Perioada asta de izolare socială ne-a pus pe mulți pe gânduri și ne-a forțat să reconfigurăm proiecte, relații, servicii, produse, să acceptăm necunoscutul și imprevizibilul și să vedem mai clar cine suntem. Și nu, nu sunt cuvinte mari, chiar dacă sună pompos. Să vă zic.
Când am deschis volumul al II-lea din Școala banilor bine-crescuți de Cristina Andone, am găsit întrebările esențiale pe care sunt sigură că ni le-am pus cu toții, într-o formă sau alta, din martie până acum: Cum stăm? Ce putem să facem? Din ce trăim? Ce punem în loc? Cum arată viitorul? În cine să am încredere? Cu cine să construiesc ceva ca să ne fie bine împreună?
Cum să trăim cu jumătate de salariu
Dacă încă n-ați citit încă volumul II, vă zic că vine ca un pansament pe toată frustrarea din pandemie pentru că este o carte scrisă în perioada asta despre neliniști și, mai ales, despre soluții, despre planuri de economisire atât în vremuri bune, dar mai ales în vremuri grele. Este o poveste despre împreună la bine și la greu, despre cum să găsim soluții acolo unde nici nu gândeam, despre cum să trăim cu jumătate de salariu și chiar și așa să reușim să economisim. Și vă promit că nu este o poveste conceptuală, ci vine cu soluții concrete.
Mi-a plăcut tare mult că și în volumul II Cristina a amintit de formula bugetului obișnuit și anume, dacă ne imaginăm salariul ca o pizza tăiată în 10 felii, 5 felii sunt pentru cheltuielile obligatorii, 3 pentru cheltuielile care ne bucură și 2 pentru economii. Doar că în acest volum, Cristina vine cu formula bugetului revizuit 4-2-4 (4 cheltuieli obligatorii, 2 cheltuieli pentru bucurii, 4 economii) și mai mult de atât, cu formula bugetului înjumătățit: 4-1, în care ne recunoaștem mulți dintre noi din martie încoace, și anume 4 cheltuieli obligatorii și 1 economie.
E greu? Nu. Cartea este o poveste despre bani pentru copii
Eu am ales ca de data asta să savurez întâi eu cartea, singură, și abia apoi am citit-o împreună cu fetele care, deși sunt inițiate financiar, mi-au pus o grămadă de întrebări despre:
- cum pot și ele să-și transforme visele în business-uri,
- când o să poată să ia un împrumut de la bancă
- dacă le pun alocațiile în conturi curente sau le fac depozite la termen
- cum o să devină ele eligibile pentru credite mari dacă nu le ajung banii care se strâng în cont,
- cu ce garanții o să poată să vină ele.
Am vorbit și despre case și au ajuns la concluzia că nu o să fie nevoie să facă credit imobiliar, poate doar ne nevoi personale.
Greșelile altora sunt amuzante. Not
Au râs când Chichi și Richi și-au îngropat banii și nu i-au mai găsit și au zis că ele nu o să facă așa niciodată, ci o să-i pună la bancă. Au înțeles că dacă ele depun banii în bancă, acolo sunt în siguranță și pot fi de ajutor și altor oameni, iar Măriuca a instaurant dobânda în tranzacțiile pe care le face cu sora ei. Așa scriitoare cum e, mă bucur că a înțeles cum se face prețul unei cărți și a fost dezamăgită că doar o parte din zece îi revine scriitorului, celelalte se duc la tipografie, editură și cele mai multe la librărie. A hotărât că ea o să-și vândă cărțile online ca cele 5 părți care revin librăriei să vină la ea în cont. Julie a întrebat-o dacă îi place la Cărturești, la Diverta și la librăria aia de la Cișmigiu unde mami bea ceai și citește în vitrină.
Înțeleg copiii tot despre bani?
Măriuca are 9 ani, Julie, 6 și au înțeles toate conceptele astea pe care eu nu aș fi știut să le explic așa. Acum avem în fiecare seară discuția despre bani și ele pun întrebări pe care eu nici nu le gândeam când eram copil. Bine, nu le gândeam nici după 10 ani de când am început să câștig bani pe cont propriu. Am povestit aici traseul meu de conștientizare financiară.
O carte pentru toate vârstele
Recunosc că iubesc cărțile și filmele pentru copii care aduc adevăruri general valabile la orice vârstă, spuse pe înțelesul tuturor. Nu aș putea să cataloghez volumul II din Școala banilor bine-crescuți ca o carte exclusiv pentru copii. E o carte pentru toate vârstele. Două lucruri m-au făcut să las cartea din mână și să-mi iau un timp de introspecție:
- Ca să ai un magazin de succes, trebuie să ai și bunuri, și servicii. Asta pentru că în analiza business-ului meu mi-am dat seama în timpul izolării sociale că eu am doar servicii și rândul ăsta a venit ca o confirmare că e vremea să scot și un bun pe care să-l vând: o carte, un ebook, un curs, ceva. Dacă aveți vreo recomandare pentru mine, dacă aveți nevoie de ceva și credeți că v-ar putea ajuta un ebook sau un curs, mă ajută să știu despre ce să fie.
- Când ai în față o prăpastie, nu-i tot măsura adâncimea. E adâncă, da. Gândește-te cum să faci un pod ca să treci peste ea.
Cartea asta minunată scrisă de Cristina Andone și ilustrată de Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița, Oana Mărieș și Emanuela Balint face parte din proiectul Școala de Bani, susținut de BCR, iar visul Școlii de Bani este să îi învețe pe toți copiii, părinții și bunicii din România cum să-și crească visurile, așa cum un grădinar priceput își îngrijește florile: cu răbdare, atenție și entuziasm în fiecare zi.
Dacă ați citit cartea, vă invit să vorbim despre ea, spuneți-ne ce v-a plăcut, ce a fost de impact, ce ați făcut diferit după ce ați citit-o. Dacă nu ați luat-o încă, mă pregătesc de un giveaway pe pagina mea de Instagram. Vă aștept acolo.
Text: Ana Nicolescu