Our special date

Căutând o fotografie mai veche cu fetele mele de când erau mici mici, am dat peste o grămadă de poze cu ele și cu noi la restaurant, fie la botezuri, fie la nunți, fie în weekend, fie la vreo aniversare. Mi-am amintit cum mergeam cu ele în sling, în wrap sau în cărucior și cum mă așezam înfometată să gust din supa aburindă, ele se trezeau, iar eu mă ridicam de pe scaun ca de pe un arc eliberat din strânsoare. Am mâncat multe supe reci de-a lungul anilor, am băut și mai multe ceaiuri sloi (care nu fuseseră inițial iced tea), mi-am atras multe priviri pe sub sprâncenele încruntate pentru că am mers aproape de fiecare dată cu copiii la restaurant. Altă soluție chiar nu exista.

Uneori îmi plăcea ideea și mă mobilizam că este bine să le luăm cu noi de mici, să deprindă unele obiceiuri. Alteori, sleită de puteri și de răbdare, mă enervam și mă gândeam că nu au ce să deprindă dacă nu e încă suficient de dezvoltat creierul pentru a putea curpinde informația respectivă. Însă de fiecare dată (maximum 10 în 5 ani) când mergeam fără ele la restaurant, vorbeam numai de ele. Ajungeam să ne jucăm cu copii de la alte mese, iar supa, deși fierbinte, avea gust de dor.

11781885_10153020383867043_2699109842607293219_n

Nu e ușor să mergi cu copiii mici la restaurant. Fie stau amândouă în brațe la mine, fie se ceartă cine stă pe piciorul stâng și cine pe dreptul, fie aleargă pe lângă mese, pe sub mese, printre chelneri, fie colorează pe fața de masa, fie varsă paharul cu vin, fie toarnă în pahare ulei, oțet și sare, fie își comandă singure sucuri carbogazoase și tort de ciocolată. Însă cred că nimic nu mă face să simt o stare de împlinire mai mare ca atunci când suntem toți patru la o masă, când universul se învârte în jurul nostru, când mă uit la ele și mă gândesc cum o să-mi amintesc aceste momente și că peste 15 ani nu vom mai ține minte greul, ci doar frumosul. Sper.

10345929_10152699255197043_2543619098171984392_n

Și mai presus de toate, îmi plac pregătirile pentru o masa festivă, o masa în familie, unde nu stai în pijama, cu părul nepieptănat, unde îți pui rochia roșie de pe umeraș și cerceii cu pietre strălucitoare, unde abia aștepti să fii servit cu mâncăruri alese și să fii înconjurat de cei mai dragi oameni din viața ta.

582771_10150704354407043_1431878208_n

Măriuca își amintește cu mare bucurie și entuziasm de o zi de anul trecut când am mers doar noi două la film. Înainte de film, am stat împreună la o masa mică, față în față, cu frunțile aproape lipite și cu inimile deschise și am mâncat înghețată cu bomboane. Ochii îi străluceau de fericire. Era întâlnirea noastră specială, iar Măriuca chiar se simțea specială. Și eu la fel. De atunci, mereu mă întreabă când mai mergem doar noi două la o înghețată. Ne ducem marți, dar să nu-i spuneți, e surpriză :).

V-am povestit toate astea pentru că m-am bucurat când Tily Niculae m-a sunat să îmi povestească despre Campania ”Our Special Date”. Inițiativa reprezintă o campanie de conștientizare și sensibilizare a părinților care, din diverse motive, ajung să își neglijeze copiii.

Tily Niculae spune că demersul său nu se vrea a fi o lectie de parenting, ci mai degrabă un semnal de alarmă și în același timp o provocare pe care dorește să o lanseze tuturor adulților care au uitat, poate, cum este să fii în pielea unui copil, cum este să simți nevoia prezenței fizice a părinților tăi.

576789_10150704355922043_1611413359_n

Campania “Our special date” pornește de la o stare de fapt: studiile de specialitate, realizate recent de diverse ONG-uri de profil, arată că aproximativ 20% dintre copiii din România se simt neglijați de părinți. Un procent îngrijorător și, din păcate, aflat în creștere.

Psihologii atrag atenția că neglijarea copiilor reprezintă o nouă formă de agresiune: una psihică, ce lasă urme la fel de adânci asupra dezvoltării emoționale a micuților, ca și abuzurile fizice.

În acest context,  campania ”Our special date” propune tuturor părinților un exercițiu de afecțiune și sinceritate.

“Our special Date” înseamnă ÎMPREUNĂ – părinți și copii, uniți într-un moment special, magic, unic și neapărat repetabil; o clipă în familie, care valorează mai mult decât toți banii din lume!

Obiectivele campaniei sunt:

  • Atenționarea în privința unei situații sociale care tinde să se acutizeze;
  • Promovarea unei bune conduite socio-familiale, propice dezvoltării emoționale a copiilor;
  • Promovarea valorilor moral-spirituale care stau la baza unei familii sănătoase;
  • Sensibilizarea părinților atunci când vine vorba de nevoile afective ale propriilor copii.

”Prezența părinților în viața celor mici este din ce în ce mai diluată și mai condiționată de contextul socio-economic în care fiecare dintre noi își derulează viața de zi cu zi. Suntem prea ocupați, prea obosiți, mult prea lipsiți de chef și de energie pentru a mai sta de vorbă cu copiii noștri, care din nefericire devin tot mai neglijați și ignorați. Copiii au nevoie de dragoste, de afecțiune și, de ce nu, de dovezi în acest sens. Copiii au nevoie de atenție. Copiii au nevoie de noi, de părinții lor!”, spune Tily Niculae.

Astfel, vedeta TV îi provoacă pe toți părinții la o întâlnire sinceră și caldă, cu proprii lor copii. Este vorba despre acel “date” în fața căruia adulții sunt de obicei atât de încântați. O ieșire la un brunch, la un prânz special, la o cină în oraș sau de ce nu, o masă în familie, acasă, dar pregătita cu dragoste, atenție și căldură ca și când ar fi un mare eveniment care trebuie sărbătorit.

Surprinde momentul!

Părinții care se vor alătura, în perioada 15-31 martie, acestei campanii sunt provocați să posteze pe Facebook/ Instagram o poză/un filmuleț de la întalnirea cu copiii lor, folosind hashtag-ul #ourspecialdate.

La finalul campaniei, toate pozele vor intra în galeria “marii familii” #ourspecialdate, creată special pe site-ul www.tilyniculae.eu

Galeria va conține impresiile și concluziile micuților și ale părinților care au acceptat provocarea și care astfel s-au alăturat demersului inițiat de Tily Niculae, acela de a-i face pe copii să se simtă nu importanți ci chiar cei mai importanți oameni din viețile noastre.

Copiii merită tot timpul nostru și mai ales acele momente simple dar pline de emoție și iubire. Invitați-i în oraș. Așa… ca pe niște persoane importante, mature. Pregătiți-le o masă în familie, acasă, dar cu totul specială. Stați de vorbă cu ei, ca de la egal la egal. Aflați ce le trece prin minte, cum le-a fost săptămâna, ce-i frământă. Învățați-i bunele maniere. Invățați-i să mănânce sănătos. Și, cel mai important, învățați-i să zâmbească alături de voi, părinții lor. Dacă ei nu au răbdare (să stea la masă), aveți voi. Nu vă dați bătuți. Încercați din nou și din nou, explicându-le cât de important e să știi să te comporți în public sau să te bucuri de anumite momente. Cu respect și cu duhul blândeții. Creați-vă tabieturi alături de copiii voștri. Construiți-vă propriile secrete, faceți planuri mărețe. Toate acestea împreună, “la o vorbă, ca între oameni mari”, Tily Niculae.

M-am bucurat să mă alătur campaniei și am acceptat invitația de a mă așeza pe un superb fotoliu galben (creația designerului român Mihai Grama) și de a povesti, sub îndrumările regizorale ale lui Tily, despre ieșirile cu copiii la restaurant, despre momentele în care le acordăm atenție copiilor noștri și le oferim ceva ce nu mai putem lua înapoi: timpul nostru. Tily a filmat, a tăiat, a montat, a regizat, a încadrat, s-a ocupat de tot de înseamnă producție, și iată ce minunăție de video a ieșit.

Nu uitați, investiți timp în relația cu copiii voștri și fiți prezenți.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. De fapt totul se reduce la faptul ca iti place sa-ti petreci timpul, viata, bucuriile, poate chiar si tristetile CU copiii tai. Exact asta simt si eu si mi-e foarte greu cand sunt nevoita sa plec indiferent unde fara baiatulmeu. Din pacate , cunosc parinti care nu gasesc aceeasi placere ca tine in a petrece timpul cu copilul lor. Mi s-a spus de multe ori : ne intalnim ,dar fara copil. E clar ca nu ne-am intalnit, nu-i asa?1
    Dar asta e, fiecare are o viziune asupra copilariei, copilului sau asupra parentingului

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.