Inspir și expir
Leave a comment

Problemele ginecologice de vară, igiena intima corectă și ce alegem de pe piață

Vă povesteam că în ultimul timp s-au intersectat în spațiul meu energetic discuții, workshop-uri, conferințe pe teme ce țin de (sex)ualitate. Îmi este din ce în ce mai clar cât de mult suntem blocați în subiecte tabu și cât de greu ne vine să vorbim despre sănătatea intimă. De multe ori confundăm sexul cu sexualitatea, cu erotismul. De și mai multe ori, ne vine greu să spunem sau să auzim într-o discuție publică, mai ales dacă sunt și bărbați în încăpere, cuvinte precum vagin, anus, scurgeri vaginale și ne ascundem după cuvinte și expresii care le înlocuiesc și cu care, desigur dăm greș. Observ o imaturitate a limbajului sexual și o pudoare dusă la extremă.

Într-o sâmbătă senină, am ajuns la mansarda unei vile din spatele Ateneului, la o discuție despre problemele ginecologice de vară, igiena intima corectă și ce alegem de pe piață. M-am dus din două motive. Primul, pentru că workshop-ul era susținut de doamna Dr. Ruxandra Constantina, despre care știu că are o abordare echilibrată și o experiență bogată ca medic naturopat. Și al doilea motiv a fost curiozitatea de a afla ce facem cu fetițele noastre care fac candida din cauza tratamentului cu antibiotice.

Înainte să vă spun ce am aflat de la Dr. Constantina, vă povestesc pe scurt despre ce cred eu referitor la igiena intimă. În primul rând ar trebui să denumim corect organele genitale și să folosim denumirile corecte în discuțiile noastre, inclusiv cu copiii atunci când ei au curiozități. Să le transmitem că ce e natural nu e rușinos. Zona pântecului este un întreg ecosistem care funcționează în corelație cu restul corpului, cu emoțiile noastre, cu suferințele, cu stresul cotidian și cu factorii externi. Ea are propriul mecanism de apărare și, de multe ori, bolile zonei intime sunt somatizări. Dacă avem o problemă vaginală, este bine să investigăm cauza și nu doar să tratăm efectul. Igiena este esențială, însă în exces poate face mai mult rău. Iubiți-vă corpul și onorați-l, sărbătoriți-l și aveți grijă de el.

 Dr. Ruxandra Constantina ne recomandă să menținem o igienă intimă adecvată prin:
– evitarea strictă a scăldatului în bălțile și lacurile neamenajate din jurul marilor orașe
– evitarea piscinelor foarte aglomerate și prost întreținute
– efectuarea unui duș înainte de fiecare intrare în psicină și la ieșirea din ea

– folosirea obligatorie a unui prosop propriu atunci când închiriem un șezlong, la fel dacă ne așezăm pe marginea piscinei

– menținerea unui pH vaginal adecvat, adică acid, reprezintă un mod de protecție naturală importantă, întrucât majoritatea micro-organismelor patogene nu se dezvoltă într-un mediu acid. Spălarea frecventă cu săpunuri obișnuite, gel de duș nu este recomandată, deoarece aceste săpunuri sunt alcaline și perturbă aciditatea mediului vaginal. Drept rezultat, bacteriile dăunatoare care cresc bine într-un mediu alcalin sunt favorizate să se dezvolte, iar infecțiile vaginale pot fi consecința.
– alimentație naturală care să cuprindă multe verdețuri, legume cu frunze verzi, fructe proaspete, lactate acide (chefir, sana, iaurt)

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni pe care le putem contacta ?

Infecțiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvente infecții genitale suferite de femei în sezonul cald. Boala este favorizată de transpirație sau de umezeala întreținută de costumul de baie. În plus, clorul utilizat pentru dezinfecția apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar și în cazul femeilor care nu și-au început viața sexuală.

O altă infecție genitală este trichomonioza. Parazitul Trichomonas vaginalis se transmite ușor de la o persoană la alta în special prin apa caldă a piscinelor, dar și prin utilizarea în comun a prosoapelor.

Vaginita bacteriana (vaginoza) apare în condițiile în care flora vaginală normală (dominată de lactobacili) este substituită cu o floră complexă și abundentă de bacterii care se găsesc în mod normal în vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Această infecție este foarte comună în rândul persoanelor cu o viață sexuală activă, care au schimbat mai mulți parteneri.

Este recomandabil ca încă de la primele simptome apărute (mâncărimi vaginale, senzația usturime, modificări ale secrețiilor vaginale – cantitativ, de culoare, miros) să mergem la un control ginecologic și să efectuăm o analiză a secreției vaginale pentru depistarea cauzei. Poate fi vorba de o iritație a mucoasei vaginale cauzate de dezinfectanții din apă, de o infecție candidozică sau de o infecție bacteriană.

De vorbă cu Dr. Muheidli Chadi, medic specialist obstetrică – ginecologie

La recomandarea medicului specialist se va efectua tratamentul necesar. În paralel, este recomadabil să utilizăm produse naturale, care previn apariția acestor inflamații și infecții genitale sau se pot asocia tratamentului alopat pentru atenuarea simptomatologiei și prevenirea recidivelor.

La eveniment au fost prezentate produsele din gama Multi-Gyn, care conțin substanțe naturale, respectiv complexul 2QR de polizaharide bioactive, extras din sucul plantei Aloe barbadensis, util atât în prevenție, cât și curativ, care are capacitatea unică de a inhiba dezvoltarea microorganismelor patogene și de a stimula creșterea lactobacililor. Îrodusele din această gamă nu conțin parfum, conservanți, hormoni, substanțe iritante și se pot folosi inclusiv în perioada sarcinii și alăptării.

Să aveți o vară curată și lipsită de griji!

Text: Ana Nicolescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

* Checkbox GDPR is required

*

I agree