Prevenția salvează vieți. Interviu cu Dr. Elena Claudia Teodorescu, doctor în științe medicale, despre sănătatea sânilor  

Săptămâna aceasta v-am povestit într-un video ce cred eu că este sănătatea, în cadrul campaniei Prevenția salvează vieți, inițiată de DocBook, prima aplicație din România de programări online la medic. Apoi am convins cât mai multă lume să se programeze la una dintre cele 500 de consultații gratuite din această campanie. Astăzi, mă simt onorată să postez interviul cu doamna Dr. Elena Claudia Teodorescu, fondator Clinica Donna și medic cu experiență de peste 15 ani în Imagistica Sânului. Mă bucur să întâlnesc medici care și-au ales această meserie vocațional. Vă veți da seama din răspunsuri despre ce vorbesc. Eu am simțit multă pasiune în conversația despre sănătatea sânilor.

Ce obiceiuri și produse favorizează apariția nodulilor la sâni?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Cauzele apariției nodulilor mamari includ dezechilibre hormonale, infecții, traumatisme, dar și tumori benigne sau tumori maligne (cancer). Un caz riscant este cel al femeilor care alăptează pentru că sunt cele mai expuse mastitelor, inflamații ale țesutului mamar care predispun sânul la infecții și mai departe la formarea de noduli mamari.

Este important să existe o atenție sporită pentru a nu lovi sânii. Un sân rănit în urma unui traumatism poate fi cauza apariției unui nodul benign, ce se poate transforma mai târziu chiar într-unul malign.

Dacă sesizăm la palpare un nodul, nu trebuie să ne panicăm. Nodulii mamari sunt relativ frecvent întâlniți, 4 din 10 femei având cel puțin unul la un moment dat în viața lor. Deși 90% dintre nodulii mamari nu sunt canceroși, o dată ce se descoperă prin autopalpare formațiuni mai moi sau mai tari, mici sau mari, omogene sau neomogene, pacienta trebuie să se programeze imediat la un medic imagist, de preferat specializat în Imagistica Sânului, pentru a afla despre ce este vorba.

Ce se poate depista și trata din timp?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Majoritatea afecțiunilor mamare sunt benigne (necanceroase) și sunt relativ ușor de depistat pentru că manifestă o serie de simptome diverse și, foarte important, sunt tratabile. Afecțiunile mamare necanceroase pot să varieze de la sensibilitatea neconfortabilă, dar inofensivă a sânilor, de care suferă cele mai multe femei înainte de menstruație, până la noduli mamari.

Putem observa o serie de modificări ale sânilor care ne indică prezența unei afecțiuni mamare și pe cale de consecință, necesitatea de a consulta medicul specialist pentru stabilirea unui tratament.

Cel mai frecvent, femeile resimt sensibilitate și tumefiere la nivelul sânilor în timpul fiecărui ciclu menstrual, în săptămâna dinaintea menstruației sau mai înainte, când sânii devin mai mari. În acest caz, medicația și tehnicile de autoîngrijire pot ușura disconfortul simptomelor premenstruale.

Femeile care alăptează sau care au încetat de curând să alăpteze se pot confruntă cu mastite, infecții la nivelul sânilor care se manifestă prin creșterea sensibilității și înroșirea tegumentului sânului, mărirea dureroasă a sânului, mărirea ganglionilor limfatici axilari sau chiar febră. În acest caz, se recomandă vizita la medicul specializat în Imagistica Sânului pentru stabilirea unui tratament.

La fel de important este să urmărim și orice modificare de la nivelul mameloanelor, precum secrețiile, retracția mamelonului, apariția nodulilor la nivelul mamelonului sau chiar descoamarea, manifestări ce indică prezența unei afecțiuni a sânului și care necesită vizita la un medic specialist care va stabili măsurile pe care trebuie să le iei.

Prezent la mai mult de jumătate dintre femei, nodulul mamar se manifestă ca o modificare a unei zone care se simte diferit față de alta sau ca una sau mai multe umflături, dureroase sau nedureroase, în zona sânului. Deși majoritatea nodulilor sunt benigni, este bine să mergeți la medic pentru un diagnostic cât mai sigur.

Mai putem vorbi și despre afecțiuni precum chisturile mamare, acele formațiuni, care sunt, de fapt, pungi cu lichid și apar în timpul ciclului menstrual. Diagnosticate corect, chisturile mamare sunt inofensive.

La femeile cu vârste între 20 și 30 de ani apare frecvent sânul fibrochistic, care este depistat pe baza unor simptome precum creșterea sau proliferarea canalelor și țesutului conjuctiv fibros în combinație cu dezvoltarea chistului sau mai simplu, îngroșarea țesutului glandular al sânului.

De ținut sub atenție permanent, adenofibroamele sunt noduli mamari care nu sunt nici chisturi, nici cancer. Acestea sunt tumori benigne, mobile sub piele, care apar în prima jumătate a perioadei de sarcină, care pot să se dezvolte ulterior în tumori canceroase.

Toate aceste afecțiuni mamare sunt ușor de tratat și nu pun în pericol starea de bine a pacientei. Totuși, realitatea este că mai bine de o treime dintre femei se vor confrunta cu un diagnostic serios: cancerul mamar invaziv sau non-invaziv, în funcție de stadiul în care este depistat.

Prima etapă în tratamentul cancerului mamar este diagnosticarea malignității și a tipului histo-patologic, ce ține cont de nivelul de evoluție al tumorii, de la cel precoce, stadiul 0, până la metastaze în stadiu IV. Odată depistat, urmează ca pacienta să consulte un medic oncolog pentru stabilirea unui plan de tratament. Tipul de tratament ține cont de vârsta pacientei, acesta fiind diferit dacă aceasta este în premenopauză sau postmenopauză. Terapia endocrină adjuvantă (deseori tamoxifenul, un medicament anti-estrogen) este cel mai cunoscut tratament hormonal pentru cancerul de sân.

Dr. Elena Claudia Teodorescu
Dr. Elena Claudia Teodorescu

Ce influențează cel mai mult apariția cancerului mamar: obiceiurile nesănătoase, stresul/stilul de viață, produsele, alimentația, mediul, poluarea, genetica?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Nu cred că există o cauză recunoscută ca principala declanșatoare a cancerului la sân, dar desigur că putem vorbi despre factori de risc. Este bine să știm că probabilitatea de a dezvolta un cancer mamar crește odată cu înaintarea în vârstă, 80-90% din cancerele mamare dezvoltându-se după vârsta de 40 de ani, deși în ultima vreme s-a observat o creștere alarmantă a numărului de diagnostice la pacientele tinere.

Antecedentele familiale de cancer mamar la o rudă de gradul I dublează riscul de a dezvolta afecțiuni oncologice, comparativ cu populația generală, dar dacă ne raportăm la numărul total de paciente diagnosticate cu cancer la sân, putem spune că aproximativ 10-15% din cazuri sunt cauzate de factorul genetic.

Femeile care au avut anumite tipuri de noduli benigni mamari (non-canceroși) sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer mai târziu pe parcursul vieții.

Sigur că și o alimentație bogată în grăsimi și dulciuri fine, consumul excesiv de alcool, un ritm de viață alert și stresant, utilizarea nesupervizată de către medic a unor contraceptive orale, tratamentele hormonale, dereglările hormonale și menstruale sau complicațiile la sarcină pot fi motive care participă la declanșarea unei astfel de afecțiuni.

Ce putem face pentru a preveni apariția cancerului la sân?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: În primul rand, cancerul la sân, ca și orice alt tip de cancer, nu poate fi prevenit per se, nu putem face un tratament sau vaccin pentru a fi imuni la cancer. Ce putem face însă este să ne controlăm cât mai des, să facem acele controale de prevenție, de specialitate, pentru a putea diagnostica cancerul într-o fază precoce, incipientă, atunci când el apare în corp și pentru a-l putea trata cu șanse de vindecare maxime și cu un tratament minim invaziv.

Este foarte important ca fiecare femeie să observe orice modificare de la nivelul sânilor prin autopalparea lunară. Modalitatea de efectuare a autoexaminării este bine să fie arătată și explicată de un medic ginecolog, în cadrul primei consultații. Totuși, palparea are mari limitări și este doar o metodă superficială de a depista nodulii mamari sau alte modificări ale sânului.

Investigațiile mamare imagistice sunt acele investigații ce ne permit să vedem formațiuni din profunzimea sânului ce nu pot fi simțite la atingere și nu dau nici un simptom. Practic, aparatura imagistică de ultimă generație împreună cu ochiul experimentat al medicului imagist depistează ceea ce nu putem sesiza la autopalpare și nici măcar la un simplu control senologic la medicul ginecolog, având în vedere că afecțiunile grave la sâni sau ginecologice sunt ”mute” și ”ascunse”, iar simptomele devin aparente în etapele avansate ale bolii.

Recomand tuturor femeilor să efectueze anual o ecografie mamară (sub 40 de ani) sau o mamografie (după vârsta de 40 de ani), investigații de imagistică medicală ce sunt esențiale în diagnosticarea corectă și precoce a cancerului mamar.

Care sunt semnalele de alarmă în cazul cancerului la sân? Când să ne îngrijorăm?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Bineînțeles că există simptome ale cancerului de sân, însă acestea apar deja în fazele intermediare sau chiar avansate ale afecțiunii. De aceea, orice modificare la nivelul sânilor ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă, mai ales dacă sunt schimbări inexplicabile ale mărimii sau formei sânilor sau asimetrii recente, denivelări în zona sânului, umflături, contracții/retracții inexplicabile ale sânului, ale mamelonului, pielea sânului, areola sau mamelonul devin solzoase, roșii, umflate sau pot avea creste sau adâncituri ce sunt similare cojilor de portocală sau dacă apar secreții mamelonare. Dacă observi astfel de modificări la nivelul sânilor, este important să te programezi la o ecografie mamară sau mamografie cât mai repede.

Cum se execută corect palparea sânilor pentru depistarea nodulilor? De la ce vârstă?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Palparea se poate efectua încă de la începutul vieții sexuale. Este bine ca la primul control ginecologic, medicul să efectueze o palpare cu rol demonstrativ pentru ca pacienta să învețe să o facă. Eu îi spun pe scurt metoda PIC:

PALPEAZĂ: Palpează ușor sânii pe întreaga suprafață în picioare și în poziția culcat;

INSPECTEAZĂ: Privește ambii sâni în oglindă din față și din profil și verifică dacă sunt simetrici sau dacă există modificări ale pielii sau mameloanelor.

CONTROLEAZĂ: La orice modificare sau anormalitate, programează-te pentru un consult la medicul imagist specializat pe sân.

De la ce vârstă este indicat ca femeile să meargă la ecografie mamară?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: Ecografia mamară este prima metodă de examinare a sânilor pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani și se efectuează anual, după 20 de ani, ca metodă de prevenție. Pentru femeile sănătoase care au peste 40 de ani este recomandată mamografia și se efectuează din 2 în 2 ani după împlinirea vârstei de 40 de ani, iar în anii alternativi se efectuează ecografie mamară. Există și situații când mamografia se recomandă la vârste mai tinere, ca o completare a ecografiei mamare sau viceversa.

În ce măsură prevenția salvează vieți?

Dr. Elena Claudia Teodorescu: De mulți ani s-a demonstrat că mamografia clasică, analog, efectuată ca metodă de screening anuală, a redus mortalitatea din cauza cancerului mamar cu 30%. Studii recente ne-au arătat că noile tipuri de mamografie, cea digitală și mai ales cea digitală cu tomosinteză 3D, aduc îmbunătățiri ale ratei de diagnostic și în acuratețea diagnosticului de un extra 30-40%.

Totodată, este dovedit faptul că diagnosticarea corectă a unui cancer mamar în fază incipientă asigură o șansă de vindecare și supraviețuire de peste 90%, iar această diagnosticare precoce o putem realiza numai cu ajutorul controalelor de prevenție.

Dacă nu mergem anual la controlul de rutină și mergem doar când apar modificări structurale ale sânului cauzate de cancerul mamar, cel mai probabil vorbim deja de șanse de vindecare și supraviețuire de 50% sau mai puțin, pentru că vorbim de o afecțiune deja avansată.

Așadar, controalele de prevenție salvează vieți și sunt cea mai simplă și eficientă metodă de a învinge cancerul mamar – cea mai simplă pentru că un cancer diagnosticat precoce este tratat de cele mai multe ori evitându-se mastectomia și nefiind nevoie de chimioterapie, și cea mai eficientă, pentru că șansele de vindecare sunt maxime.

Text: Ana Nicolescu

Specialist: Dr. Elena Claudia Teodorescu

fondator Clinica Donna

Medic primar Radiologie şi Imagistică medicală
Doctor în Știinţe Medicale

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

  1. Am crezut ca programari se fac in toata tara.Eu locuiesc la 10 km de Medias si am crezut ca pot beneficia de aceste teste,insa e doar pentru anumite orase.Pacat.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.