Salvati Copiii Romania prezinta studiul si rezultatele programului-pilot „Fiecare Copil Conteaza”

Organizatia Salvati Copiii Romania a lansat studiul privind sanatatea reproducerii si a nou-nascutului in randul beneficiarilor programului national “Fiecare Copil Conteaza”. Desfasurat in perioada noiembrie 2010–decembrie 2011 cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania si al Directiilor de Sanatate Publica, programul-pilot a fost implementat in 16 localitati defavorizate din mediul rural, acoperind judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea. Identificarea cauzelor cresterii mortalitatii infantile in cele 4 judete selectate a reprezentat obiectivul principal al studiului, dar si oportunitatea de a propune solutii viabile prin intermediului programului-pilot „Fiecare copil conteaza”.

In acest sens, actiunile Asociatiei au vizat informarea corecta a gravidelor si tinerelor mame cu privire la adoptarea celui mai bun comportament in raport cu nou-nascutii.
„Felicit initiativa Asociatiei Salvati Copiii Romania pentru grija pe care o arata fata de sanatatea gravidelor si a nou-nascutilor. Prin acest studiu am reamintit mamelor rolul esential pe care il are starea de sanatate in dezvoltarea armonioasa a copilului”, a declarat Dr. Cristian Anton Irimie, Secretar de Stat al Ministerului Sanatatii.
Un total de 1022 de beneficiari, dintre care 166 gravide, 250 tinere mame si 606 copii, au primit informatii privind masurile obligatorii pentru prevenirea imbolnavirilor, pastrarea curateniei si respectarea regulilor de crestere a copiilor, dar si suport nutritional, suplimente nutritive si produse igienico-sanitare.
“Obictivele pe care ni le-am propus in anul 2011 vor ramane aceleasi si in anul doi de proiect, cu mentiunea ca anul acesta ne adresam si adolescentilor, in randul carora asteaptam o crestere a nivelului de educatie sexuala si vom acorda mai multa atentie dotarii maternitatilor. De asemenea, speram sa dezvoltam parteneriate cu Ministerul Sanatatii, autoritati, specialisti si ONG-uri pentru a creste impactul in randul beneficiarilor, a precizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Pentru acest an, Organizatia Salvati Copiii Romania vizeaza extinderea proiectului-pilot in 10 alte localitati defavorizate din 5 noi judete: Botosani, Suceava, Iasi, Neamt si Vaslui.
“GlaxoSmithKline (GSK) este o companie farmaceutica cu radacini puternice, de peste 20 de ani in Romania. Prin urmare, dorinta noastra de a sustine proiecte in sanatate si educatie in sanatate, asa cum este proiectul „Fiecare copil conteaza” pe care il derulam alaturi de Salvati Copiii Romania, a venit in mod firesc, intrucat principala noastra preocupare este sa contribuim la imbunatatirea sanatatii oamenilor. Mai mult decat atat, stiind ca Romania are cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana, ne-am dorit sa mergem si mai in profunzime si sa sprijinim cele mai grave cauze. Asta inseamna de cele mai multe ori sa ajungem, prin proiectele pe care le sustinem, in comunitati izolate sau foarte sarace, acolo unde nevoia este mai mare – asa cum sunt localitatile pe care le-am inclus in anul-pilot al proiectului, cand peste 400 de mame sau viitoare mame au primit consiliere, sau cele 5 judete in care vom ajunge anul acesta”, a declarat Andreia Cucu, PR & Communication Manager GSK Romania.

In primul an al proiectului, pentru identificarea si sprijinirea gravidelor, mamelor tinere si copiilor cu varste cuprinse intre 1 si 5 ani, au contribuit 32 de cadre medicale din comunitatile vizate, dar si reprezentanti ai DSP, ISJ, DGASPC si ai primariilor locale.
Programul “Fiecare copil conteaza” a avut un impact local pozitiv asupra comunitatilor de mame si gravide din zonele selectate, astfel:
• Numarul de gravide care vin la control a crescut cu 10%
• Interesul gravidelor pentru analize a crescut cu 5%
• Numarul de copii vaccinati a crescut cu 25%
• Numarul de controale medicale la copii a crescut cu 10%
• Gradul de mentinere a igienei casei si copilului a crescut cu 15%
• Respectarea regulilor de ingrijire a copilului a crescut cu 10%

Comunicat de presa

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.