e de acord.

 

Revenind insa la beneficiile oualor de prepelita, Dr. Ruxandra Constantina ne spune ce propietati terapeutice au acestea.

Ouale de prepelita reprezinta un aliment-medicament cu reale proprietati terapeutice, gratie compozitiei bogate in:

  • vitamine (A, grupul B, D, E),
  • minerale (mult fosfor, fier, calciu, magneziu, zinc, potasiu),
  • proteine de calitate superioara,
  • aminoacii esentiali,
  • enzime,
  • grasimi (saturate, nesaturate, colesterol, fosfolipide);
  • factor antialergic.

Ouale de prepelita sunt mai bogate in nutrienti si biostimulatori in comparatie cu oul de gaina. In ceea ce priveste continutul in grasimi si colesterol, exista multe controverse pe aceste teme. Si oul de prepelita contine grasimi saturate si colesterol, dar unele teorii sustin ca absorbtia lui in organism e inhibat de alti componenti organici-lecitina. Ouale de prepelita au actiune vitaminizanta si mineralizanta, mentin tonusul fizic, ajuta la recuperarea organismului in perioade de convalescenta si dupa interventii chirurgicale, chimio si radioterapie, intarzie aparitia semnelor de imbatranire. Si poate cel mai cunoscut efect este cel antialergic; de fapt, puterea vindecatoare si antialergica a oualor de pepelita dateaza inca din China antica, atunci cand erau folosite in tratamentul astmului. Au efecte bune in cure de dezintoxicare, in caz de alergii respiratorii si cutanate, astm alergic.

Alte efecte benefice:

  • ajuta la cresterea imunitatii nespecifice a organismului,
  • regleaza aciditatea gastrica,
  • normalizeaza valorile glicemiei,
  • detoxifiaza organismul (utile in boli reumatismale, guta, alergii);
  • scad colesterolul rau,
  • previn ateroscleroza;
  • combat si trateaza anemia;
  • stimuleaza cresterea si dezvoltarea copiilor .

 Exista nenumarate scheme de tratament ce utilizeaza in general ouale de prepelita crude, administrate dimineaţa, pe nemancate, pentru un efect terapeutic maxim. Se consuma ca atare sau amestecate cu branza de vaci, miere sau pulpa de fructe. Persoanele care nu le pot consuma crude le pot fierbe.

Este bine ca aceste oua sa nu fie administrate inainte de varsta de 3 ani. La cele nefierte, exista riscul transmiterii unor infectii (de ex cu Salmonella). Trebuie utilizate exclusiv oua proaspete, luate direct de la un producator de incredere, din ferme in care pasarile sunt crescute igienic, in aer liber si hranite cu furaje naturale.

Dupa administrarea oualor crude, este bine ca timp de 2-3 ore sa nu se consume nimic, dupa care se va lua micul dejun compus doar din alimente reci. Alimentele calde se vor servi la masa de pranz.

In timpul tratamentului, consumul de alcool trebuie eliminat, deoarece reduce efectele terapeutice cu cel putin 50%, la fel si cel de cafea, tutun.

Schemele de tratament cu oua crude trebuie atent monitorizate, in general este bine sa nu se depaseasa 30 zile de administrare continua, urmata de pauza.

Ouale fierte de perpelita (oua moi) pot fi adminstrate, fara probleme, pe perioade lungi de timp, ca si inlocuitor al oului de gaina.

Pe site-ul Livezii, poti gasi scheme concrete de tratament pentru adulti, adolescenti si copii, pentru boli precum TBC, afectiuni hepatice si renale, diabet zaharat, alergii, astm bronsic, anemie, impotenta, guta, migrene, neuroastenie, obezitate si multe altele. Asadar, inteleg ca oul de prepelita este un medicament natural, usor digerabil.

 

Le multumesc Corinei si lui Mihai de la Livada cu prepelite pentru produse, pentru rabdare si pentru reteta.

 

 

Text: Ana Nicolescu

Consultant: Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, reflexoterapie

ruxandra.constantina@mamicaurbana.ro

 

7 Comments

    • Ana Nicolescu says

      Cum sa nu. Ii dau copy paste, direct de la Corina, asa cum mi-a scris pe mail. Eu am urmat pas cu pas si a iesit o bunatate. Si eu nu gatesc de obicei. Asadar: “intr-un castron sau intr-o cratita puneti prepelitele intregi, curatate si spalate, turnati peste ele cateva linguri de ulei de masline, 1/2 pahar cu vin alb sec, sare, piper, cimbru, rozmarin sau ce mirodenii va plac dvs., le amestecati bine si le lasati acoperite asa timp de cel putin 1 ora ( eu le las si peste noapte uneori). Apoi le asezati intro tava unsa cu ulei, mai presarati, daca e necesar, putina sare, puneti in tava 1-2 pahare cu vin alb sec si 1 pahar cu apa si le bagati acoperite la cuptor timp de 1. 1/2 – 2 ore la 200 grade C. Va dati seama ca sunt facute cand pulpitele se separa de restul corpului.”

  1. tina says

    Doamna doctor ar trebui sa se mai documenteze.. Salmonella nu se dezvolta in ouale crude de prepelita pentru ca au o enzima proprie ce nu ii da voie… dar de’ Romania e plina de astfel de “medici” de trateaza cu fundul nu cu capul.. poate ma considerati prea agresiva dar asta e.. si noi suferim dupa ignorantza acestor “medici”

  2. Tina, salmonella se dezvolta in ouale crude chiar si in cele de prepelita. pentru avizul sanitar-veterinar ai nevoie de tetul salmonella. am o crescatorie de prepelite si te asigur ca asa este. Dar, cred ca pentru toti cei care doresc sa inceapa o afacere, afacerea cu oua de prepelita este excelenta. Pentru detali bani, investitie, profit, piata de desfacere va invit sa cititi: http://www.pprepelite.ro/afaceri-cu-prepelite-2/

  3. Si eu tot crude le-am consumat in copilarie si acum desi tot incerc sa rvein la acele cure, tot nu reusesc sa fac acest lucru.

  4. Tot in copilarie am consumat si eu oua de prepelita crude, acum nu mai pot insa le includ in alimentatie, gatite, pe cat posibil de des

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *