(C)ELE (care) Au schimbat lumea. Românce de istorie

CPE- Centrul Parteneriat pentru Egalitate vă invită sâmbătă, 29 octombrie, între orele 11:00 – 18:00 la expoziția interactivă „(C)ELE (care) Au schimbat lumea – Românce de istorie”, eveniment ce va avea loc la Centrul Naţional de Artă „Tinerimea Română” (Schitu Magureanu, nr.4, Bucureşti, lângă Teatrul Bulandra, sala Izvor).

Ne întâlnim într-una dintre minunatele clădiri proiectate de prima femeie arhitect din România, Virginia Andreescu Haret, pentru a face auzite poveștile uitate ale femeilor remarcabile din istoria României. Aurora Gruescu, Cecilia Cuțescu Stork, Elena Văcărescu și Elvira Popescu vor fi îndrumătoarele dumneavoastră prin galeria de portrete fotografice ale româncelor deschizătoare de drumuri în secolele XIX și XX: prima femeie ministru al sănătății, prima femeie neurochirurg din Europa de est, prima femeie parașutist, prima femeie pilot, prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa și multe altele.

Pe tot parcursul evenimentului vom viziona filme documentare, interviuri și imagini de arhivă cu femei care au înfruntat prejudecățile vremii și au profesat în domenii provocatoare chiar și pentru bărbații zilelor noastre. Timp de o oră, vom întoarce pagina istoriei masculine și vom povesti în tihnă despre începuturile femeilor în domenii tehnice, artă și politică și despre acele timpuri boeme și dure în care parașutele era confecționate din mătase iar operațiile pe creier se efectuau pornind de la radiografii.

Evenimentul (C)ELE (care) Au schimbat lumea – Românce deschizătoare de drumuri, marchează finalul proiectului „TraseELE Culturale din Bucureşti”, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul căruia peste 800 de adolescenți cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au avut ocazia să parcurgă mai multe trasee pietonale în capitală cu scopul de a face cunoscute clădirile, monumentele și muzeele asociate modelelor feminine remarcabile din trecutul României și al lumii.

Comunicat de presă

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.