Cum reamenajăm casa după ce copiii nu mai sunt bebeluși? Interviu cu arhitect Miruna Ardelean

child-friendly

Când copiii au crescut și merg deja la grădiniță și/sau la școală, casa rămâne cu amprentele bebelușiei pe pereți, pe mobilă, pe ce a mai rămas din canapea. Măriuca are 6 ani și Julie, 4. Cu toate că nu au dormit foarte mult în camera lor și nici nu s-au jucat excesiv acolo pentru că veneau după noi, camera lor arată cel mai urât din toată casa: pereți jupuiți, aglomerare de obiecte, lipsă de structură. Simt că este nevoie de o adaptare a camerei la nevoile lor de todlleri. Am comandat un pat supraetajat. Deocamdată. Camera lor și întreaga casă au nevoie, în primul rând, de reorganizare și, în al doilea rând, de un facelift. Cu organizarea am început acum un an după ce am citit Magia Ordinii, scrisă de Marie Kondo. Cât pentru facelift, iată ce am identificat în discuțiile cu tăticul urban.

Obstacole pentru new look

Bugetul 

 • Nu ne-am gândit strategic și nu am pus bani de-o parte, din timp, pentru renovare.
 • Pentru că nu știm să redecorăm smart, ne imaginăm că vom cheltui sau chiar am cheltuit mai mult decât a fost nevoie și am risipit banii pe obiecte inutile, ineficiente și inestetice. Nu știm cum să recilăm ceea ce deja avem și poate fi regândit, repoziționat.

Lipsa de informație/educație pe zona de desing interior

 • ne axăm pe nevoile imediate și pe cosmetizare și neglijăm aspectul funcțional al unei case
 • pierdem din vedere întregul și acționăm separat pe camere
 • nu știm că există designeri de interior care ne pot consilia
 • dacă știm că există designeri de interior, ne imaginăm că au fee-uri imense

Timpul

 • când ai copii, totul trebuie să se desfășoare cu viteza luminii

Cum reamenajăm smart un apartament de bloc astfel încât să devină un cămin funcțional?

Am luat toate aceste aspecte și am ajuns la concluzia că este nevoie să stau de vorbă cu un designer de interior ca să vedem concret cum putem reamenaja smart un apartament de bloc astfel încât să devină un cămin funcțional (adaptat vârstei și nevoilor tuturor membrilor unei familii) și estetic (dintr-un apartament de tip ceaușist putem face un apartament stylish). Vreau să mă conving că există designeri de interior și că dacă apelăm la ei, costurile de reamenajare se pot reduce prin alegerile smart. Așa că am stat de vorbă cu Miruna Ardelean, arhitect, urbanist, designer de interior și trainer.

Foto: Horia Stan
Foto: Horia Stan
Cum începe povestea ta? Cine este Miruna Ardelean?

Arh. Miruna Ardelean: A fost un parcurs firesc care m-a făcut să nu ard etapele, ci să construiesc pas cu pas tot ce mi-am propus. Am absolvit la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu București, mi-am completat studiile în Italia la Facolta’ degli studi di Architettura Palermo, am urmat woorkshopuri de design, traininguri de specializare atât pe mobilier, design de produs, cât și pentru studiul și regia luminilor atât în țara, cât și în străinătate (Italia, America, Austria, Germania, Anglia, Franța). De mai bine de 12 ani activez în domeniul designului de interior care, până acum, mi-a dat cele mai mari satisfacții profesionale. Am pornit învățând tipologiile clienților fiind în contact direct cu ei în showroomurile de profil, în special cu vânzare de mobilier. La începutul drumului meu nu era o separare clară între consultant de vânzări și arhitect de interior. Pe parcurs lucrurile s-au mai schimbat, dar pot spune că mereu recomand oricui să înceapă de acolo. Pe tot parcursul acestor ani am întâlnit oameni importanți în industria designului atât în țară, cât și în străinătate, am legat prietenii și colaborări pe viață.

Apelează românii la serviciile de design interior? Care categorie de oameni? De ce crezi că cei care nu apelează încă nu o fac? (aici poate vorbim puțin de cultură, de contextul social și cel psihologic)

Arh. Miruna Ardelean: Oamenii au învățat să-și prețuiască propria lor locuința și să o transforme în paradisul lor, în care să se simtă în siguranță. Clienții nu mai cer case cu efect “show-house”, în schimb au învățat să aprecieze mai mult confortul, siguranța, relaxarea, echilibrul, naturalețea și bucuria. Acest lucru mă face fericită: să văd oameni împliniți și fericiți atunci când mă cunosc, când colaborăm ori că învață de la mine.

Care este diferența dintre a renova un apartament sub îndrumarea unui designer și a-l renova pe cont propriu?

Arh. Miruna Ardelean: Îmi aduc aminte ce spunea un mare designer de obiect și interior, Philippe Starck, faptul că noi că profesioniști trebuie să fim doar niște receptori care filtrăm ideile clienților prin ochii noștri formați, astfel încât împreună cu ei să le conturăm propriile nevoi și să gândim pentru ei un concept unitar.

Suntem obișnuiți din perioada comunistă să agonisim orice, așa am văzut la părinții noștri: de la pungi, la jante, la aspiratoare, la șuruburi, la tot felul de chestii sctricate câte puțin, pe principiul că poate ne-or mai trebui cândva. În realitate nu le mai folosim niciodată, dar casa ajunge să se transforme într-un depozit. Ce ne sfătuiești? Cum să depozităm lucrurile care într-adevăr ne trebuie? Cum punem în valoare lucrurile cu valoare emoțională (rochia de la botezul copilului, de ex)? Ce blocăm dacă ne aglomerăm casa cu lucruri inutile?

Arh. Miruna Ardelean: Spațiile de depozitare nu trebuie să lipsească din nici un concept, dar ar trebui să învățam că un spațiu trebuie să respire. Nu este o soluție să agonisim inutil. Chiar spațiul ne spune ce are nevoie, iar faptul că ajungem să trăim printre piese de mobilier nu este o soluție. Trebuie mereu să ne deservim de lucrurile din jurul nostru, să fie funcționale, însă calitatea locuirii în general vorbește și despre spațialitate, armonie și echilibru.

Care este cel mai eficient truc pentru reamenajarea unei case? Ce trebuie să avem în vedere când ne hotărâm că a venit momentul pentru reamenajare?

Arh. Miruna Ardelean: Să avem în minte un brief foarte clar cu ce modificări vrem să facem și apoi să apelăm la un specialist care să ne ajute să găsim soluțiile optime în funcție de dorințele noastre.

Ce rol are lumina în estetica unei case?

Arh. Miruna Ardelean: Lumina joacă un rol important atunci când vine vorba despre mărirea sau micșorarea spațiului, dar și în ceea ce privește mood-ul nostru. O cameră luminoasă se va simți întotdeauna mai mare și mai primitoare, așa că alegeți perdele diafane, transparente care să permită luminii să pătrundă în locuința.

Există spații delimitate doar de lumină, așa cum există forme de arhitectură, fațade, „traduse” prin lumina. Lumina are un mare potențial la nivel fizic și psihologic ce acționează asupra privitorului. Ea acționează diferit prin intensitate, culoare și formă. Acest trio, în formule diferite, este codul genetic al senzației pe care o produce lumina. De exemplu, într-un spațiu cu o înălțime generoasă, câteva abajururi de culori deschise spre alb, în forme cu îngustare spre vârf, înalță spațiul și creează un efect de perspectivă.

De multe ori visez la vilele vechi, cu parchet de lemn masiv și uși înalte, albe. Cert e că deocamdată nu ne permitem o astfel de locuință. Se poate transforma un apartament de bloc într-o casă cu stil și atitudine? Cum?

Arh. Miruna Ardelean: Cu siguranță, trebuie doar să îți propui. Acum, în timpul prezent, avem la îndemână atât de multe soluții, materiale care se pot încadra în orice buget. Iar casa și amenajarea ei este o extensie a sufletului și personalității tale. Interiorul casei tale îți spune povestea, iar dacă ajungi să vibrezi și să rezonezi cu spațiul tău personal înseamnă că ai atins starea ta de bine. Așadar, construiește-ți propriul tău interior cu responsabilitate.

Câte un truc pentru 

 • alegerea covorului în sufragerie: Canapeaua trebuie să se profileze pe covor. Covoarele mari XXL sunt în trend.
 • alegerea perdelelor și a draperiilor: Alege culori vii sau în tendințe, grafisme geometrice sau florale, asociază-le cu pernele de pe canapea și aspectul încăperii se schimbă imediat.
 • alegerea tablourilor pentru sufragerie și dormitorul părintilor: Alegem tablourile în funcție de tematică și de proporție. Acum se poartă și tablourile cu rame și dimensiuni diferite grupate pe un singur perete ce are menirea să fie capăt de perspectivă.
 • alegerea gresiei și a faianței: Se alege în funcție de spațiu și tematică/cromatică dorită. Totul trebuie să transmită un mesaj sau să alcătuiască o poveste.
 • revitalizarea băii (mi se pare ingenioasă ideea cu tablouri în baie, dar ce tip de tablouri alegem): Poți să adaugi flori, pereți verzi (lichieni) sau pereți cu vopsea inteligență: magnetică, pe care poți scrie cu cretă sau markerul sau poți adaugă un tablou tematic.
Care sunt prețurile pentru serviciile unui designer de interior dacă vrem să renovăm/reamenajăm un apartament cu 3 camere. (niște marje, desigur). Cât economisim din întregul proiect dacă alegem un designer de interior?

Arh. Miruna Ardelean: Prețurile sunt în funcție de valoarea și experiență designerului și de ce anume trebuie să facă (dacă amenajarea este de la roșu sau e doar o accesorizare/decorare a spațiului ținând cont de finisajele existențe). Cu siguranță alegerea unui designer este importantă pentru simplu fapt că se economisește timp, iar erorile pot fi evitate cu ușurință și fără bătăi de cap.

Ce pași urmează în acest proiect

I-am trimis Mirunei poze cu apartamentul nostru, cu ce vrem să păstrăm, cu ce vrem să adăugăm și cu ce e musai să fie înlocuit. Am pus în folder poze cu câteva obiecte dragi pe care ne dorim să le punem în valoare. Am adăugat poze cu ce ne inspiră și desigur am alocat și un buget. Vă dau de veste când primesc de la Miruna recomandările. Și vi le și arăt. Iar la primăvară, vă invit să ne dați o mână de ajutor la renovare 😊.

Voi cum reamenajați casa în funcție de nevoile tuturor membrilor? De ce țineți cont? La cine apelați?

Text: Ana Nicolescu

 

S-ar putea să-ți placă și

7 comentarii

 1. Noi trebuie sa refacem toata instalatia electrica si de un an ne chinuim sa gasim un electrician bun. Vin si pleaca cand vad cat este de munca. Apoi, trebuie sa reamenajam camera copiilor. La noi este si mai complicat ca sunt fata si baiat cu 6 ani diferenta intre ei. Ne tot gandim daca nu e cazul sa cedam dormitorul nostru pentru unul dintre ei, ca sa aiba fiecare camera lui si noi sa stam in sufragerie.
  Va veni si la noi un arhitect care ne este prieten sa ne sfatuiasca pentru ca noi avem in cap numai ozn-uri care intr-un apartament nu prea merg.

 2. Apropo de spatii de depozitare – incepand de anul trecut noi am instaurat treptat o regula care ne-a fost de mare ajutor. La apartament (spatiu redus) si la casa (spatiu mai mare – provocari mai multe). Regula spatiului disponibil Pentru fiecare chestie – de la imbracaminte, jucarii, carti, bacanie am alocat un spatiu fix. Cumparam alte obiecte doar daca avem unde sa le punem. Daca nu avem mai intai facem loc (scapam din cele vechi – consum, donatii, gunoi) si apoi cumparam.

  1. Foarte bună ideea. O notez. Important e să ai și cu cine :)). Dacă celălalt adună compulsiv, o ia personal dacă ordonezi, organizezi și limitezi excesul 🙂

 3. Informatii tare pretioase! Din fericire pentru noi, casa ne este foarte organizata, aerisita, am tinut totul din scurt si inainte, si dupa nasterea fetelor. Imi face o placere enorma sa daruiesc…si daruiesc orice lucru ce nu-mi inspira bucurie, fie el nou sau folosit. Chiar vara trecuta am rezugravit, reimprospatat aerul, am modificat cate ceva si in randul pieselor de mobilier..si intr-adevar, e o placere sa traiestcurat, aerisit si frumos:) Bafta si astept cu nerabdare sa vad rezultatele!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.