Pentru a creste copii sanatosi emotional, trebuie sa avem parinti sanatosi emotional

Vad in jurul meu tot mai multi oameni care vor sa se dezvolte in interior, sa aiba sufletul usor, sa renunte la controlul (auto)limitativ, sa-si inteleaga si sa-si accepte starile prin care trec. Vad oameni care incearca sa nu-i mai judece pe ceilalti, sa nu mai aiba idei preconcepute, oameni care vor sa traiasca aici si acum, care vor sa fie sanatosi fizic si psihic si care stiu ca schimbarea vine din fiecare dintre noi. E adevarat, nu sunt multi, insa sunt suficienti si suficient de motivati incat sa produca schimbarea si in cei din jurul lor, prin exemplu propriu. Vad oameni interesati de noi concepte, oameni care vor sa stie cum, ce si de ce, oameni care vor sa puna in practica ceea ce afla despre sanatatea mintala. Si mai vad oameni dedicati care aduc in Romania specialisti care revolutioneaza lumea prin conceptele lor. Psih. Gyorgy Gaspar, presedintele Asociatiei Multiculturale de Psihologie si Psihoterapie si Otilia Mantelers l-au invitat pe dr. Daniel Siegel in Romania, pe data de 27 septembrie.

Gaspar ne spune cine este Dr. Daniel Siegel, care este teoria lui, cu ce ne poate ajuta pe noi, cei care nu activam in domeniul psihologiei si cu ce ne-ar putea imbogati participarea la conferinta din toamna.

Cine este Dr. Daniel Siegel si de ce/pentru ce este important? Ce il face unic?

Psih. Gyorgy Gaspar: Dr. Dan Siegel este unul dintre cei mai apreciati specialisti, in sanatate relationala, ai momentului. Terapeut cu o bogata experienta in munca cu adulti, copii si familii şi un cercetator pasionat al creierului uman. Dr. Siegel are o viziune integrativa si crede in forta vindecatoare a relatiilor interumane, asa cum credem si noi, cei care ne-am unit fortele pentru a-l aduce pe Dan Siegel in Romania. Unic il face capacitatea sa de a imbina stiinta cu experienta concreta de viata si de a vorbi pe intelesul tuturor.  Pe scurt, abordarea sa este bazata pe descoperiri stiintifice, dar nu se reduce la ele, deoarece dr. Siegel incerca sa vada o imagine a intregii realitati umane.

Cu ce le poate fi de ajutor Dr. Daniel Siegel persoanelor care nu activeaza in domeniul psihologiei?

Psih. Gyorgy Gaspar: Dr. Siegel a dezvoltat o teorie revolutionara asupra relatiei parinte-copil. Ideea de baza fiind aceea ca pentru a creste copii sanatosi emotional, trebuie sa avem parinti sanatosi emotional. Parentingul in 2014, din fericire, nu se mai face dupa ureche, acesta reprezinta un domeniu stiintific foarte bine studiat, dr. Siegel incurajeaza parintii sa profite de tot ceea ce au descoperit cercetatorii pana acum si sa indrazneasca sa-si creasca copiii fiind mai constienti de ceea ce se intampla “aici si acum”. Cel mai usor este sa ne crestem copiii asa cum am fost crescuti si noi sau sa intram in extrema diametral opusa, dar oare este sanatos si pentru copilul nostru? Aceasta este intrebarea cheie la care parintii pot gasi raspuns citind prima carte tradusa in limba romana a prof. Siegel – Parentaj Sensibil si Intelligent, Editura Herald, 2013.

Ce este neurobiologia interpersonala? Cata relevanta are pentru nespecialisti?

Psih. Gyorgy Gaspar: Neurobiologia interpersonala este o forma de psihoterapie sau un model de vindecare relationala dezvoltat, in ultimul deceniu, de dr. Dan Siegel si echipa sa de lucru. Aceasta perspectiva terapeutica revolutionara nu se limiteaza doar la psihologie, ci a integrat teorii si studii asupra comportamentului uman din vaste domenii stiintifice precum: biologie, fizica, antropologie, informatica, matematica, sociologie si, desigur, stiintele care studiaza mecanismele creierului uman. Modelul este centrat pe creierulu uman si pe maniera in care dezvoltarea acestuia este influentata de relatiile interpersonale. Putem spune ca, in sfarsit, avem o viziune mult mai completa asupra omului aflat in diferite stadii ale dezvoltarii.  Ideea centrala a acestei viziuni este de a oferi o definitie a mintii umane si a starii de bine, care sa poata fi inteleasa si folosita cu succes atat de catre omul de rand, cat si de catre specialisti din variate structuri profesionale. Foarte pe scurt, putem spune ca neurobiologia interpersonala ne da esenta pe care o cautam cu totii pentru a dezvolta relatii sanatoase cu cei din jurul nostru, indiferent ca vorbim despre relatia parinte-copil, relatia de cuplu sau relatiile de prietenie ori colegialitate. La conferinta din septembrie dr. Siegel ne va oferi multe exemple despre cum ne putem imbunatati relatiile cu ajutorul neurobiologiei interpersonale. Si chiar daca accentul va fi pus pe relatia parinte-copil, ii incurajez sa participe si pe aceia care inca nu au copii, dar care vor sa resimta starea de bine in sistemul relational din care fac parte, deoarece vor beneficia de multe informatii pretioase in acest sens.

Politicieni, parinti, preoti, psihologi, Papa de la Roma, Dalai Lama. Cum reuseste Daniel Siegel sa vorbeasca pe limba tuturor?

Psih. Gyorgy Gaspar: Viziunea integrativa a doctorului Siegel i-a permis acestuia sa-si insuseasca limbajul folosit de specialisti din diferite domenii ale vietii. Flexibil si carismatic, dr. Siegel nu cauta diferentele dintre oameni, ci incearca sa identifice asemanarile si elementele care ii apropie. Din punctul meu de vedere, a spart bariera individualismului si a reinventat dinamica relatiilor interumane. Lucru care se vede foarte bine in tot ceea ce face si intreprinde. Imi permit “a da putin din casa” si a va spune ca este printre putinii specialisti pe care i-am invitat in Romania si care nu s-au plans de distanta dintre SUA si Romania sau de cat de ocupata le este agenda. Si asta pentru ca “vede” dincolo de limite si diferente, alegand sa promoveze starea interumana de bine in cat mai multe colturi ale lumii. Aceasta compasiune fata de ceilalti, consider ca, l-a ajutat pe dr. Siegel sa fie acceptat atat de crestini cat si de buddhisti. Una dintre valorile de viata ale lui Dan Siegel fiind aceea de a-i incuraja pe oameni sa se uneasca pentru a promova bunatatea, compasiunea si rezilienta in lumea din care facem parte.

Care este diferenta dintre mindfulness si mindsight.

Psih. Gyorgy Gaspar: Mindsight sau in traducere libera <<lentila mintii>> reprezinta capacitatea de a ne focusa atentia asupra a ceea ce se intampla in universul interior. Expertii la nivel mondial au ajuns sa descrie Minsight-ul drept noua stiinta a transformarii personale. Este abilitatea cognitiva de a fi constienti de noi insine, de gandurile si emotiile noastre (ceea ce pana aici este si descrierea perfecta a Mindfulness-ului), insa se refera si la capacitatea de a ne focusa asupra universului interior al altora. Pe scurt este capacitatea de a fi constienti de noi insine si de a manifesta empatie fata de cei din jurul nostru. Lentila mintii sau Mindsight-ul este mai mult decat capacitatea de a intelege, deoarece integreaza si o serie de instrumente psihice prin care ne putem observa universul interior, cu mai multa claritatea si profunzime, si in acelasi timp putem modifica acest univers intrapsihic cu mai multa forta si incredere. Dan Siegel este de parerea ca Mindsight-ul este un construct mai elaborat decat insight-ul si chiar mai complex decat revolutionarul Mindfulness. Si asta deoarece lentila mintii nu se refera doar la capacitatea de a fi prezent moment de moment si de a accepta ceea ce observam, mindsight-ul implica atat capacitatea de a fi prezent cat si de a monitoriza ceea ce se intampla in interiorul nostru cu intentia de a face schimbari.

Cum ne-ar putea ajuta cele doua concepte in viata de zi cu zi, in special in viata de parinti?

Psih. Gyorgy Gaspar: Pentru o functionare echilibrata avem nevoie sa aplicam ambele abilitati mentale in viata de zi cu zi. Mindfulness-ul ma ajuta sa raman prezent si sa ma conectez la tot ceea ce simt si traiesc, in timp ce Mindsight-ul ma ajuta sa fac si schimbarile necesare pentru a fi mai mult decat am fost sau decat cred ca pot fi. De cele mai multe ori fiinta umana este obisnuita sa reactioneze si nu sa raspunda la o anumita situatie. Atunci cand reactionam ne folosim doar o parte a creierului – asa cum spune Dan Siegel in “Parentaj Sensibil si Inteligent” se activeaza <<calea scurta>> la nivel cerebral doar partea emotionala si regiunea rationala, numita cortex prefrontal, este dezactivata. In astfel de situatii nu ne folosim intreaga capacitatea deoarece suntem pe pilot automat. De exemplu, copilul a spart geamul usii de la balcon, creierul emotional s-a activat si noi reactionam conform emotiilor de frica si furie, iar ceea ce manifestam sunt o serie de actiuni infioratoare, prin care, de cele mai multe ori, ne cauzam si mai mult rau atat noua insine, cat si copilului. Dar, daca imi folosesc cu adevarat creierul si cu ajutorul Mindfulness-ului accept situatia si tot ceea ce simt, atunci partea rationala a creierului (cortexul prefrontal) se activeaza si cu ajutorul Mindsight-ului pot sa ma conectez la propria personala, la lumea interioara a copilului si sa-mi adaptez raspunsul comportamental in functie de toate aceste aspecte nu doar in functie de o procesare minimala. Aceasta fiind <<calea lunga>> sau complexa de procesare cognitiva a unei situatii. Astfel, cele doua concepte ma ajuta sa cresc si sa-mi dezvolt o serie de abilitati de auto-reglare emotionala utile atat in viata personala, cat si in plan profesional. Cheia este constientizarea si angajamentul fata de exercitiu si practica, avem nevoie de un antrenament serios pentru a face astfel de schimbari, pentru a reactiona (lipsiti de auto-control) mai rar si a raspunde (conectati la noi si la copil) cat mai des.

Cum putem sa intelegem mai bine mindfulness-ul si mindsight-ul si sa ne abandonam lor? E oare ideal sa ne abandonam lor?

Psih. Gyorgy Gaspar: Important este sa invatam sa aplicam cat mai des aceste abilitati in viata noastra. Din puctul meu de vedere, ambele constructe sunt ca mersul cu bicicleta, nu este suficient sa mi-se explice cum sa urc pe bicicleta, cum sa pedalez si cum sa-mi mentin echilibrul. Dincolo de toate acestea este nevoie de motivatie, sa-mi doresc sa invat ceva nou, si de curaj sa indraznesc sa fac ceva diferit. Atat Mindfulness-ul, cat si Mindsight-ul sunt, mai degraba, despre <<a face/a practica>> decat despre a intelege. Intelegerea adevarata apare ulterior ca perceptie a schimbarilor dorite . 

Pentru mine, mintea e cam tot una cu creierul 🙂. Dr. Daniel Siegel va vorbi in toamna, la conferinta, despre triunghiul miraculos al experientei umane: copil, mintea umana si creierul ca organ social. Sunt in ceata.

Psih. Gyorgy Gaspar: Participand la Conferinta doctorului Dan Siegel de la Bucuresti din data de 27 septembrie, cu totii vom avea posibilitatea de a intelege mai bine triunghiul miraculos al experientei umane. Pana atunci, tot ceea va pot dezvalui este ca, impreuna cu dr. Siegel, vom explora notiunele de minte, creier si relatii interumane ca si componente ale unui triunghi de energie si flux de informatii. Vom descoperi impreuna cum putem defini mintea umana, cum putem atinge iluminarea creierului si ce rol central joaca relatiile interumane in stabilirea starii de bine.

Am gasit pe site-ul conferintei o afirmatie wow: neurobiologia interpersonala (…) sustine ca meditatia are puteri vindecatoare asupra corpului si spiritului uman deoarece ii forteaza pe oameni sa isi relaxeze mintea (…) si starea de mindfulness schimba fizic arhitectura creierului. Pana la urma neurobiologia interpersonala este o stiinta, o arta, o religie…? Si revin la intrebarea nr. 7, cum putem deveni din ce in ce mai mindful? Mi se pare fantastic daca, intr-adevar, mindfulness-ul chiar poate schimba arhitectura creierului. Din experienta ta de terapeut, ai avut cazuri in care oamenii si-au schimbat viziunea despre viata si viata in sine, traind in mindfulness?

Psih. Gyorgy Gaspar: Neurobiologia inerpersonala – este o forma de psihoterapie si in acelasi timp o forma de promovare a starii de bine in viata noastra. Rezultatele benefice ale acesteia sunt sustinute stiintific si resimtite la nivel personal de tot mai multi oameni care au ales sa renunte la automatisme in favoarea unor raspunsuri comportamentale nou invatate. Strategiile de Mindfulness si Mindsight ne ajuta sa dobandim un oarecare control asupra a ceea ce simtim in plan subiectiv prin utilizarea constienta a creierului ca organ social.

Multi dintre clientii mei ajung in terapie atunci cand nu mai vad nicio solutie optima pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta – unii dintre acestia au incetat sa mai spere in forta vindecatoare a schimbarilor sau chiar sa creada ca schimbarea umana este posibila. Cu ajutorul unei constientizari depline, a acceptarii a ceea ce traim si a angajamentului pentru noi raspunsuri comportamentale blocajele mentale se dizolva si noi oamenii putem resimti energia creatoare a vietii. A fi mindful inseamna a ne conecta atat la propria suferinta, cat si la resursele interioare, iar a ne folosi <<lentila mintii>> inseamna a activa si folosi aceste resurse pentru a creste si a ne transforma personal. De asemenea, Mindsight-ul ma ajuta sa trec de la Eu la Noi, indiferent ca vorbim de relatia parinte-copil, de relatia de cuplu sau alte relatii semnificative din viata noastra.

Sper ca am reusit sa va starnesc interesul fata de tot ceea ce implica puterea neurobiologiei interpersonal, si pe 27 septembrie veti participa alaturi de noi (echipa AMPP & Otilia Mantelers) la venirea doctorului Dan Siegel pentru prima oara in Romania. Va asteptam cu drag si va multumim pentru deschiderea manifestata fata de starea de bine a relatiilor interpersonale.

 

Text: Ana NicolescuPsih. Gyorgy GASPAR

Consultant: Gyorgy Gaspar,

specialist in psihoterapia cuplului si a familiei

Tel: 0740 362 681

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.