Perceptia femeilor despre ele insele – Partea I – interviu cu Oana Stoianovici, coach si lider transformational

“Ca sa ne bucuram de feminitate ar trebui sa recastigam curajul de fi noi”, Oana Stoianovici

Acum vreo doua luni am vazut un clip (publicitar, ce-i drept, dar real), care spune multe despre perceptia femeilor despre ele insele. Pentru ca am vrut sa investighez ce duce la erodarea imaginii de sine, a stimei de sine, de ce alegem sa purtam masti si sa nu fim autentice, de ce ne intereseaza atat de mult de ce zice gura lumii si alegem sa traim incorsetate intr-o gandire de masa, am pus la cale un material amplu impreuna cu 4 specialisti. Un lider transformational, doi fotografi si un specialist in terapie de cuplu. Astazi stam de vorba cu Oana Stoianovici, coach si lider transformational.

Ce este stima de sine?

Oana  Stoianovici: Stima de sine este respectul care se naste atunci cand esti in contact cu identitatea ta si cu rezultatele pe care le poti manifesta. Este pretuirea care apare atunci cand te vezi pe tine in integralitatea ta, te recunosti si te validezi. Ea ar trebuie sa fie un rezultat firesc al cresterii noastre dar, din pacate, acest rezultat este impiedicat de relatia cu parintii nostri si de situatiile care apar pe parcursul vietii, in special in prima parte a vietii.

Cand/cum se formeaza, cum se intretine in copilarie si la adulti?

Oana  Stoianovici: Se formeaza prin relatia cu parintii nostri, mama, tata jucand fiecare un rol. Mama ar trebui sa ne vada si sa ne accepte, astfel noi experimentand iubirea neconditionata si descoperind cine suntem. Tatal ar trebui sa ne ghideze in viata si sa ne dea putere, vazandu-ne potentialul si limitele si sprijinindu-ne sa accesam ce este mai bun din noi. Spun “ar trebui” pentru ca este foarte rar intalnit sa primim aceste lucruri de la parintii nostril, complet si in felul specific in care ne este noua benefic.

Ce ne creste stima de sine?

Oana  Stoianovici: Recunoasterea felului in care nu ne stimam si actionand spre curatarea actiunilor care intretin o stima de sine scazuta.

De ce nu avem stima de sine?

Oana  Stoianovici: In general, cauzele emotionale sunt cele care ne stirbesc stima de sine. Ranile emotionale sau traumele tind sa ne ofere o perceptie scazuta despre noi care impiedica aparitia stimei de sine. Pe langa asta lipsa validarii unicitatii noastre de catre parinti, profesori, mentori in momente cheie pentru dezvoltarea noastra personala.

Cine nu are stima de sine?

Oana  Stoianovici: Oamenii raniti afectiv si cei care nu au mers pana la capat intr-un domeniu din viata lor si, astfel, nu au reusit sa creeze ceva cu mainile lor.

Cum o recuperam?

Oana  Stoianovici: Cred ca in cazurile mai sensibile, atunci cand ranile noastre sunt adanci, ne recuperam stima cand apelam la un specialist care sa ne ajute sa invatam ce este stima de sine. Cand noi nu am primit respect, crescand sau in relatiile noastre intime ulterior, si am permis asta din cauza conjuncturii sau fricii, nici nu stim ce este stima de sine. In aceste situatii, un specialist ne poate ajuta sa reconstruim fundatia propice pentru a avea respect, invatand despre noi, cine suntem, ce functioneaza pentru noi, ce nu, delimitand lucrurile in viata noastra si in relatii, pentru a avea loc sau pentru a-I lua pe ceilalti in considerare. Toate astea creeaza fundatia propice unei vieti traite cu respect de sine.

La ce ne ajuta?

Oana  Stoianovici: Stima de sine ne ofera claritate, putere si face viata simpla. Este unul din elementele esentiale, care ajuta un om foarte mult atunci cand trebuie, de exemplu, sa ia decizii in viata lui; decizii radicale care influenteaza anii din viata unui om. Iti ofera verticalitate, demnitate, transparenta si putere.

Care este diferenta dintre stima de sine si imaginea de sine?

Oana  Stoianovici: Stima de sine priveste relatia cu tine, valorile tale intrinseci, conectarea cu natura ta si cine esti tu pentru tine. Imaginea de sine este o perceptie care deriva din stima pe care ti-o porti. Uneori imaginea noastra este dezechilibrata, in momentele cand incercam sa pozam in ceva, cineva.. si, in sine, ceea ce credem despre noi e cu mult diferit si mult sub ceea ce vrem sa aratam. Acest dezechilibru transpira si este vizibil, oricat am incerca sa-l ascundem.

Exista legatura intre stima de sine, imagine de sine si feminitate?

Oana  Stoianovici: Daca prin feminitate intelegem starea, vibratia pe care o femeie o emana atunci cand este echilibrata cu ea insasi si relaxata in pielea ei, atunci feminitatea oricarei femei iese la iveala cand acea femeie are o stima de sine crescuta si este in echilibru cu imaginea ei de sine.

Cum ne descoperim si ne pastram feminitatea?

Oana  Stoianovici: O descoperim atunci cand ne dam voie sa fim pur si simplu, cand renuntam la incorsetari si cerinte impuse de altii sau de noi, la standarde de frumusete si generam curajul de a ne relaxa in propria noastra piele. Primul pas catre feminitate este relaxarea. Al doilea este sa invatam sa ne uitam la noi cu grija, atentie, dragoste, compasiune si bucurie. Feminitatea unei femei creste daca este privita cu admiratie sau scade in prezenta criticii. Fiecare femeie are ceva frumos si feminin in ea si depinde doar de ea sa protejeze si sa puna in evidenta acest lucru.

Ce duce la erodarea feminitatii?

Neatentia, critica, lipsa de grija pentru corpul nostru, emotiile noastre si lipsa hranirii sufletului.

 Care sunt consecintele faptului ca nu suntem constiente de feminitatea noastra?

Oana  Stoianovici: Nu stralucim. Nu suntem indragostite de noi si nu ne respectam. Apoi relatiile si lucrurile care ni se intampla si care ne dezamagesc sau ne intristeaza sunt, de fapt, un efect al acestei lipse de iubire si de respect.

De ce vrem sa fim parte din masa si ne este frica sa fim unice, autentice?

Oana  Stoianovici: Pentru ca am fost conditionati si invatati ca singuri suntem mai vulnerabili si mai neprotejati, ca atare sa apartii maselor e mai safe. Ca sa apartii maselor trebuie sa faci si sa spui ca ele si astfel esti safe. A fi unic si autentic presupune sa ramai singur si sa traiesti unsafe. Si nimeni nu impartaseste public nici viata minunata care apare cand esti unic si autentic, nici ca nu esti singur. In absenta exemplelor, oamenii tind sa ramana in cutiute de comportament bine asezate si limitate. Le ofera comfort, dar nu le ofera viata.

De ce purtam masti si ne este frica sa ne exprimam emotiile?

Oana  Stoianovici: Purtam masti din nevoia de a apartine familiei, comunitatii, echipelor din care facem parte. Aceasta nevoie este de baza pentru o fiinta umana si neimplinirea ei este traita de catre fiinta umana ca un atac la supravietuire. Este o frica atat de intensa incat preferam sa ne conformam decat sa nu apartinem. Si atunci invatam sa jucam roluri pentru a-i multumi pe ceilalti si astfel a apartine. Emotiile pe care le simtim, le inabusim pentru ca ele rascolesc si strica comfortul. Ele ne conduc la potentiale conflicte si astfel la posibila rupere a legaturilor cu oamenii din viata noastra.

De ce vrem sa fim egale cu barbati si suntem in permanenta competitie cu ei?

Oana  Stoianovici: Sa ne dorim ca femei sa fim egale este un drept si cred ca nu este problema de fond si cred ca suntem deja egale si nu este nimic de facut despre asta. Sa ne dorim sa fim apreciate profesional si tratate fara prejudecati si fara diferentiere este problema de baza si provine dintr-un joc de putere pe care tacit, initial, l-am agreat si pe care, ulterior, l-am transformat intr-o competitie. Noi, femeile intretinem acest joc de putere prin competitia noastra cu barbatii, transformandu-ne in “barbati” si aratandu-le ca suntem egale cu ei. Daca am intelege ca egalitate exista si nu pentru ea trebuie sa luptam, am avea sanse sa devenim implinite ajungand la aceleasi rezultate folosind calea feminina si exprimand pe teren aceasta egalitate.

N-ar trebui sa ne bucuram de feminitate si sa acceptam in cel mai frumos mod diferentele dintre femei si barbati? De ce e o lupta de putere? Oare nu ne pierdem astfel din feminitate si din increderea in noi?

Oana  Stoianovici: Ca sa ne bucuram de feminitate ar trebui sa recastigam curajul de fi noi – femei , feminine si apoi sa ne recastigam creativitatea si sa reinvatam sa facem lucrurile in felul nostru, respectandu-ne pentru asta. Astfel ne-am arata noua ca se poate sa fim si iubitoare, si puternice, si frumoase, si destepte si restul s-ar aseza armonios ca un efect al cine suntem. Astfel, lupta de putere nu ar mai avea sens si am putea reconstrui echilibru si armonia care lipseste atat de mult in jur.

Cred ca aceasta putere se afla in mainile noastre si de noi va depinde cum vor arata lucrurile de acum incolo.

Despre Oana:

Oana Stoianovici

A studiat arta transformarii in America timp de 7 ani, conducand programe transformationale focusate pe leadership peste tot in lume.

In aceasta perioada a avut oportunitatea de a lucra cu peste 1000 de oameni si a experimenta foarte multe culturi. In ultimii 3 ani a studiat si a aprofundat practici si metode complementare celor invatate in primii 7 ani. Astfel a ajuns sa stapaneasca procese de vindecare la nivel cuantic, terapii si metode de vindecare emotionala, practici si elemente de cunoastere spirituala. A calatorit, a participat in multe workshopuri acumuland cunoastere prin transmisie directa de la maestri precum si participand in ritualuri de trecere si initiere spirituala.

Toate aceste experiente au condus in timp la coagularea unor procese de vindecare si transformare unice, pe care le-a articulat si le exprima in workshopurile proprii. Astazi ofera workshopuri transformationale pentru activarea si vindecarea relatiei cu Copilul Interior si ritualuri de initiere in Tainele Feminitatii Sacre.

taineleFeminitatii_UP

Aceste workshopuri sunt profund vindecatoare focusandu-se pe a topi blocajele si limitarile la nivel cuantic si a elibera energia necesara schimbarii pe care participantii o doresc. Worshopurile sunt experientiale si actioneaza ca un catalizator accelerand manifestarea intentiilor dorite. Spatiul oferit este multi-dimensional, lucrandu-se cu toate componentele fiintei umane de la planul fizic, la cel emotional, mental si energetic.

Motto: There is nothing more rare, nor more beautiful, than a woman being unapologetically herself, comfortable in her perfect imperfection. To me, that is the true essence of beauty.” –  Steve Maraboli

Text: Ana Nicolescu

Consultant: Oana Stoianovici

Coach si lider transformational

 

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Perceptia femeilor despre ele insele – Partea a II-a. Interviu cu Cristian Sutu, fotograf in campaniile Portret de femeie | Mamica Urbana says:

    […] ce ieri, Oana Stoianovici, coach si lider transformational, ne-a vorbit despre imagine si stima de sine, astazi, aflam cum se vad femeile prin obiectivul aparatului de […]

  2. […] ceva timp, vorbeam cu Oana Stoianovici, coach si lider transformational, despre perceptia femeilor despre ele insele. Acum, vreau sa aprofundez ce spune Oana si imi voi oferi sambata, 14 martie, o zi numai pentru […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.