Uncategorized
Leave a comment

Relaxeaza-te si savureaza un ceai cu gheata. Vine vara!

 

A venit caldura si organismul are nevoie, in aceasta perioada, de o cantitate suplimentara de lichide. Deci avem liber la consumul de ceai, indiferent de tipul lui: verde, alb, galben, negru, oolong, pu-erh.

 

Aceste varietati de ceaiuri provenind din prelucrarea aceleiasi plante – Camelia Sinensis – ne asigura hidratarea de care avem nevoie si, in plus, au si alte actiuni benefice asupra organismului (atat intern, cat si extern):

 

  • sunt o sursa valoroasa de antioxidanti ce contracareza efectul nociv al radicalilor liberi asupra organelor interne si a pielii;
  • intarzie procesul de imbatranire (intern si extern) – sa nu uitam ca japonezii au cea mai mare speranta de viata din intreaga lume, fapt ce se atribuie, in parte, consumului regulat de ceai;
  • previn aparitia bolilor cardio-vasculare, a afectiunilor degenerative;
  • au efect diuretic-depurativ, deci ajuta la eliminarea apei si a toxinelor in exces si la imbunatatirea digestiei;
  • scad colesterolul rau din sange: accelereaza metabolismul si ajuta la arderea caloriilor;
  • cresc imunitatea generala;
  • fluidifica sangele;
  • inlatura senzatia de oboseala;
  • sunt energizante la nivel fizic si psihic;
  • au un efect protector impotriva radiatiilor ultraviolete atat de daunatoare pielii, deci ajuta la mentinerea elasticitatii si fermitatii pielii, intarzie aparitia ridurilor si, foarte important, previn aparitia cancerelor de piele si a altor tipuri de cancere.

 

Condimenteaza-ti ceaiul

Ceaiurile pot fi consumate indulcite cu miere, cu adaos de suc de lamaie si eventual cu o frunzulita de menta. Ceaiurile combinate cu seminte si condimente sunt foarte populare si aromate. Cele mai folosite condimente sunt scortisoara, vanilia, ghimbirul si piperul. Uneori se folosesc si mici bucati de fructe uscate, precum si flori parfumate: osmantus, iasomie, papaya, mango, bergamota, portocale, lamaie, rozmarin, albastrele, magnolie.

 

 

Ceai de mesteacan contra picioarelor obosite

Multe femei prezinta in aceasta perioada o accentuare a edemelor la nivelul picioarelor, cu senzatia de picioare grele, obosite. Puteti consuma 1-2 cani/zi de ceai de sulfina, de urzica, de coada-calului, mesteacan.

 

Ceaiul, ideal pentru copii

Ceaiul Rooibos sau ceaiul rosu nu contine cofeina, fapt care il face potrivit si pentru copii, in special in caz de colici abdominale si alergii. De asemenea, tot pentru cei mici, care pot prezenta colici, tulburari de tranzit (diaree), recomand  ceaiul preparat din amestec de roinita, menta, musetel, cimbru, coriandru.

 

Adio racoritoare, ceaiul e mai sanatos!

Haideti sa renuntam la bauturile “racoritoare” din comert, care contin mult zahar si coloranti sintetici si sa facem din bautul ceaiului un adevarat ritual care sa ne ajute sa simtim si sa apreciem adevarata lui savoare, dar și a ceremonialului propriu-zis, sa invatam sa ne relaxam și sa meditam la lucrurile cu adevarat importante in viata.

Sa nu uitam ca, indiferent de ceaiul pe care il folosim in functie de gusturi si preferinte, el ramane un aliat de nadejde al tineretii si sanatatii noastre si “There is a great deal of poetry and fine sentiment in a chest of tea”.

 

Text: Dr. Ruxandra Constantina

Medic specialist medicina de familie

Competenta apifitoterapie, reflexoterapie

ruxandra.constantina@mamicaurbana.ro

Foto: Ema Macovei

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *