Românii nu au cultul florilor. Azi scoatem garoafele și crizantemele din preconcepții

spiritualitate

Drumul meu către natură și flori a început odată cu prima mea participare la workshop-ul Oanei Stoianovici, O zi de feminitate . Oana avea lângă ea o vază generoasă, transparentă, plină cu lalele albe.

Am pornit înapoi în timp și m-am întrebat atunci de ce eu nu cumpăram flori la mine în casă. Mi-am adus aminte că în adolescență îi spuneam lui Bogdan să nu îmi aducă flori pentru că e un obicei siropos și costisitor. Am mers și mai înapoi în sufletul meu și mi-am dat seama că era, de fapt, o rană din copilăria mea care s-a manifestat prin a nu îl împovăra pe cel de lângă mine, a nu-i cere nimic, a fugi de exprimarea afecțiunii.

De trei ani, cumpăr flori în fiecare săptămână. Cumpăr flori de sezon și le așez în vaze transparente în bucătărie, în sufragerie și în dormitor. Dacă aleg flori cu miros puternic (zambile, liliac, crin) nu le pun în dormitor. Toamna și iarna aleg garoafe albe și crizanteme roz prăfuit. Vara, flori de câmp.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Am stat de vorbă cu Ioana Marinescu, degigner floral, pentru a afla care sunt obiceiurile românilor când vine vorba de flori și cum putem scoate florile din anumite preconcepții.

Cine este Ioana Marinescu? Putem spune că ești designer floral la Magia Florilor?

Ioana Marinescu: Sunt un om complex sau cel putin așa îmi place să cred. La bază sunt comunicator, am lucrat ca manager de PR și Comunicare aproape zece ani. La puțin timp după ce s-a născut fetița mea, am descoperit pasiunea pentru design floral. Am urmat un curs de specialitate în uma căruia am obținut și o diplomă recunoscută oficial și am completat ulterior cu diverse workshop-uri și cursuri.  De aproape doi ani sunt blogger la www.pisicapesarma.ro. Așadar, am mai multe roluri, unul dintre ele fiind și cel de designer floral.

Ce înseamnă florile pentru tine și când ai trasformat pasiunea în job?

Ioana Marinescu: O să râzi dacă îți spun că florile nu au fost deloc o pasiune pentru mine. Nu de la început. Eram genul care nu schimba apa florilor în vază și nu uda plantele (trebuie să recunosc că și acum această sarcină cade pe umerii Pisicului consort). De aceea reorientarea mea profesională a venit ca un mic șoc, mai ales pentru cei din familie, care nu și-ar fi imaginat vreodată că aș putea face altceva florilor decât să le las sa moară :).

Dar se pare că atunci când este să îți fie ceva scris, se întâmplă. Când fetița mea Ana avea aproape doi ani, iar eu trebuia să mă întorc la serviciu, am auzit de la o prietenă că se duce la un curs de aranjamente ikebana. Am spus că este ceva ce mi-ar plăcea să încerc și m-am înscris. Nu știu de ce m-a atras asta, nici acum nu îmi explic. Nu mi-a plăcut în mod special cursul, nu m-am identificat cu stilul ikebana, dar a reușit să îmi stârnească dragostea pentru flori, pasiunea pentru culori și curiozitatea pentru a le împleti în diferite forme. Și de aici a început totul.

M-am întors la job, dar era clar că acolo nu mai era locul meu. Îmi plăcea ceea ce făceam, dar rigorile corporatiste, programul care mă ținea multe ore departe de Ana, regulile ce păreau absurde nu mai rezonau deloc cu mine. Așadar, la un an și jumătate de la revenirea la serviciu, Universul a complotat și am fost pusă în fața unei decizii mărețe – să continuu în mediul corporatist, unde probabil mi-aș fi găsit destul de ușor un job, sau să pornesc pe cont propriu. Am ales a doua variantă și așa a apărut Magia Florilor (www.magia-florilor.ro), atelier de design și creație florală.

Din interacțiunile de până acum, cum vezi că se raportează românii la flori?  

Ioana Marinescu: În România, din cauza nivelului de trai, dar și a mentalității, florile sunt privite ca un lux la care apelăm la ocazii speciale, la nuntă, în vizite sau dacă vrem să facem impresie. Românii nu au cultul florilor, nu își cumpără flori ca să își decoreze casa și nici ca să le ofere pur și simplu (cu excepția bărbaților foarte romantici și galanți sau care vor să facă o cucerire). Mă refer la flori tăiate, nu la plante. Acestea sunt mai ușor de achiziționat, pentru că țin.

Florile tăiate sunt perisabile și atunci există preconcepția de a nu da banii pe ceva ce oricum se ofilește repede. Mulți au această părere inclusiv despre florile de la evenimente ce ar trebui să fie unice în viață – nuntă, botez. Mi s-a spus de foarte multe ori de către miri că nu vor să dea bani mulți pe flori, pentru că oricum le aruncă.

Dincolo de momentele în care oferim flori, se mai pune problema a ceea ce cumpărăm. De cele mai multe ori florile sunt cumpărate și oferite ca un fel de obligație și atunci oamenii se mulțumesc cu lucruri ieftine, și aici nu mă refer nepărat la valoare, cât la aspect. Oamenii continuă să aleagă buchete complet acoperite de ambalaj, deși este regulă de bune maniere că florile se oferă fără ambalaj sau cu unul discret, continuă să accepte verdețuri de umplutură, cu nemiluita, contra unui cost presupus mai mic, doresc buchete mari, dar care să coste puțin, în loc să ofere o floare sau trei legate cu o simplă fundă.

Mai avem mult până să ajungem la un nivel de rafinament în ceea ce privește alegerile florale, dar suntem totuși pe drumul cel bun. În ultimii ani a evoluat foarte mult piața florală din România, atât în partea de ofertă – au apărut și s-au dezvoltat mulți designeri florali care urmăresc și aplică trendurile de afară, dar și în partea de cerere – în special în domeniul evenimentelor (nunți, botezuri). Oamenii se uită pe internet, se informează și fac alegeri destul de bine argumentate.

Există preconcepția că garoafele sunt doar pentru înmormântări și crizantemele sunt banale. Cum le scoatem din aceste preconcepții?

Sugerează-ne câteva aranjamente florale cu garoafe și crizanteme pe care le putem face noi și să ne înfrumusețeze casa.

Ioana Marinescu: Da, sunt doar două din preconcepțiile din cultura noastră. Mai este și cea conform căreia calele înseamnă lacrimi și multe mirese refuză aceste flori în buchet, deși sunt atât de delicate și nobile. Sau cea conform căreia florile se oferă în număr impar, ceea ce nu se întâmplă în nicio altă țară. Revenind însă la garoafe și crizanteme, ambele sunt niște flori absolut minunate, mai ales că periodic apar în Olanda specii noi, care mai de care mai interesante și în culori mai atractive. Avem garoafe verde fistic, culoarea piersicii, fucsia, garoafe în degrade, crizanteme în aproape toate culorile posibile. Prețul unei garoafe la florărie este între 2 și 5 lei (cele de Olanda), iar vara se găsesc și garoafele sau garofițele românești, al căror preț este mai mic. Un fir de crizantemă olandeză costă la florărie între 5 și 7 lei.

Câteva idei pentru a pune în evidență frumusețea acestor flori

Vase de sticlă reciclate din gospodărie – borcane, sticle de bulion etc. decorate cu dantelă și diferite elemente naturale – spice de grâu, bobițe de lavandă uscată, în care așezăm câteva fire de garoafă de aceeași culoare sau de culori diferite. Le putem pune peste tot prin casă sau le putem grupa în diferite colțuri ale încăperii sau pe masă. Costul unui astfel de borcan, cu florile incluse, este undeva în jur de 7 lei (cu 3 fire de floare), astfel că un ansamblu de trei vase nu depășește 20 lei. Putem adăuga și câteva fire de verdeață și câteva fire de floarea miresei, pe care o luăm de la piață sau florărie cu aproximativ 5 lei un fir și din care putem folosi la mai multe vase, pentru că este extrem de bogată.

 

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Cupe de înghețată sau suporturi pentru brioșe în care aranjăm garoafe roz și albe, iar în vârf așezăm o mărgelușă roșie, un nasture sau chiar o cireașă. Am obținut astfel o minunată înghețată sau brioșă florală, al cărei cost nu depășește 15-20 lei. 

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Becuri reciclate, cărora li se scoate filetul și în care punem un fir de garoafă și un mâner din rafie și le atârnăm prin casă – în jur de 3 lei/bucata. Într-un buget de 25 de lei avem deja 8 astfel de obiecte de decor. 

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Pe balcon, sau terasă/curte, în cazul norocoșilor, putem amenaja o “perdea” de garoafe. Tăiem codițele garoafelor, le trecem prin gută sau sârmă subțire, iar șirurile formate le agățăm de plafon. Uite așa ne-am creat o atmosferă de nuntă englezească din filme la noi pe balcon :).

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Crizantemele pot fi folosite în mod similar și sunt chiar mai spornice, pentru că fiind multe pe un fir – mă refer aici la crizantemele olandeze, cele care se găsesc în toate sezoanele – putem folosi un singur fir în vas și acesta va părea mult mai plin.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

O idee ceva mai costisitoare decât simpla aranjare a florilor, ce poate fi aplicată la petreceri – în special la cele de copii, este cea a sculpturilor din garoafe sau crizanteme. Avem nevoie de un burete floral și un pic de îndemânare ca să realizam o buburuză din garoafe sau o fustă din crizanteme pentru papușa preferată a fetiței noastre.

Cum îngrijim florile în vază?

Ioana Marinescu: În primul rând avem grijă ce vase alegem și cum le pregătim. Cele mai indicate vase sunt cele de sticlă (nu plastic, nu metal), care trebuie spălate foarte bine și dezinfectate de fiecare dată când aruncăm florile vechi din ele. Se curăță cu apă și clor și dacă murdăria este peristentă, se pot lăsa chiar la înmuiat. Înainte de a pune florile în vază le tăiem cozile sub apă, folosind un cuțit și tăind oblic, în diagonală. Astfel oferim cozii o suprafață mai mare de absorbție a apei. De asemenea, este bine să repetăm operațiunea de tăiere a tijelor la două zile. Este bine să schimbăm apa zilnic. Opțional, putem adăuga în apa florilor o soluție specială, o hrană pentru flori tăiate, care ne va ajuta să ne bucurăm de flori mai mult. Astfel de soluții se pot cumpăra la pliculețe din florării sau hipermarketuri.

Text: Ana Nicolescu

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.