Pască dulce cu brânză de vaci și stafide. Fără zahăr

pască cu brânză

Anul ăsta nu am mai făcut cozonac și pasca voiam să o cumpărăm ca să câștigăm mai mult timp liber. Dar m-am trezit la 7 seara cu 1 kg de brânză de vaci pe masă, cu vreo 10 ouă și o mână de stafide într-o pungă de hârtie. Am terminat ouăle de vopsit, am lăsat cititul de-o parte, le-am zis fetelor că punem masa mai târziu și ne-am apucat de pască după o rețetă mai veche, dar adaptată în unele locuri, vă zic imediat cum.

Până să băgăm pasca la cuptor, Julie m-a ajutat să punem pulpele de miel la marinat și să dăm ouăle înroșite cu puțin ulei ca să fie strălucitoare. Ea ar fi preferat sclipici. Drob n-am făcut, așa că de Paște avem ouă, friptură de miel și pască. O să vă zic cum le-am preparat și cum le mâncăm pentru că sunt într-un program de nutriție cu Fotis Vlachos, care m-a ajutat să înțeleg cum funcționează anumite asocieri și ce ingrediente sunt mai bune pentru digestie.

 

Pască dulce cu brânză de vaci și stafide

Ingrediente

  • 1 kg de brânză de vaci
  • ½ kg smântână
  • 10 ouă
  • 1 pachet de unt natural
  • 250 picături de Grecostevia lichidă
  • 4 linguri de făină integrală de la Moara cu pietre
  • Zeama de la 2 lămâi
  • Stafide (hidratate în apă fierbinte)
  • ½ linguriță de sare
  • Esență de rom și de vanilie

pască

Mod de preparare:

Am amestecat brânza de vaci, cu gălbenușurile de ou, smântâna, untul, picăturile de Grecostevia, zeama de la lămâi, stafidele, esențele de rom și de vanilie, sarea. După ce s-au omogenizat, am adăugat făina. Puteți să amestecați întâi gălbenușurile cu Grecostevia și cu untul până se omogenizează, apoi să adăugați și celelalte ingrediente. Noi am fost pe fast forward :).

Separat am bătut albușurile și am adăugat spuma, treptat în compoziție. Am pus în forme și le-am pus la cuptorul încins, timp de aproximativ 45 de minute, la 190 de grade.

pască

Pască cu ciocolată fără zahăr

Dacă vreți să faceți pască cu ciocolată fără zahăr, iată mai jos ingredientele din rețeta tradițională, și recomandările lui Fotis Vlachos, health coach, coordonatorul științific al programului Eurodiet în România, cu ce puteți să înlocuiți anumite ingrediente.

Ingrediente pentru cremă:

  • 4 ouă
  • Grecostevia pulbere în loc de 300 gr de zahăr (1 linguriță de Grecostevia = 2 lingurițe de zahăr)
  • 1200 ml de lapte, preferabil de 1.5% grăsime
  • 200 gr de făină (în loc de albă, puneți 50% integrală și 50% albă spelta)
  • 50 gr de cacao
  • 50 gr de ciocolată, recomadare Nestle
  • 200 gr unt natural
  • Esență de rom

Pentru blat aveți nevoie de 200 gr unt natural topit, 4 ouă, Grecostevia pulbere în loc de 200 gr de zahăr, 200 ml de lapte, tot de 1.5 grăsime, 400 gr de făină (50% albă spelta, 50% integrală), 1 linguriță de praf de copt, sare și esență de vanilie.

 

Mod de preparare:
Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile se amestecă bine cu Grecostevia, untul şi sarea până când se obţine o consistenţă omogenă. Se adaugă brânza, smântâna, praful de copt şi făina. Se bat albuşurile spumă. Când s-au întărit suficient (textura unei bezea), se încorporează cu o spatulă în amestecul de gălbenuş. Se adaugă vanilia şi coaja de lămâie. La final se adaugă stafidele. Compoziţia se toarnă într-o formă rotundă unsă bine cu unt. Se coace la cuptorul preîncălzit la 160 grade, timp de 40-45 de minute.

pască
foto: Pexels.com

Drob, ciorbă și friptură de miel

Dacă faceți drob de miel, alegeți în loc de smântână, iaurt grecesc 10%, oțet de vin, pâine Karamolegos fără coajă și ulei de măsline virgin. În rest, ingredientele clasice.

Pentru ciorba de miel pe care o vom face probabil luni, am pregătit coaste de miel. O să le punem la fiert, apoi adăugăm 2 rădăcini de pătrunjel, 3 morcovi, 2 păstârnac, 1 țelină mică, 1 ceapă, 2 cartofi, sare piper, leuștean și și 1 litru de borș. La final, 2 ouă bătute.

De când eram mică, tata făcea la masa de Paște salată de ouă cu ulei, oțet sare, piper și pătrunjel proaspăt. Așa că iubesc salata de ouă pentru că vine cu multă iubire, iar în timp i-am adăugat, așa de dragul trend-ului și un avocado. Fotis Vlachos spune că putem să lăsăm de-o parte avocado-ul și dacă vrem neapărat să punem maioneză făcută în casă. Eu o să renunț și la avocado și la maioneză și o să adaug salată verde sau alte tipuri de frunze. Pun poză pe Instagram de Paște 😊.

salata de ouă
foto: Pexeles.com

Acum că v-am zis toate astea, înainte să se trzească fetele, scot pulpele marinate de la frigider și le bag la cuptorul electric cu apă ci puțin ulei de măsline. Aș fi pus și o foaie de dafin, dar am uitat să iau. Cam la 20 de minute, fie întorc pulpele de pe o parte pe alta, fie le hidratez cu lingura cu sosul din tavă. Cel mai mult ne place să mâncăm friptura de miel cu salată de castraveți cu oțet de vin, ulei de măsline virgin, sare, piper și mărar sau cu salată verde.

Ce am învățat eu în programul de nutriție în care sunt e ca înainte de masă să mănânc doi pumni de legume verzi, iar ce rămâne, împreună cu friptura.

friptură de miel
foto: Pexeles.com

Așadar, cam așa va fi Paștele la noi, spuneți-ne dacă v-a inspirat ceva din aceste recomandări și/sau ce ați pregătit voi pentru sărbătoarea de anul ăsta.

Să avem un Paște cu liniște și lumină, să fim cumpătați și să învățăm să facem alegeri sănătoase pentru corpul nostru și petru familia noastră.

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.