Copiii nu te ascultă? Cum să nu mai recurgi la șantaj și pedepse

Un cămin construit pe ființă. Recenzie carte „Părintele conștient” de Dr. Shefali Tsabary

Pentru a-și dezvolta un comportament conștient, un copil are nevoie de două fluxuri de învățare. Ele sunt autenticitatea și restricționarea. Copiii noștri trebuie să învețe deopotrivă arta de a se conecta cu ei înșiși DAR și cu cei din jur, aceștia fiind cei doi piloni ai relațiilor. Astăzi vă povestesc despre conceptele care au rezonat cu mine din cartea Părintele conștient, de Dr. Schefali Tsabary, apărută la editura Trei, o carte pe care o introduc în top 10 cărți de parenting și pe care o recomand oricărui părinte, indiferent de vârsta copilului.

Dacă nu reușesc să vă stârnesc interesul pentru carte sau sunteți scenptici față de cele propuse de Dr. Shefali, vreau să vă impresionez cu faptul că prefața este scrisă de Dalai Lama.

Puțini dintre noi au avut norocul de a fi crescuți de părinți care sunt în legătură cu bucuria lor interioară. Copiii care au avut acest noroc cresc cu o ușurință a spiritului și o încredere intuitivă că viața e bună și înțeleaptă. Ei știu că nu trebuie să se teamă de viață, ci să o primească cu brațele deschise.

Redu timpul petrecut în fața ecranelor

Copiii noștri își dezvoltă puterea emoțională când își gestionează emoțiile fără sprijin din exterior. E în regulă să te plictisești. Nu e nicio problemă dacă te simți plicitisită. Plicitsește-te în continuare., în loc să încercăm să umplem spațiul copilului cu activități care să îi alunge plictiseala. Copiii noștri au nevoie doar de o cameră goală, de imaginația lor și de un partener de năzbâti disponibil. Nu au nevoie de dispozitive scumpe sau de o cameră plină cu jucării, ci doar de creativitatea lor născută din centrul lor nemișcat. Odată ce sunt în contact cu acel centru, învață să fie fericiți cu ce au, realizând că bucuria nu vine din afară, ci din ceea ce este înăuntru.

Unul dintre cele mai ușoare lucruri pe care le putem face pentru a ne ajuta copiii să revină la fluiditatea lor înnăscută este să reducem timpul petrecut la televizor sau în fața altor ecrane.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Un alt pas este să înlocuim achizițiile cu experiențele. În loc să cumpărăm un gadget, ne ducem copiii la zoo. Copiii au nevoie de atenția noastră, nu de banii noștri. Un om va alege întotdeauna relațiile în detrimentul bunurilor, cu condiția ca noi să nu îi fi corupt instinctul natural.

Există o sarcină mai importantă decât să îți crești bine copiii

Când crești un copil trebuie să faci distincția între cine ești tu și cine este fiecare dintre copiii tăi. Copiii nu sunt ceva ce putem deține sau poseda. Când știm lucrul acesta, ne ajustăm felul în care îi creștem la nevoile lor, în loc să îi modelăm să se potrivească nevoilor noastre.

Cu alte cuvinte, deși ai putea crede că cea mai mare provocare este să îți crești bine copiii, există o sarcină și mai importantă, una care stă la baza parentajului conștient: sarcina de a te crește pe tine pentru a deveni cea mai trează și cea mai prezentă persoană care poți fi. Copiii nu au nevoie de ideile și așteptările noastre, de dominația și controlul nostru, ci doar de prezența noastră angajată.

E important să știe că nu trebuie să facă nimic pentru a câștiga atenția ta totală

Ca părinți trebuie să ne eliberăm de iluzia că avem dreptul să aprobăm cine ne sunt copiii. Ei trebuie să știe că doar pentru că se află pe pământul acesta au dreptul la aprobare intrinsec. Nu noi le oferim acest drept. Prin simplul fapt că respiră, au dreptul să spună ce gândesc, să își exprime sentimentele și să își manifeste spiritul.

Sărbătorirea ființei copiilor noștri înseamnă a ne bucura de existența lor fără ca ei să trebuiască să facă vreun lucru, să demonstreze ceva sau să stingă vreun obiectiv. Copiii tăi trebuie să simtă că te încântă pentru simplul fapt că există. E important să știe că nu trebuie să facă nimic pentru a câștiga atenția ta totală.

 Acceptarea copiilor noștri poate lua forme diferite

Unii copii au nevoie de un părinte care să fie delicat și blând, în vreme ce alții au nevoie de un părinte mai ferm. Odată ce accepți natura esențială a copilului tău, îți poți contura stilul pentru a veni în întâmpinarea temperamentului său. Pentru asta este nevoie să renunți la fanteziile despre tine ca fiind un anumit tip de părinte și să evoluezi pentru a deveni părintele de care are nevoie copilul tău. Dr. Shefali dă câteva exemple de acceptare:

  • Accept că am un copil diferit
  • Accept că am un copil care are nevoie de timp pentru a se deschide în fața lucrurilor și a oamenilor
  • Accept că am un copil prietenos
  • Accept că am un copil care se supără repede/timid/sfios/bând/temător etc
  • Accept că am un copil căruia îi place să facă pe șeful
  • Acccept că am un copil care este o persoană unică
Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Acceptarea copiilor noștri așa cum sunt atrage după sine aceptarea tipului de părinte care trebuie să fim pentru un anumit copil.

Copiii sunt niște tovarăși de drum care ne schimbă la fel de mult cât îi schimbăm noi pe ei. Poți renunța la tentația de a-I transforma pe copii în extensii de-ale tale? Ești dispus să îi lași să înflorească fără nevoia de a-ți proiecta voința asupra lor? Cum poți ajunge să faci asta, te invit să citești de spune Dr. Shefali în carte.

Multe dintre greșelile pe care le facem când stabilim limite pentru copiii noștri au la bază conflictul nostru intern, ambivalența sau oboseala. Nimeni nu este o oglindă a stării tale interioare mai bună decât proprii copii.

 

Deocamdată atât despre Părintele conștient de Dr. Shefali. Revin cu un articol separat despre haosul adolescenței, notele de la școală și obstacolele în viață.

Cartea Părintele conștient este apărută la editura Trei și este scrisă de Dr. Shefali Tsabary, care și-a obținut doctoratul în psihologie clinică la Universitatea Columbia din New York. De origine din India și mutată în SUA la vârsta de 20 de ani, Dr. Shefali îmbină învățăturile tradiționale din filosofia orientală cu psihologia, devenind o autoare de succes, un terapeut căutat și o prezență frecventă în emisiunile renumitei Oprah.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.