Primele 1 000 de zile după care Măriuca tânjește atât de mult

Acum două zile, Măriuca s-a apropiat de mine și mi-a spus: Mai vreau să mai fim doar noi două. Mai ții minte când făceam picnic în parc? Tu să îmi luai o mașinuță galbenă, mâncam covrig cu mac și când mi se făcea frig îmi dădeai eșarfa ta. Era călduță și mirosea frumos. Apoi mergeam acasă și dormeam împreună. Fără urâta asta de Julie.

1 000 de zile. Atâta este diferența dintre Măriuca și Julie.

Cu tot cu perioada de sarcinilor. 1 000 de zile în care Măriuca m-a avut doar pentru ea. Primele 80 de zile de sarcină le-am stat în spital. Exista risc de avort spontan. Sigur că am plâns când i-am auzit prima oară bătăile inimii. Sigur că am fost fericită până la lună și înapoi când am văzut-o cum dădea din ambele mâini simultan în sus și în jos. Sigur că am plâns când ne-au spus că este fetiță. Știam clar numele. Nici nu ne gândisem la nume de băiat. Fiecare ecografie îmi dădea putere să înfrunt atmosfera negativă din spital și toate poveștile triste ale altor mame mai puțin norocoase.

O iubesc pe Măriuca din prima clipă când mi-a încolțit gândul că aș putea fi din nou însărcinată după o sarcină pierdută. O iubesc și m-am simțit oarecum vinovată că am ascuns sarcina până în luna  a VI-a de frică să nu se repete neșansa primei sarcini. Am foarte clar în minte fiecare zi alături de ea.

Ea a avut 1 000 de zile cu mine în exclusivitate doar pentru ea.

Julie nu va avea niciodată acest avantaj. În schimb nu are dorul acestor zile.

Dacă stau să mă gândesc bine, când am născut-o pe Măriuca și eu eram tot un copil. Nu ca vârstă, ci ca maturizare, ca minte, emoții și evoluție psihică și spirituală. Eram doi copii care se jucau în parc, care testau tot felul de mâncăruri, care nu dormeau nopțile, preocupați de degetele de la picioare, care descopereau oameni, locuri, activități, care depășeau limite și spărgeau mituri, care învățau împreună să se descurge în viață.

Am avut atât de multe de învățat de la Măriuca. Încă învăț. Nu aș punea spune cu precizie cine este dascălul și cine discipolul.

Cred că este un joc frumos în care ne amestecăm ca picătura de acularelă într-un pahar cu aracet. La un moment dat, în mijlocul călătoriei noastre, mi-a venit un vânt firav de primăvară prin inimă: ce-ar fi dacă Măriuca ar avea o soră sau un frate? Un partener pe viață. O comoară în viața ei. Așa că am hotărât să mai facem un copil. Cea mai mare frică a mea a fost ca nu cumva ca armonia și echilibrul dintre mine și Măriuca să se strice atunci când va veni Julie pe lume.

Și atât de mult m-am îndârjit să nu se întâmple asta, uneori am impresia că s-a întâmplat.

Atunci când ne luăm câte o zi doar pentru noi două, reconectarea este dureroasă. Măriuca este agitată, nu reușim să ne sincronizăm. Fuge, vrea să o prind. Se ascunde, vrea să o găsesc. Apoi se revoltă pe te miri ce. După ce scoate furia, începe să plângă încetișor, mocnit, de parcă nu ar vrea să o aud ca să nu mă facă să sufăr. O țin mult în brațe. După un timp, se întoarce cu fața la mine și mă ia și ea pe mine în brațe. Îmi tot repetă că ea nu își dorea o soră. Iar eu îi spun că mai târziu, peste câțiva ani, va descoperi că o soră este o comoară. Și încep să îi povestesc cum mă certam eu cu Ema pe păpuși și cum nu voiam să se țină după mine la școală, iar acum nu mi-aș putea închipui viața fără ea.

Am scris toate aceste lucruri pe care le păstram ascunse în sufletul meu și nu le scoteam de teamă să nu fiu judecată prea aspru, la invitația celor de la Philips Avent de a fi parte din campania Alături de tine. Ce m-a determinat să accept invitația de a scrie despre primii ani petrecuți alături de copiii mei a fost coincidența de 1 000 de zile, fix diferența dintre Măriuca și Julie, fix perioada la care Măriuca tânjește cel mai mult și care e un fel de return to innocence al ei.

Vă las aici video-ul campaniei și vă încurajez să vă deschideți sufletele și să povestiți aici, la comentarii, despre încercările voastre din primii ani de mămicie.

Cu mult curaj și sinceritate. Promit să nu judec pe nimeni. Sunt alături de voi!

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.