La invitația Anei am călătorit împreună în ultimile 10 săptămâni pe drumul organizării financiare. Îmi doresc să te fi ajutat să conștientizezi ce personalitate financiară ai, dacă ești Spender, Saver, Avoider sau Monk. Acesta e primul și poate cel mai important pas în organizarea banilor personali. Poți oricând să revezi ce metode ți se potrivesc recitind articolul aici.
Apoi te-am îndemnat să-ți înțelegi și să-ți controlezi cheltuielile folosind un buget personal – poți descărca gratuit formularul de aici. Majoritatea oamenilor nu au avut niciodată un astfel de buget și au câteva “revelații” la prima completare. Dacă ai avut și tu astfel de suprize, te invit să ni le împărtășești în comentarii mai jos. Bugetul personal este o radiografie care te ajută să înțelegi cum stai, ce bani intră și pe ce se duc.
În realitate nu plătim cu bani ci cu timp, cu zile, săptămani, luni sau ani din viața noastră
Așa cum banii nu sunt la fel, adică banii de rata la bancă nu sunt totuna cu banii de cafea cu fetele, nici orele nu sunt la fel, deși au toate 60 de minute. După mine, exista 3 feluri de timp:
- Timpul PRODUCTIV – când lucrăm, suntem productivi și suntem plătiți pentru asta (serviciu, business…)
- Timpul PREȚIOS – acel timp valoros petrecut cu copiii sau partenerul, experiențele frumoase, timpul alocat educației, când te dezvolți și devii mai împlinit.
- Timpul PIERDUT – acel timp care ne scapă printre degetele care umbla pe touchscreen sau pe telecomanda de la televizor în căutarea următorului “reality” show sau meci de fotbal…
Bugetul personal îți arată inclusiv cum îți cheltui această resursă neprețuită numită VIAȚĂ
Am învățat apoi împreună cum putem scăpa de datoriile mari și mici astfel încât să ne eliberăm de povara acestor obligații și să devenim mai liberi. Pentru ca odată eliberați să putem să ne bucurăm de economiile noastre și de veniturile în creștere.
A venit apoi vremea să punem banii noștri la treabă pentru prosperitate pe termen lung și am prezentat principiile investițiilor care pot fi utile fiecărei persoane. Nu i-am uitat nici pe copii pentru ca relația lor cu banii să fie una sănătoasă și echilibrată. I-am învățat să fie Dresori de Lei care să folosească 3 pușculițe sau plicuri pentru 1. obiective pe termen lung (50%), 2. decizii pe termen scurt (40%) și generozitate (10%).
Sper că a fost o călătorie interesantă și te invit să revii pe acest drum oricând ai nevoie de inspirație nouă. Am construit împreună cu Ana această hartă care să te ajute să nu te rătăcești într-o societate grăbită, haotică și deseori nemiloasă.
CÂND 1+1 FAC 1
Pe cei care sunteți în cuplu / familie vă provoc să vă luați partenerii în această călătorie spre prosperitate și echilibru. Pentru că 2 oameni care urmăresc o viziune comună sunt o forță de neoprit.
“Dar Adrian, soțul / soția mea nu vrea să audă de chestiile astea, cum fac să-l conving?” sau “Cum fac să nu ne mai certăm de la bani?”
După câteva mii de oameni întâlniți la cursurile pe care sunt invitat să le țin în companii am înțeles că oamenii au diferențe majore mai degrabă atunci când vine vorba de decizii mărunte, pe termen scurt. Am observat că ne certăm de la traseul optim spre serviciu, de la pâine feliată / cu semințe, de la parcare cu spatele / parcare laterală, de la rufe colorate băgate la spălat peste rufe albe…
Când mutăm atenția de la ziua de azi spre obiective pe termen lung, partenerii își doresc, de fapt aceleași lucruri: educația și fericirea copiilor, timp de calitate împreună, sănătate, relații de calitate, prieteni, experiențe frumoase…
DE LA MUCURI DE ȚIGARĂ LA CULORI DE PRIMAVARĂ
Când privim în jos, fiecare vede altceva: mucuri de țigară, ambalaje de ciocolată, găuri în asfalt…. Când ridicăm însă puțin privirea, cu toții ajungem să admirăm și să apreciem același lucru: frumusețea și miracolul Soarelui. Deci atunci când partenerul “nu vrea” sau “nu e interesat” de multe ori trebuie doar ajutat să ținteasca puțin mai sus și mai departe propunând teme precum “ce zici să facem la vară?”, “cum ne vezi peste 5 ani”, “ce viitor crezi ca vor avea copii noștri?”
ALTEORI 1+1 FAC 2
Uneori, din nefericire, partenerul nu va privi în aceeași direcție cu tine. E o decizie grea, dureroasă, însă nimeni nu a spus ca viața e simplă. În România, peste 30% din căsătorii se termină cu divorț. Regulile banilor însă nu se schimbă.
- Cheltuie mai puțin decât câștigi,
- Plătește-te pe tine primul,
- Evită datoriile și investește pe termen lung
Acestea sunt principii sănătoase și valoroase în orice moment și context. Pentru echilibrul și libertatea ta și a copilului tău, e important să asimilezi și să respecți aceste valori.
- Respectă principiul împartirii banilor pe categorii, fie pe plicuri sau pe conturi.
- Economisește automat și investește lunar în fonduri mutuale potrivite profilului tău de investitor.
- Treci odată de la poziția de veșnic consumator la cea de producător și vânzător. Aceasta e calea spre prosperitate.
VALORI FĂRĂ VÂRSTĂ…
Uneori la cursuri, câte un tânăr îmi aruncă urmatoarea remarcă ironică: “Adrian, din astea făcea și bunică-mea… ha, ha…” Mă uit înțelegător la el și-i spun că sunt șanse mari ca bunică-sa să aibă mai mulți bani și mai puține datorii decât el. “Hmm, da, s-ar putea să ai dreptate…”
Principiile banilor nu se schimbă de 2 ori pe an și nici nu sunt lansate cu artificii la Milano, Paris sau New York. Nu sunt ceva ce se poartă doar anul ăsta, precum Tiffany Blue care mi s-a spus că e culoarea 2018. Să pui deoparte 10 – 15% din ce produci, să gândești pe 12 luni și nu pe 12 minute, să planifici educația copiilor și să te pregătești din timp pentru Craciun și vacanța de vară au fost idei bune și acum 100 de ani și peste 100 de ani.
Pentru că educația financiară e despre viață, nu despre bani
P.S. – Poți aduce un strop de înțelepciune financiară în compania ta solicitând un curs corporate pentru angajați sau în școala copilului tău propunând cursul Micul Dresor de Lei în cadrul săptămânii Școala Altfel. Mai multe detalii pe www.adrian.asoltanie.com sau la adrian@asoltanie.com
DACĂ AI ÎNTREBĂRI, TE INVITĂM SĂ LE SCRII AICI, LA COMENTARII.
Despre ce am vorbit până acum:
Conversația nr 1 – Cum cheltuim banii în familie
Conversația nr 2 – Preconcepțiile legate de bani
Conversația nr 3 – Cum diversificăm sursele de venit
Conversația nr 4 – Cum și unde economisim banii
Conversația nr 5 – Ce tip de personalitate financiară ai?
Conversația nr 6 – Cum eliminăm datoriile?
Conversația nr 7 – Cum, pentru ce și cu ce sume îi remunerăm pe copii?
Conversația nr 8 – În ce ne investim banii? Cum punem banii să se înmulțească?
Conversația nr 9 – Mirajul reducerilor și al cardurilor de credit
Conversația nr 10 – Ce facem când celălalt nu se ține de plan? Money Map poate fi eficient și în cazul în care doar un membru al familiei urmează pașii?
Text: Adrian Asoltanie
Foto: Pexels.com