PamPam, teatru muzical educativ pentru copii

Pe Daisy, am cunoscut-o acum 5 ani, când am dus-o pe Măriuca la Learn with Music, un program special adus din USA prin care copiii mici, alături de părinți, învață prin muzică și jocuri, instrumente și multă mișcare, limba engleză. Am dus-o pe Măriuca la engleză prin muzică timp de 4 ani la Clubul Miko Kids, de care se ocupă tot Daisy, un club special pentru copiii între 6 luni și 5 ani.

De când nu ne-am mai văzut, ea făcut multe proiecte frumoase, printre care și teatrul muzical educativ pentru copii, PamPam, despre care vom vorbi azi.

Ce înseamnă teatru muzical educativ pentru copii? Ce presupune teatrul muzical în România din punctul de vedere al creatorului de concepte și al organizatorului?

Daniela Daisy Toma: Partea de educație pentru copii a fost și este mereu în mintea mea. Ideea a pornit de la fiul meu, Alex, care în vizitele noastre în SUA, a fost foarte impresionat de Musical-ul de pe Broadway. Am vizionat mai multe spectacole și așa ne-a venit ideea. Faptul că lui îi plăceau foarte mult și le viziona cu multă plăcere (Matilda este preferata lui și a văzut-o de cel puțin 10 ori!), m-am gândit că este un mod foarte inteligent de a educa copii. Educație poate suna prea forțat! Dar de a-i familiariza cu diferitele stiluri de muzică (operă, rock, pop, jazz, popular tradițională) și în același timp de a le arăta niște modele în viață demn de urmat. Prin personajele noastre, PIA, VIO, KITO, cu care copiii încep să se identifice foarte ușor și le urmează modelul, vrem să le urmeze sfaturile și îndemnurile pe care le primesc prin actul de teatru.

Pentru mine teatrul muzical presupune trei lucruri:

 • teatru, adică partea de vorbit, actul în sine, povestea cu replici,
 • muzica, partea în care povestea este dusă mai departe cu ajutorul muzicii
 • dansul, partea cea mai frumoasă care încununează prin mișcări simple actul artistic și cel muzical

Am gândit că cel mai simplu și frumos este să le prezint muzica copiilor cu ajutorul muzicii. Și uite așa, instrumenele noastre s-au transformat în personaje! Ele au trăsături de caracter diferite. De exemplu, PIA este veselă și zglobie, luminoasă și săltăreață, arțăgoasă câteodată, dar plină de bucurie. VIO, în schimb, este mai blajină, mai tandră și grijulie. Ea citește foarte multe lucruri și pare să aibă răspunsuri la toate întrebările. Iar KITO este un băiat foarte isteț și neastâmpărat, plin de initiațivă și exuberanță, se avântă ușor în joc și voie bună.

Educativ deci se refera la:

 • Expunere la diferite stiluri de muzică
 • Expunere la diferite instrumente de pe coloana sonoră a cântecelo
 • Prin actul de teatru, povestea are mereu învățăminte și exemple de viață, demne de urmat
 • Dansul, fiind mișcări destul de simple, copiii le pot copia rapid

Care este cel mai mare obstacol pe care l-a întâmpinat până acum cu conceptul PamPam?

Daniela Daisy Toma: Găsirea unei echipe. Găsirea acestor personaje speciale a fost destul de complicată deoarece noi dorim actori, oameni care deja studiază actoria. De multe ori, acești tineri au nevoie de experiență să joace, dar din păcate nu mulți doresc să joace în teatru de copii. Noi am fost foarte norocoși să găsim acești tineri minunați care doresc din toată inima (și se vede după cum joacă) să facă acest proiect frumos pentru copii.

Apoi ar mai fi și timpul necesar ridicării unui spectacol, cam trei luni cu repetiții multe, apoi repetiții de dans cu coregrafa. Este greu și anevoios mai mult din cauza timpului.

Un alt obstacol este găsirea unui loc unde să se joace piesa. Fiind la început de drum, nu mulți ne cunosc, nu au auzit încă de noi, și ne este destul de greu să închiriem o sala mare, din cauza costurilor ridicate.

Care este conceptul PamPam? (Muzică, vestimentație, locație, personaje, ce nevoie acoperă, ce probleme aduc în prim plan, cu ce pleacă mai bogați copiii de la aceste spectacole). Cum alegi muzica, cine o compune? Cine face versurile?

Daniela Daisy Toma: PAM PAM este o trupă de teatru muzical pentru copii. Dorim ca prin muzică, dans și teatru să aducem un plus educațional pentru copii.

Muzica este compusă cu ajutorul celor doi compozitori Radu Mihalache și Cosmin Sturzoiu, care îl au ca și compozitor partener pe fiul meu, Alex. EL a compus cântecul celor Trei Prieteni.

Scriptul, povestea, este cu măiestrie scrisă de Victor Mihalache, cel care le înțelege cel mai bine pe personaje și le clădește pas cu pas de la un spectacol la altul. Noi descoperim cu fiecare spectacol noi trăsături ale personajelor. Abia aștept spectacolul cu numărul 3, despre prietenie și acceptarea celor care nu sunt exact ca și noi.

Cuvintele cântecelor sunt compuse de Victor Mihalache, iar Radu Mihalache fiul lui- compune muzica. Un cuplu perfect tată-fiu.

Iar la mine mamă-fiu. Deci munca în cupluri e cea mai frumoasă :).

Noi ne dorim să integrăm în spectacol cât mai multe stiluri de muzică: operă, jazz, rock , pop, precum și melodii tradiționale din diferite țări. În fiecare spectacol vom avea și câte o melodie populară românească. Suntem mândri de cultura noastră tradițională și ritmurile muzicii noastre.

Vestimentația este concepută de Nina Gal, care a imprimat special culorile pe materiale precum și design atasabil de pian, chitară și vioară. Vestimentația din spectacolele noastre este unică și plină de viață.

15-02-2016-trupa-pam-pam-actorii-150

La capitolul locație, căutam teatre cu care să colaborăm regulat în prezentarea spectacolelor noastre către public.

Noi, ca și teatru muzical, avem o piață larg deschisă. Mai sunt câteva spectacole de aceeași natură, dar nu sunt atât de frecvente ca și teatrul normal de păpuși sau teatrul cu actori pentru copii.

Noi nu prelucrăm poveștile clasice. Povestea noastră este unică. Este povestea celor trei prieteni, cu întâmplări, pățanii actuale, întâmpinate de ei. Această poveste este foarte actuală, axată pe realitatea actuală, deci e direct aplicată la viața copiilor.

Noi vom avea mai multe întâmplari cu multe învățăminte și idei de pus în practică pentru copii și părinți.

Problemele cu care cele trei personaje se întâlnesc sunt cele cu care ne întâlnim noi toți în viața de de zi cu zi. Felul în care ei rezolvă aceste probleme este de fapt întreaga poveste a spectacolului.

Copii pleacă cu lecțiile învațate de la spectacolele noastre:

 • E bine să ai prieteni
 • E bine să cânți și să dansezi alături de prieteni
 • La școală este ca-n povești. Învățătura poate fi frumoasă dacă știi cum să o asortezi cu prietenii de nădejde.
 • Călătorim și ne putem face mulți prieteni și din toată lumea.
 • Războiul nu este bun
 • Nu răspunzi cu răutate și mânie la o provocare. Mai bine trimiți solul de pace prin muzică și dans

De ce aduci acest concept pe piață? A fost o decizie studiată, adică ai văzut că nu există pe piața din România teatru muzical pentru copii? Sau a fost o decizie instinctivă?

Daniela Daisy Toma: Poți să spui că instinctiv la început. Am intuit nevoia fiului meu de a avea muzică, teatru, dans în jurul lui. Apoi am început să studiez ce s-a mai facut în lume pe acestă temă.

Acest studiu a fost făcut timp de un an de zile cu mii de idei din diferite colțuri ale lumii.

Cum am ales dintre toate?

Uite-așa:

 • Trebuie să fie muzică
 • Trebuie să fie dans
 • Ne trebuie și scenariu, ca să avem o parte de poveste
 • Ne trebuie mascote! Am vazut Barney, care și acum, după 20 de ani, în topul preferințelor la copii în SUA. Am decis că avem nevoie de două mascote pentru că muzica are două părți: ritmul și sunetul– deci avem doi responsabili în acestă direcție PAM PAM – pinguinul, care este responsabil cu sunetul și BUM BUM ursul panda – responsabil cu ritmul.
 • Ne trebuie costume. Am scris mai sus despre ele.
 • La nume a fost cu cântec. Noi la toate orele noastre de muzică facem aceste pam pam uri, atât pe sunet, cât și pe ritm, și culmea, chiar și cei mai mici copii de la 8 luni în sus le pot spune PAM PAM PAM PAM. Așa că am ales acest nume.

trupa-pam-pam-actorii-188

Cum îți alegi actorii? Pe ce criterii? Din ce zonă (actorie, muzică, operă…)?

Daniela Daisy Toma: Mi-ar plăcea foarte mult dacă aș găsi actori care să fi terminat secția de musical, care nu există la noi în București la stat. Deci am ales actori tineri, care sunt plini de pasiune și entuziasm.

Criteriul de bază a fost jocul lor de rol, cum au reușit să intre în pielea personajului. Am avut trei castinguri cu câte 15-20 de actori până să găsim cei trei actori speciali, deci a durat cam trei săptămâni până să-i găsim.

Apoi a fost și în funcție de disponibilitatea lor limitată de a veni la repetiții, căci aici școala primează. Ne-a fost destul de greu să punem majoritatea repetițiilor în weekend. De aceea durează cam 3- 6 luni până să putem pune pe scenă un nou spectacol.

Cărui public te adresezi cu spectacolele PamPam?

Daniela Daisy Toma: Avem două categorii de spectatori: copiii cu vârstele între 2-10 ani și adulții care au venit și au ascultat cu plăcere atât muzica, cât și cuvintele pieselor. Mi-a crescut inima când i-am văzut fredonând unele din melodii.

Unde au loc și când?

Daniela Daisy Toma: Noi am făcut un parteneriat cu Teatrul Elisabeta. Prin urmare, lunar, încercăm să programăm un spectacol aici. Pentru ianuarie 2017, avem în discutie un parteneriat cu Opera Comică, unde noi dorim să jucăm unul – două spectacole pe lună. Întenția noastră este să ajungem și la Muzeul Țăranului Român în sala mare.

De obicei spectacolele noastre au loc în weekend, dimineața între 11.00-12.00. Vă așteptăm cu drag la cel de pe 5 noiembrie la Teatrul Elisabeta. Detalii aici.

Cum ai ales locația pentru spectacolele din repertoriul trupei PamPam?

Daniela Daisy Toma: Ne dorim să fie un teatru unde se închide lumina, să aibă catifea roșie, scaune moi și pufoase și un pic de spațiu între scaune, unde copiii să aibă  loc să se ridice și să danseze dacă simt acest lucru.

Un gând bun/un îndemn pentru părinți.

Daniela Daisy Toma: Noi suntem o trupă tânară, deschisă și plină de entuziasm. Avem nevoie de susținerea voastră, avem nevoie ca voi să veniți la teatru cu copiii. Încercăm să ne ridicam la nivelul altor țări prin cultură, lecții frumoase, muzică. Putem să le întipărim copiilor pe viață aceste idei frumoase de prietenie, colaborare, acceptare și ajutorare.

Hai să mergem și la teatru să gustăm timp de o oră din magia muzicii și a dansului, să ne lăsăm purtați pe aripile vântului și să aflăm ca la școala este ca-n povești.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.