Primul control ginecolog la adolescente. În ce constă și ce e bine să știe dinainte adolescentele și mamele?  

menstruație adolescente

O, Doamne, asta cu menstruația încă e o treabă tabu, încă ne e jenă să vorbim, nu știm să ne onorăm corpul, să-i dăm momente de repaos măcar o dată pe lună și nu mai zic de conectarea cu noi însăne. De câțiva ani sunt în programe de autocunoaștere și de feminitate și mi-am recuperat multe bucăți de suflet pierdute în preconcepții și dezinformare, iar acum, când Măriuca e preadolescentă, avem discuții despre menstruație, creșterea sânilor și a părului pubian sau la axile.

Ea vine spre mine când are vreo nelămurile și o discutăm cu deschidere și bucurie pentru cea mai intensă perioadă de transformare care urmează să vină în câțiva ani. Și mă rog să am înțelepciunea să o conțin și să o ghidez în drumul ei să-și onoreze feminitatea.

Pentru că am ajuns la ginecolog prima oară când aveam în jur de 22 ani, am vrut să mă lămuresc când e cel mai indicat să mergem cu adolescentele la ginecolog și ce e bine să știe și, mai ales, în ce constă primul control, așa că am stat de vorbă cu Dr. Anca Ciobanu, medic specialist obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale de la clinica Nativia.

menstruație_Dr Anca Ciobanu

De la ce vârstă este bine ca fetele să știe despre menstruație și cu ce informații începem?

Dr. Anca Ciobanu: Discuțiile despre menstruație pot fi inițiate odată cu apariția primelor schimbări fizice datorate modificărilor hormonale caracteristice pubertății, iar acestea apar în jur de 9-10 ani.

Pentru fete primele semne ale pubertății apar în jurul vârstei de 8 ani, când secreția de homoni de la nivelul hipotalamusului stimulează hipofiza, o glandă de la baza creierului care, la rândul său, produce hormonii de stimulare foliculară și hormonul luteinizant ce induce secreția de hormoni sexuali, estrogeni și androgeni de la nivelul ovarului. Sub influența estrogenică, primul semn al pubertății la fete este creșterea sânilor, apariția mugurilor mamari și reliefarea areolei. Sensibilitatea ușoară a sânilor în această perioadă este normală.

Următorul semn este apariția pilozității la nivel genital, axilar sau membre. Secrețiile vaginale apoase, în cantitate mică, moderată, pot precede debutul menstruațiilor cu 6-12 luni.

Alte semne ale pubertății includ transpirația mai accentuată, excesul de sebum și aparitia acneei. Creșterea în înălțime se observă mai devreme la fete decât la băieții de aceeași vârstă, iar creșterea în greutate apare preponderent la fete, cu depunerea specifică a țesutului adipos la nivelul coapselor și feselor.

Dezvoltarea pubertară este cuantificată sub forma unor stadii de dezvoltare folosite în pediatrie și numite Stadiile Tanner notate de la 1 la 5.

 • Stadiul 1 Tanner: în jurul varstei de 8 ani, începe secreția de hormoni fără modificari fizice evidente.
 • Stadiu 2 Tanner: între 9-11 ani, primul semn este apariția mugurilor glandei mamare, urmat de apariția pilozității pubiene
 • Stadiul 3 Tanner: după 12 ani, pilozitate axilară, acnee, creșterea rapidă în înălțime
 • Stadiul 4 Tanner: în jur de 13 ani, debutul primei menstruații
 • Stadiul 5 Tanner: în jur de 15 ani, organele reproductive sunt complet dezvoltate, menstruațiile devin regulate, sânii ating forma și dimensiunea matură, depunerea țesutului adipos al nivelul coapselor, feselor.

Este important să se discute cu fetele în primul rând despre semnificația menstruației ce marchează tranziția spre adolescență și viața fertilă, iar fetele trebuie să înțeleagă că întreg procesul de schimbare prin care vor trece este un proces normal, fiziologic, care apare în viața fiecărei adolescente cu o dezvoltare sănătoasă.

Totodată este importantă pregătirea pentru modificările psihologice (modificări ale dispoziției, iritabilitatea, anxietatea) și semnele fizice (crampe, dureri de cap, greață, sensibilitatea sânilor, balonare, acnee, creșterea în greutate) care preced menstruația.

De la ce vârstă le vine acum fetelor prima menstruație și din ce motiv vârsta a scăzut față de generația noastră?

Dr. Anca Ciobanu: Menarha sau prima menstruație debutează în medie la vârsta de 12-13 ani, dar debutul oricând între 10 și 15 ani este considerat normal. Vorbim despre menstruație precoce când apare înainte de vârsta de 9 ani și menstruație tardivă când apare după vârsta de 16 ani, iar aceste două situații pot avea unele consecințe în viața de adult și pot favoriza apariția unor patologii precum diabet, boli cardiovasculare sau cancer. Vârsta de debut a menstruației este direct influențată de factori demografici, genetici, factori de mediu, nutriție sau alte condiții medicale asociate.

menstruație adolescente
Foto: Pexels.com
În ce moment mergem cu adolescentele la primul control ginecologic?

Dr. Anca Ciobanu: Educarea adolescentelor despre necesitatea controlului ginecologic periodic este extrem de importantă, iar primul control ginecologic este recomandat în jurul vârstei de 13-15 ani sau odată cu instalarea menstruației.

În ce constă primul control ginecolog la adolescente și ce e bine să știe dinainte?  

Dr. Anca Ciobanu: Primul control ginecologic constă, în primul rând, într-o discuție directă și crearea unei relații deschise între medic și adolescentă pentru ca ea să se simtă în siguranță să pună liber orice întrebare simte. Este esențial să se discute despre semnele de transformare hormonală, posibilele problemele menstruale, metode de contracepție, vaccinarea anti HPV și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. Examenul clinic implică examinarea sânilor și a organelor genitale externe. În caz de acuze clinice precum sângerari, dureri pelvine, secreții anormale sau leziuni poate fi necesar examenul genital intern și ecografia pelvină transabdominală.

 

Ce complicații ginecologice pot să apară odată cu prima menstruație? La ce semnale trebuie să fim atente? Ce e normal și ce reprezintă un semnal de alarmă? Întreb asta pentru că s-au schimbat multe între generații, alimentația nu mai e la fel de curată, mediul este mai poluat, copiii fac mai puțină mișcare și mă gândesc că apar unele probleme.

Dr. Anca Ciobanu: Este recomandată o vizită la medicul ginecolog în cazul în care:

 • menstruațiile sunt încă neregulate după mai mult de 2 ani de la debutul primei menstruații
 • apar sângerări neregulate intermenstruale
 • apar sângerări excesive (mai mult de 7 zile sau mai mult de un absorbant pe oră)
 • apar crampe severe care nu cedează la antialgice uzuale
 • sindrom premenstrual sever care interferă cu activitățile zilnice

 

Către ce absorbante le îndrumăm pe adolescente, mai ales că piața abundă în soluții: absorbante (din bumbac organic sau din pânză), tampoane, cupă menstruală, chiloți menstruali. Ce este cel mai indicat?

Dr. Anca Ciobanu: Tipul de absorbant se alege în funcție de preferințele personale și de gradul de confort pe care fiecare tip îl oferă în diferite situații, de exemplu în cazul practicării unui sport. Adolescentele pot fi incurajate să experimenteze și să aleagă tipul de absorbant care se potrivește cel mai bine cu stilul de viață. Este important să se insiste pe igiena intimă și, în cazul în care se optează pentru folosirea tampoanelor, este de menționat că aceastea trebuie schimbate la 3-4 ore pentru a evita apariția unei infecții genitale.

menstruație adolescente

Cum le ghidăm în feminitatea lor, de la prima menstruație?

Pentru că eu abordez orice tranziție și din punct de vedere emoțional și spirtitual nu doar medical, am rugat-o pe Oana Stoianovici, coach și lider transformațional, autoarea programului The Feminine și Copilul Interior, să ne spună câteva cuvinte despre această perioadă atât de frumoasă și provocatoare, și anume despre perioada primei menstruații.

Oana Stoianovici

Perioada menstruației este un moment special pentru orice femeie, indiferent de vârstă. În aceste zile putem să ne conectăm cu noi însene la un nivel mai profund și mai intim. Emoțiile pe care le traversăm în aceste zile ne ghidează către acțiunile pe care ar fi bine să le facem ca să fim în echilibru emoțional, fizic și spiritual. Aceste zile pot deveni totodată un foarte frumos ritual de trecere, în care mamele le inițiază pe tinerele fete în ce înseamnă a fi femeie. 

Vă aștept cu inima deschisă, mamă și fiică, la un Masterclass dedicat inițierii în energia feminină, pentru a descoperi împreună, mai multe despre tainele și magia feminității.

 

Sunt foarte curioasă cum v-au vobit mamele voastre despre menstruație, ce v-au transmis și ce faceți voi diferit cu fetele voastre. Găsiți mai multe subiecte cu idei practice despre această perioadă, la prietena și colega mea de blogosferă, Laura Frunză. Eu abia acum încep să scriu despre (pre)adolescență.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.