“Paharul de To Go nu te împiedică să savurezi în tihnă cafeaua”, George Alexe, antreprenor CafeGo

 Acum mulți ani, când eram în facultate, obișnuiam să beau cafea. Încă erau vremuri în care îmi permiteam să savurez cafeaua în tihnă deasupra unor foi de curs. Apoi viața mea s-a derulat pe repede înainte și nu am mai avut timp de cafea. Așa am ajuns ca azi să nu mai beau deloc cafea. Însă mă fascinează aroma și ritualul de a face în fiecare zi cafea pentru cineva drag.

Una dintre amintirile cele mai puternice legate de studenție și de cafea este drumul spre mare. Cu termosul plin cu licoare brună și dulce, ne opream pe drum când răsărea soarele, turnam cafeaua în pahare firave de plastic alb și o beam cu gândul la valuri. Nu de puține ori paharele pline au fost răsturnate de curentul produs de viteza unui tir. Nu ne învățam niciodată lecția.

Astăzi stăm de vorbă cu George Alexe, antreprenor în Constanța, care ne spune povestea cafelei de la al său CafeGo.

Cine este George Alexe?

George Alexe: Sunt un om împlinit. Sunt familist convins, am o fată de 14 ani și un băiat de 9 luni. Îmi organizez ziua așa încât să pot sta 3-4 ore cu familia în fiecare zi, iar duminica este de regulă rezervată în întregime familiei.

Sunt pasionat de gătit. Peste 25 de rețete din restaurant sunt inventate de mine. Îmi place să călătoresc, să citesc și să fac sport.

Sunt consultant de business cu peste 15 ani de experiență profesională și o serie de proiecte antreprenoriale.

cafego_mamica urbana

Ce este o cafea? O băutură, o aromă, o experiență sau o poveste?

George Alexe: Cafeaua este o poveste. O poveste cu peste 800 de arome. Fructate, florale, acide, dulci, intense sau corpolente. O poveste pe care vrei să o trăiești în fiecare zi.

Ce te atrage atât de mult la cafea încât să deschizi un CafeGo?

Pentru mine cafeaua face parte dintr-un ritual. Mă ajută să îmi pun ordine în gânduri, îmi dă energie și mă binedispune. CafeGo a fost deschis din dorința de a împărtăși clienților secretul unei zile pline de reușite. Acela de a începe ziua bând cafeaua preparată așa cum trebuie.

De ce conceptul to go? Te aliniezi vitezei cu care facem lucrurile? Deși nu beau cafea, ea îmi inspiră un ritual și în viziunea mea, ar trebui băută în tihnă. De fapt, savurată.

George Alexe: Timpul este cea mai importantă resursă a zilelor noastre. Conceptul de To Go, așa cum funcționeaza la CafeGo, cu 4 oameni în bar: 2 barista, 1 asistent clienși și 1 preparator smoothie-uri, minimizeza timpul petrecut în locație, astfel încât vizita clienților este de tipul in&out. În 5 minute ai plecat cu un produs de foarte bună calitate, ai avut o servire foarte bună și overall ai avut o experiență placută.  Paharul de To Go nu te împiedică să savurezi în tihnă cafeaua. Din contră. Te ajuta să o bei exact acolo unde vrei tu.

Cât de mult apreciază românii cafeaua? Sunt ei tradiționaliști și conservatori (cafea la ibric, de ex.) sau încearcă noutăți?

George Alexe: Românii sunt mari amatori de cafea. Peste 75% dintre aceștia o consumă acasă sau la birou, făcută după rețete proprii. În fiecare familie sau birou este cineva care face “cafeaua bine” la ibric sau la filtru.

Care este cea mai greșită tehnică de a face cafea?

George Alexe: În orice tehnică de preparare a cafelei se poate greși. Modul de preparare, măcinătura, temperatura apei, timpul de infuzie sau extracție etc. Cafeaua de la automatele de cafea este cea mai greșită tehnică de “a te gândi că poți bea o cafea”.

Cum putem face o cafea bună acasă la ibric?

George Alexe: Cafeaua buna la ibric are același secret ca și espresso-ul bun. Trebuie folosită cafea proaspăt prăjită și de preferat proaspăt măcinată, înaintea preparării. Temperatura apei înainte de infuzie trebuie să fie de 95 de grade. Concentrația de o linguriță de cafea la 100 ml de apă. Iar amestecul cafelei cu apa ar trebui să se facă cu flăcara aragazului stinsă, dupa ce apa ajunge la temperatura potrivită.

Ce are unic cafeaua pe care o ai tu la CafeGo?

George Alexe: Oho! Are! Are multe! Cafeaua de la CafeGo se prepară cu bună dispoziție. Suntem o echipă de oameni pasionați, frumoși, cu o reală orientare către client. Apoi ținem cont de regula celor 5M: Miscela – calitatea cafelei. Măcinătura – reglajele și calitatea râșniței. Mașina – performanțele și setările espressorului. Mâna operatorului / barista. Mentenanța echipamentelor – care trebuie să fie făcuta zilnic și așa cum trebuie. Pe lângă cei 5M, mai trebuie ținut cont de calitatea apei, calitatea paharelor de To Go, timpul trecut de la preparare la servire. Și nu în ultimul rând de farmecul locației, care încă de la intrare îți dă un sentiment de bine.

cofego_mamica-urbana

Unde găsim cafeaua bună când venim la mare?

George Alexe: Cafeaua bună o găsiți pe strada Primăverii colț cu Toamnei, vis-a-vis de stadionul Farul, la 700 m de Delfinariu. Mâncarea bună o găsiți la Trattoria Due Modi pe strada Mihai Viteazu nr 119.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Eu iubesc coceptul de cafea to go, mi-a salvat foarte multe dimineti. Pe langa faptul ca daca o iei de unde trebuie nici nu se compara cu cea de acasa, este si foarte comod. De fiecare data cand imi iau o cafea to go consider ca imi ofer un moment de relaxare.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.