Șederea corectă începe întotdeauna cu scaunul. Biroul este pasul al doilea

Sunt câteva luni de când Măriuca scrie la un birou Mobila Moll. Este foarte încântată și în fiecare zi are grijă să își personalizeze zona de lucru cu desenele ei, cu cărțile preferate și cu poneii cu coame multicolore. Despre biroul ergonomic și avantajele lui v-am mai povestit aici, unde am scris și despre greșelile de poziție. Astăzi vă spun despre importanța unui scaun bun, care să formeze un tot unitar cu biroul, să fie flexibil și intuitiv la modificările proporțiilor corpului, în special în creștere. Ah, și să fie și cu unicorni, completarea Măriucăi 😊. Înainte de a decide achiziționarea unui astfel de scaun m-am documentat din broșura Healthy Learning with Moll. Apoi am ajuns la câteva concluzii pe baza experienței. Le mixez în acest articol care sper să vă fie de folos în alegerile pe care le faceți pentru copiii voștri.

Un scaun înclinat duce la o poziție dreaptă

O înclinare în față a suprafeței șezutului favorizează o poziție corectă pe scaun și o bună concentrare asupra activității desfășurate la birou. Pelvisul este înclinat ușor spre față și spatele este drept. Când suprafața șezutului nu doar că este înclinată în față, dar se și poate mișca, este favorizată postura dreaptă, corectă și o ședere dinamică, cu o mișcare sănătoasă. Recunosc că inițial mi s-a părut incomodă poziția, dar ulterior am observat că are beneficii și Măriuca stă corect la birou.

Scaunul și biroul formează întotdeauna o unitate

Șederea corectă este posibilă doar când ambele elemente se adaptează în mod flexibil și intuitiv la modificările proporțiilor corpului, în special în creștere. Acest lucru presupune existența opțiunilor de ajustare care țin cont de toate dimensiunile – chiar și adâncimea șezutului. În plus, scaunul trebuie să promoveze șederea sănătoasă din punct de vedere fiziologic. Trebuie să se ajusteze nu doar după dimensiunea corpului persoanei care îl folosește, ci și după mișcările sale.

Corpul are nevoie de schimbare

De aceea, ideal ar fi să dăm ocazia copiilor să treacă în mod regulat de la ședere la poziția de stat în picioare. Pentru acest lucru, fie biroul trebuie să fie ajustabil până la înălțimea confortabilă pentru lucrul în picioare, fie este necesar un spațiu de lucru adițional, fix, de genul tejghea.

Climatul general al camerei contribuie în mod crucial la învățatul sănătos

Biroul trebuie poziționat la fereastră într-un asemenea mod încât copilul să nu fie distras constant de stimuli vizuali și să privească pe geam. Camera trebuie să ofere posibilități de relaxare, dar și de mișcare.

E o chestiune de adaptare

Ergonomia ne învață cum să îndepărtăm cât mai mult posibil presiunea de pe corpul nostru și să nu-l forțăm în vreo poziție. Dacă biroul și scaunul sunt adaptate perfect proporțiilor copilului, problemele de postura, durerile de spate și de cap sunt evitate. De asemenea, se creează premisa pentru munca relaxată, dar concentrată. Șederea corectă începe întotdeauna cu scaunul. Biroul este pasul al doilea.

Cum reglăm corect scaunul?

Înălțimea scaunului se alege astfel încât marginea șezutului să fie la aproximativ același nivel cu genunchiul. Înălțimea șezutului este corectă când unghiul format de coapsă și torace este ușor obtuz (mai mare de 90º) și tălpile picioarelor sunt sprijinite complet pe podea.

Adâncimea șezutului se ajustează astfel încât coapsele sunt așezate confortabil pe șezutul scaunului și marginea acestuia nu face deloc presiune pe gambe. Spațiul dintre marginea șezutului și gambă ar trebui să fie de aproximativ patru degete. Astfel, circulația sanguină din picioare se realizează perfect.

Al treilea pas este ajustarea înălțimii spătarului. Aceasta se alege în așa fel încât spătarul să sprijine corpul până imediat sub omoplați. În acest mod nu se mai pune presiune pe spate și se asigură o susținere adecvată pe întreaga lungime când copilul se lasă pe spate.

Pentru a determina înălțimea corectă a biroului, verificați cum stau mâinile pe blat. Înălțimea este corectă când acestea formează un unghi puțin mai mare de 90º. Astfel se elimină presiunile din corp și mușchii gâtului sunt relaxați.

Pentru a asigura o distanță optimă ochi-mână și a preveni problemele de postură și durerile de gât și spate, înclinarea blatului ar trebui ajustată conform activității în desfășurare.

Unghiuri recomandate pentru poziții corecte:

0 – 5º – pentru desenat și activități similare

8 – 12º – pentru scris

15 – 20º – pentru citit

Când lucrezi la calculator, e crucial să privești de la distanța corectă față de monitor

Dacă distanța de la ochi la monitor, măsurată de la poziția de ședere a copilului, este mai mică decât o lungime de braț, ochii pot fi suprasolicitați. Acest lucru afectează negativ concentrarea copilului. Monitorul, de asemenea, trebuie să nu fie amplasat perpendicular pe raza vizuală sau mai sus, pentru că în acest caz ochii copilului au nevoie să se adapteze constant la distanță. Ideal ar fi să folosiți o extensie pentru birou, care se poate coborî. Acest lucru vă ajută să stabiliți distanța și unghiul de privire corecte. Adâncimea pe care această extensie o conferă biroului asigură un spațiu suficient pentru odihnirea brațelor pe birou și astfel se reduce presiunea din umeri.

Întrebări pe care să le puneți când alegeți un scaun

 • Poate susține o greutate de până la 90 de kg?
 • Se poate ajusta înălțimea scaunului în mod adecvat (cel puțin de la 30 la 52 de cm)?
 • Se poate modifica poziția spătarului în trepte mici, pentru a ajunge până sub omoplați?
 • Se poate ajusta adâncimea șezutului?
 • Ajustările se pot face independent una de alta?
 • Spătarul se adaptează formei coloanei vertebrale?
 • Scaunul are baza în formă de stea, destul de mare pentru a împiedica răsturnarea?
 • Pernele se pot înlocui, iar tapițeria se poate spăla?
 • Se poate mișca scaunul și sprijină acesta mișcarea pe măsură ce se modifică poziția de ședere?

Text: Ana Nicolescu

Sursă de documentare: aici și aici 

S-ar putea să-ți placă și

1 comentariu

 1. Vaaai ce fain e scaunelul. Personal, eu am avut probleme cu spatele dintotdeauna(scolioza usoara inca de cand eram copil, pentru ca stateam foarte mult la calculator) si chiar imi pare rau ca nu am avut o astfel de jucarie pe atunci. Sunt sigura ca m-ar fi ajutat enorm in ceea ce priveste pozitia corecta.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

 • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.