Oamenii se schimbă. Tehnologia creează noi gadgeturi și înlocuiește forța de muncă umană. Job-urile par tot mai SF. În casă poți să îți pui pereți vii, care respiră. Plantele supraviețuiesc și cu lumina de la neoane. Noi, oamenii, ne retragem tot mai mult în carapacele noastre, unde, dacă suntem norocoși, reușim să aflăm multe despre noi, apoi vrem să ieșim din nou în lumea asta nouă și schimbătoare. Copiii noștri dezvoltă noi mecanisme de adaptare la climă, la hrană și la normele societății. În tot acest dans de perpetuum mobile, orașele nu au cum să nu se transforme. Cum arată oare orașele viitorului? Orașe cu grădini pe clădiri, orașe robotizate, orașe supra populate și poluate. Nu știm, putem doar să ne imaginăm.
Însă orașul meu ideal este unul în care oamenii nu au uitat să fie împreună, să se adune în comunități, să aibă hobby-uri comune, să creeze lucururi valoroase pentru ei și pentru cei din jur. Orașul meu ideal este orașul care este încă verde. Cred că este nevoie să înțelegem puterea și utilitatea unei comunități de vecini, nu doar la nivel individual, ci și la nivel de business sau de corporație, de actor social cu putere financiară, dar și ca simplu locuitor al unui cartier oarecare.
Un loc pentru nomazii digitali și comunitatea din Drumul Taberei
Timp de aproape doi ani am lucrat alături de o echipă cu idei vizionare la construirea comunității din Drumul Taberei. Pentru oamenii din acest cartier, un dezvoltator imobiliar, Ceetrus, a decis ca în loc să închirieze 300 mp din spațiul său și să facă profit, să transforme acest spațiu într-un hub educațional și comunitar, dedicat locuitorilor. Cartier Hub este primul spațiu pentru comunitate creat într-un centru comercial, mai exact, în Centrul Comercial Drumul Taberelor. Hub-ul își deschide ușile pentru evenimente dedicate comunității în parteneriat cu inițiativele civice din cartier, liderii organizațiilor și asociațiilor, grădinițele, școlile, liceele din sectorul 6 și autoritățile locale, ADP, DGASPC, Primăria de sector. Acest spațiu are și o dimensiune antreprenorială, menită să susțină activitățile din comunitate. Nomazii digitali sunt așteptați să își găsească locul la Cartier Hub și să intre în contact cu rețeaua de antreprenori din cartier (și nu numai).
Sala de conferințe din hub-ul din Drumul Taberelor poate fi folosită gratuit pentru întâlniri ale grupurilor de inițiativă civică și seri comunitare. Pentru spațiul de coworking din Cartier Hub, se percepe o chirie astfel: cinci lei pe oră (dacă stai mai mult de cinci ore, după a cincea nu mai plătești în plus), 30 lei pe zi, 250 lei pe 10 zile, 400 lei pentru 20 zile și 600 lei pe lună.
Evenimente și ateliere pentru copii
La Cartier Hub din Drumul Taberelor se organizează ateliere educative și de dezvoltare personală, destinate copiilor, adulților și seniorilor suținute de organizații ca ROBOTescu, Eematico, Ruxandra ballet studio, Banometru, Micile Vedete pentru care participanții achită o taxă. Tot aici se va susține o serie de activități gratuite, aliniate cu strategia hub-ului, printre care se numără cursurile de educație civică, reciclare, dezvoltarea simțului artistic. Totodată, oamenii din comunitate pot folosi gratuit spațiul Cartier Hub dacă doresc să susțină activități non-profit.
Pentru locuitorii cartierului, Nod Makerspace (cei care administrează hub-ul) estimează că în fiecare lună vor fi aici:
- 16 evenimente găzduite pentru cursuri și ateliere
- 9 evenimente dedicate comunității
- 7 evenimente private și conferințe
- 20 de abonamente de co-working
Dotarile hub-ului
- Suprafață totală spațiu:317mp
- 1 sală mare de conferințe – 145 mp
- 1 sală dedicată cursurilor – 25 mp
- 1 sală de întâlniri – 11 mp
- 1 spațiu de coworking – 54 mp
- Chicinetă – 13 mp
- Depozit – 32 mp
- Capacitate sală evenimente: 120 de persoane, 145 mp
- Capacitate spațiu co-working: 30 de persoane, cu posibilitatea de extindere
- Prețuri co-working: 5 lei/oră; 30 lei/zi; 250 lei/10 zile, 400 lei/20 zile; 600 lei /lună
- Prețuri închiriere spațiu în Hub: Tariful este conceput în funcție de suprafața sălii închiriate și numărul de participanți. Oricine este interesat este invitat să transmită mesajul prin intermediul formularului de contact din cadrul paginii de web https://drumultaberelor.ro/ro/cartierhub sau să scrie la adresa de email corporate@cartierhub.ro
- Alte facilități: High speed wi-fi, Spațiu de relaxare, Ludotecă, Sală de întâlniri, Touchscreen, Sistem audio, Imprimantă, Videoproiector HD Cafea/ceai, Bucătărie utilată, Centru comercial, Food court
Cum poți să iei legătura cu echipa Cartier Hub
Încă din prima săptămână de după lansare (18 – 24 martie), în Cartier Hub din Drumul Taberelor vor avea loc ateliere gratuite de reciclare creativă pentru copii organizat de Wunderdesign, de educație civică cu Funky citizen: Civically fit și ateliere de dezvoltare artistică organizate de Matka (toate sunt pe bază de înscriere).
- Pentru închiriere spațiu coworking office@cartierhub.ro
- Pentru organizare evenimente dedicate comunității comunitate@cartierhub.ro
- Pentru închiriere spațiu evenimente private catalin@cartierhub.ro
Din primul weekend de activitate, Cartier hub își așteaptă vizitatorii cu un program de a ateliere și activări dintre cele mai diversificate.
Vineri 15 martie
- 12.00 – 13.30 – Teatru de păpuși cu Ana Crăciun Lambru
- 16:00 – 20:00 Atelier de benzi desenate
- 16.00 – 20.00 – Ludicus – jocuri smart de societate
- 17:00 – 18:00 Micile Vedete – proiecție de scurt metraj în sala mare de evenimente
- 18.30 – 20.00 – Ruxandra Balet Studio
Sâmbătă 16 martie
- 11:00 – 14:00 Eematico – atelier în care copiii vor construi o catapultă cu cărămizi din polistiren
- 12.00 – 15.00 Robotescu – atelier de robotică
- 10:00 – 15:30 Matka – atelier colaborativ de construire a unor instalații artistice
- 10.00 – 20.00 – Ludicus – jocuri smart de societate
- 15.30 – 16.30 – Funky Citizens – atelier de educație civică
- 15:30 – 18:00 Inițiativa Favorit
- 15:30 – 18:00 Inițiativa Prelungirea Ghencea
Școala de blogging și cursuri de educație antreprenorială
După ce am organizat în vară, la Centrul Comercial Drumul Taberelor, ateliere pentru copii, mese comunitare, serbări, expoziții și evenimente pentru locuitorii din cartier, în această primăvară, ne mutăm la mezanin, în hub, să ne întâlnim lunar cu comunitatea bloggerilor, la școala de blogging Digital Parents Talks. Pregătesc, alături de Lavinia Pavel, și o serie de cursuri de educație antreprenorială pentru cei care pornesc un business pe cont propriu.
De ce ne place să lucrăm cu Ceetrus?
Pentru că Ceetrus crede că o societate care creează legături între oameni, construiește un vootor mai bun pentru toți.
Ceetrus România a luat ființă în ianuarie 2012 și administrează un portofoliu de 23 de centre comerciale la nivel național, în cadrul cărora va dezvolta o rețea de spații comunitare.
Numele Ceetrus este format din cuvintele “city/oraș” – terenul său de joacă, “see/a vedea” – observarea nevoilor cetățenilor și capacitatea de a le raspunde, “trust/încredere” – încrederea și profesionalismul cu care dezvoltăm proiecte și “us/noi” – împreună, în proces de co-construire cu oamenii.
“With citizens for citizens” este sloganul unui brand care construiește împreună cu cetățenii, în serviciul cetățenilor, fie ei angajați, rezidenți, antreprenori, comunități sau parteneri de business.
Cartier Hub este o inițiativă Ceetrus, implementată de Nod Makerspace. Nod este un makerspace, cu ateliere de lemn & metal, spațiu de co-working, studio-uri private și spații de întâlniri și evenimente. Membri Nod vin din domenii variate: arhitecți, ingineri, designeri, sculptori, IT-iști, consultanți de brand și marketing, fotografi și mulți alții. Împreună colaborează, împărtășesc idei, lucrează și se distrează. În spațiile de evenimente sunt găzduite evenimente precum ar fi conferințe, debate-uri, lansări de produs, workshop-uri, cursuri, târguri.
Cartier Hub se află în incinta Centrului Comercial Drumul Taberelor (Str. Brașov, nr 25), la mezanin.
Vă așteptăm cu drag să ținem pasul cu schimbările societății și să creăm orașe și comunități funcționale.
Text: Ana Nicolescu