Primul workshop din seria “Slabeste sanatos”, sustinut de Mamica Urbana si Medas

Pe 27 octombrie, intr-o dimineata tarzie, insorita, dar rece, am organizat primul workshop pe nutritie din seria Slabeste sanatos. Tema principala a fost supraponderabilitatea sau obezitatea pentru ca aceasta reprezinta o adevarata „epidemie” a zilelor noastre. Dincolo de cauzele, medicale (dereglari endocrine, afectiuni psihoafective), principala cauza a kilogramelor in plus este stilul de viata nesanatos si anume alimentatia in exces, hipercalorica asociata cu lipsa miscarii.

Am intors pe toate fetele problema obezitatii cu dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie si reflexoterapie si cu Anca Boalca, psiholog clinician. Pe langa informatiile pe care le-am primit de la specialisti, referitoare la cauzele obezitatii, metode de evadare din randul obezilor si tratamente naturiste contra obezitatii, am avut si doua prezentari de produse de la Rao Erbe (indicate in curele de detoxifiere si slabire) si Basarab Farm (indicate pentru mentinerea elasticitatii pielii).

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, competenta apifitoterapie si reflexoterapie: “In tarile europene, rata obezitatii variaza invers proportional cu nivelul socio-economic, in special in randul femeilor. In tara noastra incidenta obezitatii este de aproximativ 17 % in mediul rural si cca. 20 % in mediul urban, fiind mai frecventa la femei. La copii variaza intre 5 – 10 %. O scadere ponderala de 0,5 – 10 kg la pacientul obez are numeroase beneficii : scade cu 20 % mortalitatea totala, scade cu 37 % mortalitatea prin cancer, scade cu 44 % decesul prin diabet zaharat, scade cu 9 % decesul prin boli cardiovasculare. Metodele chirurgicale de tratament al obezitatii sunt luate in considerare doar in situatii extreme, despre care vorbim in cadrul workshop-urilor Slabeste sanatos.”

 

 

Anca Boalca, psiholog clinician: “Consider ca experienta este cea mai autentica sursa din care invatam ceva despre noi, fie ca vorbim despre blocaje, frustrari, lipsa limitelor sau despre prezenta limitelor, complexe, mecanisme inconstiente despre care nu prea stim mai nimic. Expunerea mea la workshop-ul Slabeste sanatos a vizat acest lucru: experienta. Persoanle care au participat la la atelier au experimentat si au invatat ce inseamna relaxarea, cand facem o alegere, de ce facem alegerea respectiva si ce spune ea despre noi. Feedback-urile primite de la participanti au fost foarte bune, obiectivul a fost indeplinit. Un demers sanatos si de succes pentru a tine o dieta are, pe langa o disciplina alimentara, si o armonie emotionala.
Am identificat 4 aspecte importante pe care ar trebui sa le luam in seama cand incepem o dieta, cum am denumit-o eu teoria S:
1. Stima de sine;
2. Satisfactia – cat investesc in propria satisfactie;
3. Scutul – tesutul adipos ar putea reprezenta un scut in relatiile cu ceilati;
4. Simbolul – cand mancarea devine un simbol, iar menirea ei este sa umple golul interior.
Pe langa cele 4 aspecte consider ca trebuie sa analizam si stresul. Cum reactionam la stres? Reusim sa echilibram perioadele cand acumulam stres cu perioadele de relaxare? Toate aceste aspecte le-am transpus in exercitii practice la workshop, iar participantii au fost foarte receptivi si prezenti”.

 

 

Cam asa s-a desfasurat, in linii generale, primul atelier din seria Slabeste sanatos. Si pentru ca o poza spune cat o mie de cuvinte, va prezint workshop-ul in imagini. Le multumesc tuturor celor care au participat, precum si sponsorilor si partenerilor: lui Daisy care ne-a pus la dispozitie spatiul ludic in care au loc cursurile pentru copii, Learn with music, Freya Productions pentru pozele frumoase si luminoase, Rao Erbe si Basarab Farm pentru produsele pentru participanti si Medas. Va asteptam la urmatorul workshop, la sfarsitul lui noiembrie cu recomandari si solutii targetate pentru un stil de viata sanatos cu renuntarea la obiceiurile nocive si schimbarea obiceiurilor alimentare. La workshop-urile Slabeste sanatos vei beneficia de recomandari personalizate pentru o alimentatie bazata pe produse naturale, hidratare corespunzatoare, multa miscare si gandire pozitiva, fara sa recomanam diete restrictive, fara sa calculam zilnic numarul de calorii ingerate.

 

 

Text: Ana Nicolescu

Foto: Freya Productions

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.