Maraton de Sănătate la Timișoara, despre pusee de creștere și alăptare

Am ajuns vinerea trecută din nou în Timișoara, după 15 ani. Mi-a plăcut evoluția orașului cu multe zone verzi, cu oameni relaxați, terase zen și evenimente comunitare și culinare. Ajunsesem la hotel Boavista pentru Maratonul de Sănătate Secom. Maratonul de Sănătate este un proiect de informare Secom® care își propune să aducă față în față specialiștii din domeniul medical și educațional și persoanele interesate de un stil de viață sănătos, într-un maraton de dialoguri deschise. Proiectul are drept scop promovarea unei atitudini responsabile față de propriul organism și cultivarea unui comportament preventiv. Mulțumim comunității La Primul Bebe pentru mobilizarea pe plan local.

Până la vârsta de 6 ani, copilul trece printr-o etapă crucială de creștere și dezvoltare. Pe lângă dezvoltarea fizică și motorie a copilui, se formează atașamentul emoțional, limbajul, atitudinile și comportamentele. Mulți factori pot influența evoluția copilului în acești primi ani și pot avea un impact semnificativ asupra lui. Supravegherea medicală periodică, alimentația corectă, modelele și experiențele la care sunt expuși copiii în familie și în societate sunt esențiale pentru un start bun în viață.

Oana Moraru, consultant educațional cu experiență de 20 de ani în învățământul privat și public și Dr. Mihaela Țunescu, medic primar neonatolog și medic specialist pediatrie, au discutat împreună cu participanții despre provocările primilor ani din viața copilului, între 0 și 6 ani, și au propus soluții pentru depășirea cu succes a acestora.

Mihaela Țunescu, medic primar neonatolog și medic specialist pediatrie, cu peste 20 de ani de activitate în terapia neonatală și a nou-născutului cu risc, a vorbit despre procesul de creștere normală a copilului, importanța alăptării, nutrienții necesari dezvoltării și principiile de bază ale unei alimentații corecte. În plus, le-a oferit părinților sfaturi specializate despre cum pot trece cu bine peste bolile copilăriei și cum pot gestiona situațiile care presupun intervenția pediatrului. Doamna doctor Mihaela Tunescu profesează în prezent în cadrul Clinicii de Neonatologie de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara.

Puseele de creștere dau false impresii

Pentru că îmi aduc aminte cum eram de pierdută când Măriuca a avut primele pusee de creștere, am ascultat cu nostalgie informațiile oferite de doamna doctor despre această perioadă:

 • Bebelușul manifestă tendința de a sta mai mult la sân. Da, exact, își dorea să sugă din 10 în 10 minute, dându-mi impresia că nu am suficient lapte. Și de aici o întreagă dramă pentru mine ca mamă la primul copil pe atunci că nu sunt în stare să îmi hrănesc copilul. Din exterior veneau tot felul de sfaturi neavizate că ar trebui să îi dau lapte praf, că laptele meu e de prăsilă (vai, nu o să uit niciodată asta, așa de tare m-a impactat), că ar trebui să încep diversifiarea. Noroc cu o prietenă care m-a susținut să alăptez în continuare și mi-a povestit despre puseele de creștere.
 • Puseele sunt în jurul a 7 zile de viață, la 2 luni, la 4 -5 luni, iar ulterior la 6, 9 și 12 luni
 • Puseele de creștere sunt însoțite de plâns neconsolat și aparent inexplicabil. Somnul este des dar de scurtă durată. Unul din cele mai neplăcute semne ale puseelor de creștere sunt trezirile dese în timpul nopții.

Laptele matern, cel mai bun aliment pentru copii

 • Nimic nu se compară cu laptele matern și beneficiile sale. A fost întotdeauna și va rămâne cel mai bun aliment pentru copii.
 • În laptele matern există anumiți factori imunitari, printre care și anticorpi, care protejează nou-născutul de o mulțime de bacterii.
 • Protejează sănătatea pe termen lung.
 • Atât în țările în curs de dezvoltare, dar și în țările mai dezvoltate, bebelușii hrăniți cu lapte de mamă sunt mai sănătoși decât ceilalți.
 • Risc mai mic de infecții gastrointestinale, infecții acute ale urechii sau infecții severe ale tractului respirator inferior.
 • Reduce riscul de astm și dermatitã atopică la copiii care au un risc ereditar de alergii
 • Reduce riscul de a devenii supraponderal sau obez în copilărie și adolescență.
 • Reduce riscul de diabet
 • Susține dezvoltarea cognitivă

Amprentă personalizată

 • Nu există o compoziție standard a laptelui matern. Fiecare mamã are laptele său unic pentru că dieta ei influențează cantitatea de nutrienți, precum: vitamina A, vitamina D, complexul de vitamine B, iod, acizi grași esențiali și acizi graşi polinesaturaţi cu lanţ lung (DHA, spre exemplu).

…se adaptează mereu nevoilor lui

 • De asemenea, laptele matern nu este un meniu fix. El evoluează pe parcursul perioadei de alăptare, ba chiar și în timpul unei singure alăptări, în funcție de climat și de sexul copilului pentru a rãspunde nevoilor de moment ale bebeluşului.
 • …se schimbă pe parcursul alăptării
 • Cele mai importante schimbări pot fi observate în primele săptămâni după naștere.
 • Laptele își schimbă compoziția pentru a-i asigura nou-născutului nutrienții necesari creșterii:
 • Colostrul (primele 3-5 zile după naștere) are conținut mic de grăsimi și conținut mare de proteine pentru a ajuta copilul să crească repede.
 • Laptele de tranziție (după aproximativ 3 zile de la instalarea alăptării )
 • Laptele matur (la 2 săptămâni după naștere) conține de două ori mai puține proteine decât colostrul și mai multe grăsimi.
 • …se schimbă în funcţie de climat
 • Laptele matern se adaptează și la vreme: la temperaturi ridicate, mamele produc mai mult lapte de început, ceea ce ajută la hidratarea bebelușului.
 • …este diferit în funcţie de sexul copilului
 • Trebuie să știi că, dacă ai un băiețel, laptele tău are cu 25% mai multă energie decât dacă ai alăpta o fetiță.
 • Laptele matern este și va fi mereu considerat „standardul de aur” pentru nutriția bebelușilor. Este pur și simplu uimitor!
 • singura sursă de hrană până la 6 luni, fără alte suplimente.
 • Îi va asigura întreg necesarul de nutrienți şi lichide de care are nevoie pentru o creștere și o dezvoltare normală.

Doamna doctor a vorbit pe larg și despre colici, diversificare, anemie, rahitism, constipație, diaree, dermatita atopică. Vă povestesc într-un articol separat despre ce a zis Oana Moraru în legătură cu oportunitățile de dezvoltare cognitivă și emoțională a copiilor, precum și despre integrarea celor mici în colectivitate și în societate. Oana este fondatoarea platformei Vocea Părinților, una dintre cele mai mari comunități pentru părinți din România și a școlii Helikon Hub care inspiră un program național de mentorat pentru cadre didactice.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

 1. Foarte util si interesant! Abia astept sa citesc si restul informatiilor. Nu stiam ca laptele matern in cazul in care ai un baietel are cu 25% mai multa energie. Acum inteleg de ce era asa de energic :)))

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.