10 lucruri care mi-au plăcut la filmul “Ron o ia razna”, o animație despre prietenie și adaptarea la școală în era social media

Ron o ia razna

Sunt câteva chestii pe care nu prea știu să le gestionez când vine vorba de copii și tehnologie și, cu siguranță, asta are de-a face cu faptul că îmi e greu să stabilesc unele limite care să se alinieze și cu valorile mele, dar și cu contextul copiilor. Una dintre ele este dacă să o las pe Măriuca la școală cu telefonul sau nu și cum să-i explic că poate e mai important să își petreacă timpul cu prietenii în pauză decât să stea pe telefon. Bine, întrebarea e pentru cine e mai important asta, dar ea îmi spune: Oricum, mami, copiii stau pe telefon în pauză și joacă jocuri în grup și eu nu sunt acolo pentru că n-am pe ce să mă joc. Și să știi că și la spaniolă jucăm Kahoot și iarăși numai eu nu am pe ce să joc.

Săptămâna trecută am fost la avampremiera unei animații care m-a ajutat să nu îi mai explic atâta Măriucăi în termenii mei, în valorile sau amintirile mele despre școală ce e important, iar eu am văzut ce înseamnă pentru un copil în era digitală să nu aibă un gadget pe care aproape orice copil îl are la școală. Să îți zic despre ce este vorba în “Ron o ia razna”.

Barney Pudowski e un puști simpatic, ușor ciudat, elev în clasa a șaptea la școala Nonsuch Middle unde îi este foarte greu să să își facă prieteni. Îi lipsește un singur lucru să câștige popularitatea colegilor săi: un B*Bot, un device care merge și vorbește și care este soluția perfectă pentru a face față provocărilor sociale ale școlii.

 

Ron o ia razna: B*Bot promite să fie “cel mai bun prieten neconvențional”

Ca să nu mai ai nicio grijă dacă nu ai prieteni, B*Bot promite să fie “cel mai bun prieten neconvențional”. În prima zi de școală, Barney, care trăiește cu tatăl său cam distras, dar bine intenționat, cu bunica sa, o bulgăroaică ușor excentrică pe nume Donka și cu capra lor cam țăcănită, descoperă rapid că fără un B*Bot îl așteaptă Siberia din punct de vedere social.

Aflând că singura dorință a lui Barney de ziua lui este să aibă un B*Bot, tatăl lui îl surprinde cu unul care poartă numele de Ron. Barney este în culmea fericirii, însă bucuria lui este de scurtă durată, mai ales că descoperă în curând că e ceva în neregulă cu noul prieten. Nu numai că Ron nu știe nimic despre noul lui proprietar, dar e clar că ceva nu merge cum trebuie, oricât de mult l-ar restarta pe Ron, pur și simplu acesta nu funcționează bine.

Totuși, spre deosebire de alți B*Bot, Ron e extrem de curios, foarte loial și decis să îl ajute pe Barney. Cei doi dezvoltă o adevărată prietenie care sfidează orice limită a tehnologiei.

Așa cum e de așteptat nu toată lumea e încântată de prietenia dintre cei doi, mai ales că acest B*Bot pare să fi ieșit de sub controlul creatorilor. Aici o să te las în suspans să afli din film ce se întâmplă mai departe și la ce concluzii ajung Barney și prietenii săi.

Ron o ia razna

10 lucruri care mi-au plăcut la filmul Ron o ia razna:

 1. Tratează subiectul tehnologiei la școală.
 2. Arată cum tehnologia poate și nu poate să înlocuiască un prieten.
 3. Arată că prietenii nu trebuie să fie la fel ca să aibă o legătură frumoasă, să se bucure împreună și să descopere lucruri noi despre ei.
 4. Sunt diferite tipologii incluse în film, pe care le întâlnim în orice grup: băiatul care îi agresează pe ceilalți, fata populară, tocilara, neadaptatul și înțelegi până la final de ce fiecare se comportă așa și că fiecare are nevoie de același lucru. Probabil că intuiești care e. Oricum îl afli din film.
 5. Evidențiază zbaterile unui tată să fie un părinte bun și faptul că până la urmă copiii apreciază cel mai mult conectarea.
 6. Am rămas cu o replică de-ale bunicii: Uneori copiii au grijă de adulți. Așa e, uneori copiii își iau responsabilitatea asta ca să nu ne vadă că suferim. E bine să fim conștienți de asta și să ne reluăm locul de adulți.
 7. Vorbește pe înțelesul tuturor despre lăcomie, furt de baze de date, abuz, goana după validarea socială, consesințele pozitive și negative ale acestui lucru și cum se poate schimba situația de la un minunt la altul.
 8. Pe lângă povestea lui Barney, eu am văzut și povestea lui Mark, inventatorul B*Bot-ului, un vis din copilărie pus în practică cu succes și dorința sinceră de a contribui copiilor, nu de a avea un câștig material. Plus dorința de a învăța mereu și de a ține cont de siguranța și fericirea copiilor. M-am amuzat căci mi s-au părut unele aluzii la Facebook, altele decât astea.
 9. Finalul m-a surprins pentru că nu e tipic Hollywoodian și chiar a fost emoționant.
 10. E un film pe care îl înțeleg și copiii de 5 ani, dar și cei de 12.

“Ron’s gone wrong /Ron o ia razna” este distribuit în România de Forum Film și va rula pe ecrane din data de 22 octombrie în formatul 2D, subtitrat și dublat.

Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.