Sa dam copiilor o sansa. Stop abandonului scolar! (P)

Cand zic abandon scolar, gandul meu se duce instantaneu la perioada de dinainte de Revolutie cand primeam mesaje din toate partile ca invatamantul este obligatoriu si ca invatatorii si profesorii nu au voie sa ii lase corijenti pe elevi. Imediat urmatorul gand este ca elevii abandoneaza scoala pentru ca ce se intampla la ore nu li se pare interesant, antrenant, haios, curios, nu sunt stimulati sa fie creativi, sa descopere pe cont propriu. Nu le sunt descoperite talentele, iar daca ele sunt evidente, inca se tinde catre o uniformizare a tuturor elevilor pentru ca ei trebuie sa stie din toate cate nimic, la finalul scolii.

Daca stau sa ma gandesc cu ce am ramas eu din scoala, o sa va raspund ca am ramas cu glasul invatatoarei mele care ne-a invatat atat de frumos gramatica inca din clasa I-a, care ne-a spus ca este important sa fim curati, ca e o forma de respect pentru noi si pentru cei din jur, ca parul nespalat miroase urat, ca ce e natural nu e rusinos. Am ramas cu multele exeriente din excursiile pe care le organiza. Ii tin minte mainile si inelul pe care il purta zilnic. Din gimnaziu, am ramas cu teroarea orelor de matematica si cu elan si incredere date de profesoarele de desen si de muzica. Geometrie, chimie, fizica… nu mai stiu mai nimic. Mai in minte orele de spaniola unde invatam de pe atunci in stil Montesori. Iubeam experienta, libertatea de explorare, ma pregateam cu drag pentru ore. Iar de la liceu, stiu tot Eminescu si toata proza fantastica romaneasca pentru ca un inger de profesoara aflata in pragul pensiei a avut rabdare si incredere cu niste adolescenti zgomotosi si deranjanti sa nu ne dicteze comentarii, ci sa ne invete pe noi cum sa interpretam un text.

Sigur ca abandonul scolar include si alte cauze, printre care si cele legate de saracie, de distanta mare catre scoala sau de plecarea parintilor in alte tari la munca.

0c4f42d79b0bb13ba5f85986a3eba3a2

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.