Timp de aproape două luni am mers în fiecare săptămână la Pilates Reformer ca să repar hiperlordoza cervicală, scolioza, tasarea vertebrelor și viciul de poziție. Lucrurile mergeau din ce în ce mai bine și coloana mea începea să se îndrepte datorită tonifierii în profunzime a mușchilor care o susțin. Începeam să stau mai dreaptă, să nu mai aduc umerii ridicați spre înainte și imediat ce îmi pierdeam poziția corectă, corpul îmi trimitea semnale dureroase.
Apoi a venit E-Fluent 5, întâlnirea bloggerilor de la Paris și nu m-am mai dus în acea săptămână. Nici în următoarea care a fost cu lansarea cărții Gloria și unicornul magic. Am continuat cu sală și cu înot și acum simt că îmi pierd din ce în ce mai des poziția corectă. Mi-am dat seama că fiecare exercițiu fizic este bun pentru anumite afecțiuni.
Pilates Reformer poate fi practicat inclusiv de persoanele cu probleme respiratorii sau operații pe cord deschis. Diferența dintre sălile normale de fitness și un studio precum Pilates Zen Studio apare, în primul rând la aparate. În sălile de fitness se practică de obicei Pilates de grup pe saltea. La acest studio se practica Pilates Reformer, adică cu ajutorul aparatelor, iar ședința este individuală sau cu cel mult 2 persoane. Sedințele sunt personalizate în funcție de afecțiunile clientului. Inclusiv spațiul poate fi personalizat după dorința lui. Ori foarte liniștit, ori energic. Vă zic din experiență că un spațiu atât de intim ajută să te conectezi mult mai bine cu antrenorul, să lucrezi mai eficient și cu siguranță mai corect.
Pentru mine este important ca spațiul să fie cât mai intim și ședințele cât mai personalizate. După ani de nopți nedormite cap-coadă, mi-ar fi greu să mă sincronizez cu un grup energic de puștoaice, care acum descoperă viața. Plus că se lucrează cu energia din interior, lucru care rezonează cu mine și cu ce tot fac în ultimii ani pe parte de autocunoaștere și dezvoltare spirituală. Pilates de obicei se lucrează unu la unu, client și instructor.
Instructor care controlează de la poziție, la respirație.
O întrebare pe care o primesc des este De ce reformer și nu Pilates simplu? Pentru că am încercat Pilates la sălile de fitness și m-am convins că nu e ceea ce(-mi) trebuie. Apoi am avut o perioadă de căutări până am aflat că Pilates nu înseamnă doar exerciții pe saltea, ci se poate practica și cu ajutorul unor aparate. Joseph Pilates, inventatorul tehnicii de antrenament, așa a început în studioului lui. Antrena oamenii pe niște paturi de care legase scripete și arcuri și astfel toate exercițiile erau mult mai intense și mai corect efectuate.
Inclusiv balerinele de la Opera Națională vin la Pilates Reformer să își completeze antrenamentele sau să facă recuperare în caz de accidentări.
Urmăriți campania “Ballerinas Love Pilates”. O să vă placă.
Cât despre durerile de spare, Pilates reformer este recomandat persoanelor care suferă des din cauza durerilor acestora. Important este să știți cauza. Din acest motiv este recomandat să mergeți mai întâi la medic/kinetoterapeut și să mergeți cu diagnosticul la studio. Așa vor ști instructorii exact ce tip de antrenament este recomandat, unde să pluseze, unde să nu forțeze.
Pilates reformer întărește mușchii adânci din jurul coloanei, susținând-o, creând ca un disc în jurul acesteia. O coloana protejată de mușchi este cu siguranță mult mai sănătoasă.
Ce formare au instructorii de la Pilates Zen Studio?
Au atestat de instructor sportiv cu calificare pe Pilates și Pilates reformer. În cursul de Pilates, instructorii învață și cum să abordeze clientul cu probleme de spate, orice instructor sportiv atunci când își ia atestatul învață și o bază minimă de kinetoterapie, doar pentru a putea înțelege mai bine corpul uman și nevoile acestuia. Tehnica Pilates are foarte puține riscuri, tocmai pentru ca Joseph Pilates a creat exercițiile având în vedere toate aceste probleme care pot apărea.
Pe mine nu m-a forțat Mihaela și nu m-a împins către poziții extreme. Totul este treptat. Nu se lucrează cu greutăți ca la sala de fitness, aici suntem doar noi, corpul nostru și forța acestuia. Însă nu uitați să treceți mai întâi pe la medic. Este esențial.
La final vă zic doar atât. Joseph Pilates a studiat yoga și mișcările felinelor și din cele două a rezultat tehnica contrology, denumită mai târziu Pilates. Iată și un top al beneficiilor practicării acestei metode pentru mine:
- Coordonare și elasticitate
- Echilibru static și dinamic
- Corectare postură
- Dispariția sau atenuarea durerilor de spate
- Flexibilitate și control asupra corpului
Text: Ana Nicolescu
Foto: Mihai Răitaru
4 comentarii
De mica am avut probleme cu cervicala si am in continuare dureri. Cred ca m-ar ajuta sa incerc aceasta forma de pilates 😕
Cu siguranță. Mergi mai întâi la medic/kinetoterapeut și apoi la Pilates Zen Studio cu diagnosticul. Să ne ții la curent cu evoluția.
Ana, doar o data pe saptamana?
Da, așa am putut. Ideal ar fi fost de 2-3 ori. Dar chiar și așa am văzut îmbunătățiri.