Rasplata o veti vedea in ochii copiilor

Iata ca dupa mai  multe luni de concurs de idei creative pentru un viitor mai bun pentru copiii nostri, Philips a desemnat cele 3 proiecte castigatoare. Sunt convinsa ca alegerea nu a fost una usoara pentru ca toate proiectele au avut o componenta educativa, informativa, iar utilitatea lor pe termen lung poate fi vazuta de orice parinte. Cele 3 proiecte castigatoare vor fi implementate.

La sectiunea Perioada de sarcina, castigator este proiectul Curs prenatal de Nutritia copilului. Acesta presupune constientizarea faptului ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata a mamei atat pe perioada sarcinii, cat si pe perioda alaptarii, are efecte benefice asupra dezvoltarii bebelusului.

Materialul informativ va fi livrat gravidelor sub forma de cursuri prenatale de nutritia copilului mic (0-3ani) in care sa li se ofere, de catre persoane competente, informatii referitoare la aspecte precum: necesarul de macronutrienti (glucide, proteine, lipide) si micronutrieti (vitamine, minerale) ai copilului, ce sunt E-urile si ce riscuri are consumul acestora asupra sanatatii/dezvoltarii copilului, ce si care sunt compusii functionali din alimente, ce sunt produsele organice, riscurile asupra sanatatii asociate cu obezitatea infantila, criterii de selectie a informatiei disponibile on-line etc.

Cursurile vor avea si o dimensiune practica si va promova gatitul in casa (in defavoarea semi-preparatelor) prin folosirea legumelor si fructelor traditionale si de sezon si prin constientizarea implicatiilor pe care masa in familie o are asupra dezvoltarii aptitudinilor sociale ale copilului.

Sectiunea Start sanatos in viata este castigata de proiectul Banca pentru depozitarea laptelui de mama. O idee indrazneata, filantropica, care ne aminteste sa fim oameni cu suflet bun, sa nu risipim si sa impartim din ce avem. Un model de umanitate, care, sper, in viitor, copiilor nostri le va veni firesc sa-l faca.

Proiectul pleaca de la premisa ca sunt mame care au mai mult lapte decat au nevoie copiii lor. “Ele, daca doresc, pot dona excesul de lapte unei astfel de Banci de lapte de mama. Banca testeaza laptele, il depoziteaza si il poate distribui. Beneficiari ar fi mai ales nou-nascuții cu probleme de sanatate, mai ales cei nascuți prematur. Acestia adesea primesc formule de lapte praf intrucat mamele lor nu au suficient lapte. Astfel de banci funcționeaza in multe țari.”

Mama imi povestea cum ea a avut mai mult lapte decat mancam eu in maternitate si alapta si alti copii. Multumirea venea, in primul rand verbal, insa ei ii crestea inima de bucurie cand vedea in ochii mamelor celorlati copii, lacrimi de fericire si cand tinea inca un copil la piept si acesta se linistea, adormind satul.

La sectiunea Recreere prin lumina, proiectul castigator se intituleaza Parcuri luminate din anvelope uzate. Proiectul porneste de la un studiu realizat in 2014 de organizatia World Vision Romania, care arata ca cei mai vulnerabili copii din Romania traiesc la sate si ca acestia ajung greu la scoala, muncesc in loc sa se joace, se culca uneori flamanzi si se simt marginalizati. Lipsa acuta de fonduri in comunitatile in care acestia traiesc ii priveaza de „luxul” unor spatii de joaca in care si-ar putea dezvolta creativitatea si in care ar putea relationa cu alti copii de varsta lor.

Proiectul propune parcuri de distractie construite exclusiv din anvelope uzate. “Materia prima de baza pentru realizarea lor este gratuita, iar impactul este unul benefic atat pentru mediul inconjurator, cat si pentru comunitati si dezvoltarea lor armonioasa. In plus, pentru stimularea copiilor si mentinerea interesului lor pentru aceste spatii de joaca, propunem integrarea unor sisteme digitale inteligente, care sa functioneze cu ajutorul energiei consumate de copii in timpul jocului.” Despre imlementare si beneficii puteti citi mai multe aici.

Felicitari tuturor participantilor si castigatorilor. Va multumim celor cu idei frumoase, care ati ales sa va implicati, care ati trimis proiectele si care ati gandit un viitor mai bun pentru copii. Rasplata o veti vedea mai ales in ochii celor mici.

Text: Ana Nicolescu

 

 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

  1. Cred ca tocmai componenta lor educativa si cu utilitate pe termen lung face ca aceste proiecte sa fie foarte apreciate de parinti.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.