Primul ajutor pentru copil cand acesta se ineaca

De multe ori, ma surprind avand frici si ingrijorari pe care le rasfrang asupra fetelor mele. Una dintre cele mai mari frici de-ale mele legate de copii, este ca acestia sa nu cada pe geam. Cu siguranta, obsesia (caci a depasit stadiul fricii) vine din liceu cand o colega mai mare cu un an a murit dupa ce a cazut pe geamul camerei sale de acasa. Asa ca mereu am detectorul de geamuri deschide pornit si fac mici crize de furie cand bunica mea deschide geamul la balcon si nu este atenta la fete.

O alta frica este sa nu le cada apa clocotita sau ulei incins sau orice mancare extrem de friebinte pe ele si sa le opareasca, sa le mutileze, sa le provoace o durere extrem de greu de suportat. In urma cu cativa ani, am participat la o initiere in prim-ajutor pentru adulti si mi-a dorit, de atunci, tare mult, sa aflu ce pot face in situatii de urgenta cand copiii sunt raniti sau in vreo incapacitate, ori devin inconstienti ca urmare a unei traume fizice sau psihice.

Vineri dupa-amiaza am participat la un curs de prim ajutor sustinut de Biogenis. Andreea Manea de la Promama ne-a aratat ce manevre sunt necesare bebelusului sau copilului cand acesta se ineaca cu lapte sau cu un obiect strain. Am aflat ca este bine sa stim niste reguli de prim ajutor inainte de a suna la 112, ca este bine sa fim pregatiti si sa oferim anumite informatii dispecerului (daca cel mic are puls, daca bataile inimii sunt regulate). Am aflat ca reactiile inecului sunt mute, ceea ce m-a speriat si m-a infiorat. Copilul/adultul nu scoate niciun sunet cand se ineaca cu un corp strain, nu horcaie, nu tuseste, nimic. Acum imi dau seama ca, probabil din instinct matern, nu mi-am lasat fetele sa doarma singure in camera cand erau bebelusi de teama ca ele sa nu se sufoce in somn daca regurcitau, iar eu sa nu le simt.

Andreea Manea_ProMama

Dupa notiunile de prim ajutor, discursul domnului Dr. Dorin Pirgiog, director Biogenis, m-a facut sa inteleg ca bancile de celule stem nu sunt doar o manevra de marketing, ci ca pot salva sau imbunatati vieti. Am inteles, de asemenea, ca este important sa iei o decizie asumata, calculata si atent documentata cand vine vorba despre alegerea bancii de celule stem. Iata cateva detalii despre facilitatile pe care le ofera Biogenis:

  • posibilitatea stocarii probei in Romania sau in alte tari,
  • stocarea de concentrat de celule stem
  • contractul supus legislatiei romane
  • banca membra a Asociatiei Romane a Bancilor Acreditate de Celule Stem
  • posibilitatea stocarii de portiune de cordon ombilical
  • transplanturi realizate cu succes
  • suportul unui transplantolog
  • suport pentru transplant in cazul in care este nevoie de proba pentru utilizare

Ellie White, Dorin Pirciog, Andreea Manea

Seara s-a incheiat cu motivatia artistei Ellie White de a recolta celule stem la nasterea copiilor sai.

IMG_2092

Eu nu am mers cu fetele mele la eveniment, desi le-ar fi placut sa coloreze, sa deseneze in special cu carioci, sa isi faca coronite de printese, sa lipeasca, sa bricoleze si sa se joace cu trainer-ul de la Miko Kids care a avut grija ca cei mici sa nu se plicitseasca, astfel incat, mamele lor sa stea linistite.

IMG_1881

In schimb, le-am adus cadoul primit la conferinta, o carte de la editura Corint si cate o geanta frigorifica plina cu iaurturi Danone, Activia, Actimel si Cremosso.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.