Cum vom renova apartamentul nostru la vară. Concept propus de designeri

Îmi iubesc casa și cred că are energia ei. Am știut că va fi casa noastră din prima clipă în care am pășit în ea acum 12 ani. În primii ani când ne-am mutat, rămâneam minute în șir să admir luminile și umbrele pe care soarele le făcea pe parchet prin geanul de la sufragerie. Mult timp, casa a fost o continuare a sufletului meu. Însă de când avem copii, nu i-am mai acordat importanță. Am adunat multe și am îndesat în ea ca într-un bazar haotic și de prost gust. Nu ne-a mai interesat esteticul, ci doar funcționalul. De ceva vreme, nici măcar funcționalul, pentru că energia nu mai plutește lin prin casa plină de mobilă, de obiecte (unele nefolositoare, altele în dublu exemplar). E ca un depozit.

Am hotărât ca în vara lui 2018 să îi redăm apartamentului nostru vigoarea și respectul pe care i-l acordam odată. Așa cum vă povesteam aici în urmă cu o lună, am luat legătura cu arh. Miruna Ardelean, urbanist, designer de interior și trainer la Atelierele Ilbah. Credem că vom economisi bani, timp, alergătură și vom evita multe greșeli dacă apelăm la serviciile și experiența unui specialist. I-am trimis Mirunei pozele cu casa. M-am simțit jenată când am văzut în ce hal a ajuns apartamentul nostru. Când locuiești zilnic în el, nu îți dai seama de gradul de degradare. Însă, din poze, am văzut că poate am așteptat prea mult până la renovare. La fiecare cameră i-am scris ce păstrăm (din motive financiare), ce vrem neapărat să schimbăm și ce ne inspiră. Sub coordonarea Mirunei, studenta ei, Mădălina Horia, ne-a trimis următorul concept. Las aici cerințele noastre și propunerile Mădălinei.

Vrem să schimbăm parchetul în toată casa, gresia și faianța de la bucătărie. Pozele care ne inspiră ca vibe, ca luminozitate și ca textură sunt acestea:

În plus avem câteva tablouri care ne plac. Sunt personalizate și de aceea sunt așa de aproape de inima noastră. Ne-ar plăcea un perete cu poze în rame de diferite dimensiuni.

Propunerile generale ale Mădălinei:

Am realizat acest concept gândindu-mă că ar fi eficient să țin cont de cele dorite și de obiectele avute, dar să vin și cu câteva schimbări ce pot fi realizate în timp, în așa fel încât să nu fie cazul să apelezi curând la un alt serviciu de acest tip. Voi explica la fiecare încăpere în parte de ce am ales anumite articole.

Din punct de vedere funcțional, consider că ar trebui să închideți balcoanele pentru a economisi spațiul în interiorul apartamentului. Acolo se va putea depozita tot ce nu vă este necesar să utilizați zi de zi.

Holul înainte

Propunere Mădălina

Am schimbat parchetul în tot apartamentul, din pozele trimise am observat că îți place cel Chevron și am ales o culoare în tendințe.

Mobilierul va rămâne același, dar dacă ai putea pune acele uși, de care spuneai, la mobilierul de pe hol din fața sufrageriei, ar fi mult mai bine pentru că observ că obiectele puse nu sunt neapărat elemente de decor și oricum este nevoie de un plus de spațiu de depozitare.

Schimbarea culorii vopselei lavabile conform propunerii. Covorașele vor proteja parchetul și vor conferi un aer primitor spațiului.

Bucătăria

Ce zic eu: Aici, ce să mai zic. Iarăși haos. E un bazar vizual, mă termină energetic câte culori sunt și toate expuse. Nu-mi plac deloc gresia și faianța. Le schimbăm. Mi-ar plăcea ceva din stilul marocan cu mozaic. Nu în toată bucătăria, dar un detaliu, undeva, la chiuvetă. Înainte să avem copii, am hotărât să scoatem ușile la bucătărie și la sufragerie. Acum nu mai știm cum să le punem la loc mai repede. Aș alege o ușă cu geam, să intre lumina naturală și în hol. Deocamdată nu ne permitem să schimbăm mobila, așa că vom lucra cu ce avem. Eu aș pune uși la toate dulapurile să nu se mai vadă bâlciul. Bine, acum nu aș mai alege mobilă wenge. Bancheta de pe lungul mesei nu e folosită niciodată. Nu se bagă nimeni acolo. Lada însă e utilă ca spațiu de depozitare. Noi am desființat debaraua și o baie de serviciu care erau lipite de bucătărie. Așa că spații de depozitare nu prea avem.

Ce recomandă Mădălina:

Mobilierul a rămas același, mai puțin masa și acel colțar. Consider că o masă înaltă tip bar conferă mai mult spațiu și tot 4 persoane pot lua masa în același timp. Acea organizare pe peretele din fața mesei se poate face cu vopsea cu efect de tablă, este foarte utilă și sigur nu va omite nimeni ce are de făcut în ziua repectivă. Depozitarea de sub banchetă poate fi făcută pe balcoane.

Faianța dorită am așezat-o între blat și corpurile suspendate și în partea stângă a chiuvetei pentru protecția peretelui.

Gresia poate fi aleasă la culoarea parchetului (gresie cu aspect de lemn) și montată în același fel. În restul bucătăriei am optat pentru var lavabil pentru a nu da impresia de o atmosferă rece. Locul potrivit pentru condimentele uscate și cele fresh este cel suspendat pe perete, la fel pentru economisirea spațiului. Ușa dublă am schimbat-o conform cerinței.

Sufrageria

Ce zic eu: Vrem neapărat uși duble. Mie mi-ar plăcea albe sau natur, dar nu știu dacă se potrivesc cu mobila. În restul casei avem uși wenge, dar le putem schimba să se potrivească că noile uși de la sufragerie și de la bucătărie. Chiar insist să facem asta. În poza cu canapeaua, în dreapta ei este un cub pereche cu ea. Nu l-am folosit niciodată pentru adevăratul lui scop, ci doar ca spațiu de depozitare. La fel nu am folosit nici partea mai lungă a canapelei, cea din stanga. În sufragerie mi-ar fi util un birou pentru mine. Nimic deosebit, ceva simplu, pe care să-mi pun laptopul și agenda și să scriu.

Ce recomandă Mădălina:

Aici este schimbat aproximativ tot. Ce ai avea acum în posesie fiind: corpul de iluminat de pardoselă, tablourile, măsuța TV-ului și TV. Dar am ținut cont de pozele de inspirație oferite și cerințele tale: biblioteca deasupra ușii, punerea ușii duble, biroul tău.

Asta este exemplul pentru ce ziceam la început, se pot face aceste modificări în timp: achiziționarea celor două plante, o canapea cu o dimensiune potrivită (în așa fel să nu dea impresia de un spațiu înghesuit), covorului, măsuța/scaun din lemn se poate face eventual (lemn vopsit), măsuța de cafea.

Mobilierul se poate vopsi și să nu fii nevoită să îl schimbi.

Camera copiilor

Ce zic eu: Aici lucrurile sunt cam înghesuite. Vei observa scafa cu spoturi pe care aș desființa-o acum. În locul biroului actual, vine acel birou alb, care cam ocupă mult spațiu. Nu știu cum vor încăpea toate. Mi-a venit ieri un gând firav să ne mutăm noi în camera copiilor și să le lăsăm pe fete în camera noastră. Ele vor avea nevoie de birouri amândouă, de spațiu de joacă, eventual un fotoliu din care să le citesc seara povestea. Noi avem nevoie doar de pat și de șifonier în cameră. Ce zici? Cum ți se pare? La fel, mobila nu avem cum să o schimbăm deocamdată.

Ce recomandă Mădălina:

Am realizat conceptul renunțând la spoturi. Recomand ca mobilierul sa fie integral de culoare albă, ori cea a dulapului. Va rămâne la latitudinea ta. Corpul de iluminat de podea, dacă dorești să îl achiziționezi, se poate amplasa lângă fotoliul roșu unde spuneai că vrei să le citești fetelor seara povești.

Dormitorul matrimonial

Ce zic eu: Aici nu știu ce să zic. Petrecem așa puțin timp dormind… Tocmai de aceea propunem să schimbăm camera cu cea a copiilor. Ce mi-ar plăcea: o masă de machiaj cu oglindă. Dar nu e musai. Și niște tablouri. La fel, nu putem schimba mobila.

 

Ce recomandă Mădălina:

Am făcut conceptul renunțând la spoturi și alegând aceste corpuri de ilumnat. Am implementat și măsuța de machiaj dorită, însă, din păcate, spațiul este mic (am schimbat camerele între ele cum ai precizat) și nu mi-a permis să o poziționez în altă parte.

Patul și dulapul rămân aceleași. Covorul de la Ikea l-am văzut potrivit aici. Tapetul din spatele patului l-am ales pentru a conferi spațiului idee de liniște, relaxare, odihnă.

Baie

Ce zic eu: Mie îmi place mozaicul (mă rog, imitația de mozaic). Nu cred că aș schimba ceva esențial, poate ceva adăugat care să dea o amprentă caldă și personală. Tablouri sau un spațiu de stocare pentru șampoane și halate de baie. Baia se aglomerează cu două mopuri, găleată pentru mop, o ladă Ikea pt jucăriile fetelor, un înălțător să ajungă cea mică la chiuvetă. Haos.

Ce recomandă Mădălina:

Este foarte mică și aș recomanda în timp să optezi pentru un lavoar suspendat sau cel mult semipiedestal, un vas wc cu rezevor încastrat. Modificări mari nu am făcut, decât cele menționate. Găleata cu mop recomand să fie depozitată pe balcon, cum am precizat mai sus.

Cam așa arată conceptul de renovare pentru apartamentul nostru. De câteva zile visez cu ochii deschiși, analizez pozele, îmi imaginez cum ar fi, mă gândesc de unde să iau covorul recomandat pentru sufragerie, de unde să iau ușile duble, fac calcule și iarăși vizez. Abia aștept să ne armonizăm și energia să curgă lin, să avem o casă funcțională, cu un stil clasic și foarte primitoare. Am omis să vă povestesc că de câțiva ani nici nu am mai chemat prieteni pe la noi. De jenă.

Voi cum sunteți cu casele? Cu proiectele de renovare? La câți ani zugrăviți și schimbați ceva în casă?

Text: Ana Nicolescu

Designer de interior: Mădălina-Gabriela HORIA

Coordonator: arh. Miruna Ardelean

S-ar putea să-ți placă și

10 comentarii

 1. Eu tocmai ce am terminat de renovat viitoarea casa si suntem in proces de amenajare cu mobila si toate cele. Fiind vorba de o casa pe pamant cu curte din start mi-am propus ca nuantele sa fie inspirate din natura , sa fie un soi de prelungire a gradinii. Am ales un parchet rustic, gresie in bucatarie care imita parchetul, culori neutre pt a lasa loc generos decoratiunilor care cred eu ca dau nota personala fiecare case. In bai am optat or culori clasice: una este in tonuri de alb, alta bej cu mobilier care imita lemnul natur. In curand voi scrie mai multe impresii pe blogul meu, care sper sa te ajute. Colindatul prin magazine a fost epuizant, insa a meritat 🙂
  Iti doresc renovare cat mai usoara si fara peripetii!

 2. Articolul a venit la fix! Intentionam fie sa ne mutam intr-un apartament mai mare (greu de crezut la preturile mereu in crestere), fie sa schimbam aerul din apartamentul actual. Cred ca voi contacta si eu firma de arhitectura. Imi poti spune in privat costul sugestiilor de renovare si emailul de contact?
  Multumesc!

 3. Eu nu intentionez sa renovez, nici acum, nici in viitorul apropiat. Mi-am dat seama ca nu mai vreau sa investesc bani in casa. Imi place foarte mult conceptul, insa ti-as recomanda doua lucruri, daca imi permiti: nu-ti pune masa inalta tip bar in bucatarie. E incomod sa mananci zi de zi de 2-3 ori pe zi, cocotata pe scaune inalte. Nu mai zic de fete, mai ales daca se fataie la masa. Plus ca nu e atmosfera aia cozy de cina in familie cu voi cocotati acolo. Stiu ce spun, ca am stat intr-o garsoniera unde era doar o masa inalta si ma scotea din minti chestia.
  Referitor la usa de la sufragerie, voi nu folositi deloc camera aia? Adica nu primiti musafiri, nu se intampla sa dormiti acolo? Mi se pare ca usile alea de sticla scot complet camera din sfera utilului, pentru ca nu poti sa te culci sau sa culci pe cineva acolo, din lipsa intimitatii. Dar bine, aici e doar piticul meu, mereu am preferat usile de lemn si care se inchid, nu sticla jivrata, nu open space sau alte bazaconii 😀 Sper sa-ti iei masa de toaleta mult-dorita, e si pe lista mea!

  1. Da, referitor la masa de bucătărie, ai dreptate. Vom păstra masa clasică. Cât despre ușa de la sufragerie, mereu am visat la ușă dublă cu geamuri mici pătrate. Știu că nu mai oferă intimitate și că voi curăța geamurile alea de o s-mi vină rău, dar e visul meu de când am intrat prima oară în acest apartament :). Masa de toaletă e musai să o iau. Mulțumesc mult pentru sfaturi. Le apreciez mereu pentru că sunt foarte practice.

 4. Si eu sunt tot mai nemultumita de cum arata casa si functionalitatile ei si ma gandeam la solutia cooptarii unor profesionisti in design. Mi-ar fi util un mesaj privat cu costurile si contactul lor. Imi plac solutiile propuse

 5. Noi ne-am mutat de vreo 3 ani in apartament si sunt multumita de ce am facut cu dormitorul mare si cu sufrageria. La bucatarie si dormitorul mic cred ca mai avem de lucru si ne gandeam si noi sa chemam un profesionist. Ce ma termina pe mine psihic e dezordinea continua provocata de jucariile fetitei mele de 1 an si 8 luni.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.