O româncă vinde pantofi portughezi în inima Lisabonei

Erau odată 3 fete. Femei, mai degrabă. Să tot fi avut vreo 22-23 de ani, dar ele tot copile se credeau, în suflet. Și de fiecare dată când puteau să evadeze în copilărie, o făceau dansând, cântând, iubind viața, Stuful, Supergirl, I Will Survive, buclele, Depeche, primăvara, culoarea lime, Michael, galbenul, apa rece a mării. După vreo 3 ani, drumurile lor au luat-o în direcții diferite, chiar pe meleaguri îndepărtate. Însă cele 3 femei cu suflet de copil, se înțelegeau chiar dacă nu își vorbeau. Își simteau energia chiar dacă nu se vedeau. Iar când vorbeau după 5 luni, parcă nu și-ar fi vorbit de 5 minute.

Acum, dupa vreo 10 ani, două dintre ele sunt mame și au venit la nunta cele de-a treia cu copiii. Una dintre mame și-a lăsat aici familia și job-ul și s-a măritat cu un portughez creț, haios și pasional cu care are două fetițe superbe. În Lisabona au cumpărat un mic magazin de familie, Sapataria do Carmo, unde vând pantofi hand made făcuți de artizani și meșteri protughezi. Este unul dintre cele mai vechi și mai tradiționaliste magazine de pantofi din Lisabona, fiind fondat în 1904. În încăperea pe doar 20mp, tradiția întâlnește modernul și bunul gust, păstrând aerul portughez, originalitatea și unicitatea modelelor.

interior

Alexandra are câte o poveste despre fiecare model de pantofi. Aș putea sta ore întregi cu ea la un lichior de portocale, în inima Lisabonei, să o ascult vorbind despre originea cuvântului slippers, despre modele, printuri, piele, calitate, istoria materialelor aduse din India în Europa de către portughezi. Una dintre povești o găsiți aici, la această pereche de pantofi absolut inspirațională. Deja când îi numesc pantofi, mi se pare că îi jignesc :).

pantofi de poveste

Alte modele care pe mine mă fac să zâmbesc și să vizez:

cu acdent de metal

Movul brândușă lăcuit, ornat cu fundă aurie oversize mă duce cu gândul la Alice în Țara Minunilor.

Plăcerea mea vinovată: animal print-ul, deși n-ai zice, dar îl port strategic :), de cele mai multe ori, în secret.

animal print1

animal print3

Sandalele cu talpa aproape invizibilă sunt preferatele mele vara. Iar lacul și metalul le fac purtabile și la o ținută de cocktail.

sandale

Balerinii ăștia, nu știu, au ceva care mă atrage. Nu mă hotărăsc dacă i-aș purta sau nu, dar sunt convinsă că au un efect wow pe un picior subțire, fin, delicat.

un soi de balerini

Am vrut să vă spun povestea prietenei mele pentru că mi se pare extraordinar ce face pentru Sapataria do Carmo, într-o țară străină, într-o limbă pe care acum o descoperă în profunzime, pentru că este flexibilă, adaptabilă, pentru că este o mamă cum mulți copii și-ar dori să aibă, pentru că își iubește soțul cu pasiune, pentru că este luptatoare și puternică. Și are niște povești incredibil de haioase despre mama ei. Alexandra, faci o treabă extrordinară. Pentru tine:

 Text: Ana Nicolescu

S-ar putea să-ți placă și

2 comentarii

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.