“Majoritatea femeilor au nevoie sa auda ca sunt frumoase”, Cristian Sutu
Dupa ce ieri, Oana Stoianovici, coach si lider transformational, ne-a vorbit despre imagine si stima de sine, astazi, aflam cum se vad femeile prin obiectivul aparatului de fotografiat a lui Cristian Sutu, care, alaturi de Radu Badoiu formeaza Foto Union si pun la cale, in fiecare an, printre altele, campaniile Portret de Copil, Portret de Familie si, mai ales, Portret de Femeie.
Ai fotografiat sute de femei in campaniile Foto Union. Ai remarcat ca unele dintre ele vor sa para altfel in fotografii decat sunt in realitate?
Cristian Sutu: N-as zice unele. As fi ceva mai precis: majoritatea. E un fenomen destul de complex, care incepe cu machiajul si se termina cu privirea aia in care nu poti citi nimic altceva decat “cine dracu’ m-a pus sa vin aici?”
Daca da, de ce crezi ca aleg sa poarte o masca?
Cristian Sutu: E simplu: nesiguranta. Si absenta unui barbat (sau a unei femei, ori macar a unui caine) care s-o convinga din priviri ca e bine. Ea si tot ce se intimpla cu ea.
Crezi ca femeile sunt constiente ca fiecare e frumoasa in felul ei? Sau au un tipar de frumusete catre care tind cele mai multe dintre ele?
Cristian Sutu: Nici una, nici alta, as zice. Majoritatea femeilor au nevoie sa auda ca sunt frumoase. In orice caz, nu am intalnit prea multe femei constiente de frumusetea lor. Dar toate (sau aproape toate) au plecat de la Foto Union cu un procent de incredere in plus.
Din ce ai observat pana acum din campaniile Portret de femeie, femeile se simt mai frumoase decat sunt sau cred ca au mai multe defecte decat calitati?
Cristian Sutu: Cele care vin la Portret de Femeie vor o confirmare. Adica vor sa auda ca sunt frumoase. Nu de la fotograf, desigur. Ci de la privitorul fotografiei. Prin urmare, noi asta oferim: epitete.
Stiu femeile sa isi transforme micile defecte in atuuri si sa fie, astfel, unice, originale? Sau incearca sa le acopere?
Cristian Sutu: De obicei, nu. Nici nu le ascund, nici nu le transforma-n atuuri. Majoritatea spera in puterea miraculoasa a Photoshopului. Ceea ce vine tot din nesiguranta de care-ti ziceam mai sus.
Cum se comporta o femeie sigura pe sine in fata aparatului de fotografiat? Dar una neincrezatoare in fortele proprii?
Cristian Sutu: Iti spun un secret: de fiecare data cand am fotogratiat o femeie i-am privit, pentru o secunda, prin obiectiv, degetele. Daca ele erau relaxate, stiam ca o iasa un portret cel putin bun.
Cum e, din punctul tau de vedere, un portret de femeie reusit?
Cristian Sutu: Imi amintesc ca a fost la noi la studio o fata careia i-am aratat pe calculator portretul ce i-l facusem. L-a privit cateva secunde bune fara nici o reactie. Apoi, brusc, m-a strans tare in brate.
Cum faci tu, ca fotograf, sa o determini pe femeia pe care o fotografiezi sa fie autentica?
Cristian Sutu: Lasa-ma sa-ti raspund in mod misterios: de la caz la caz.
O recomandare pentru toate mamele care vor veni la Portret de femeie.
Cristian Sutu: Priviti-l cu drag pe fotograf! Privirea voastra va fi vazuta de toti ceilalti. Daca se poate, lasati acasa ciorba de perisoare, factura de la administratie, tristetea cauzata de indiferenta sotului si, in general, orice grija. Veniti ca la 16 ani! Hai, bine, fie! 17.
Consultant: Cristian Sutu, fotograf
Foto: Foto Union,
Campania Portret de femeie 2013