Școala cultivă teama de eșec. Studiu realizat de Pagina de Psihologie

45% dintre cei care au absolvit o școală în România și au participat la un studiu realizat de platforma Pagina de psihologie consideră că profesorii le-au cultivat teama de eșec de-a lungul anilor petrecuți ca elevi.

Cercetarea a fost efectuată între 3 octombrie şi 9 noiembrie 2018, perioadă în care 1.589 de participanţi au completat un chestionar conținând 15 întrebări legate de interacțiunile cu profesorii, dar și cu părinții, pe teme legate de școală.

“În tripla mea calitate de sociolog, educator şi trainer, cred cu tărie într-un tip de educaţie care să stimuleze creativitatea şi gândirea critică.” – spune autoarea studiului, Mirela Pinte. “Pentru a facilita o astfel de educaţie, cred că este nevoie să încurajăm mult mai mult asumarea riscurilor în rândul elevilor şi studenţilor cu care lucrăm. Acesta este însă un lucru dificil din diverse motive, care includ printre altele şi teama de eşec. Procesul nostru de socializare include celebrarea succesului şi contestarea eşecului. Este ceva de care trebuie să ne fie ruşine şi atunci e mai bine să îl evităm. Această ideologie încadrează totul, de la viaţa de familie la politicile educaţionale.

Puţini la număr sunt cei care privesc eşecul ca parte a procesului de învăţare şi cred în lecţiile învăţate prin încercarea repetată.” – consideră sociologul Mirela Pinte. ”Studiul de faţă şi-a propus să urmărească practicile existente în rândul sistemului şcolar prin care am trecut noi înşine şi prin care trec sau urmează să treacă copiii noştri: Este ideea de eşec încă una înfricoşătoare?

 

Nu doar profesorii au fost responsabili pentru emoțiile negative trăite în relația cu școala

64% dintre cei care au răspuns la chestionarul ”Școala și teama de eșec” de pe platforma Pagina de psihologie au avut, în egală măsură, experiențe pozitive și negative legate de școală, iar 1 din 4 participanți la studiu s-a simțit ușurat în momentul în care a părăsit școala.

Nu doar profesorii au fost, însă, responsabili pentru emoțiile negative trăite în relația cu școala. 46% dintre respondenți consideră că părinții le-au transmis, conștient sau inconștient, mesajul că greșelile nu sunt permise, iar 23% au simțit că prietenii și colegii îi acceptau cu greu pe cei care greșeau.

 

Cum ajung elevii să le fie frică de eșec?

Criticarea, rușinarea elevilor sau a copiilor sunt printre cele mai frecvente greşeli comise de către profesori sau părinţi, care conduc la formarea unei atitudini negative a elevilor faţă de eşec – consideră 54% dintre cei care au completat chestionarul. 

Studiul a relevat faptul că, pe termen lung, atitudinile negative față de eșec ale profesorilor și părinților îi împiedică pe copii să își dezvolte imaginația și stima de sine (38%) și îi predispun la o viață marcată de depresie, anxietate și tulburări alimentare (34%).

Copiii noștri merită școli în care să fie cu adevărat văzuți

”Teama de eșec este una dintre cele mai mari piedici în calea succesului. Prin urmare, școala și familia trebuie văzute drept contexte în care elevii să-și poată exersa principalele abilități de viață, fără să fie paralizați de frică sau amorțiți emoțional din cauza frecventelor amenințări, critici sau pedepse.” – este de părere Gáspár György, psiholog clinician şi psihoterapeut relaţional, inițiator al programului național #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia.Este imperios necesar să reumanizăm modul în care îi îngrijim și educăm pe copii, în familie. Dar și școala are, fără doar și poate, un aport esențial în modelarea minții omului și în conturarea viitorului umanității.

Pentru a deveni adulți bine pregătiți în a face față provocărilor inerente ale vieții, elevii au nevoie să aibă încredere în profesorii lor și să învețe cum să-și depășească greșelile – iar pentru astfel de lecții, școala trebuie să emane mai întâi o atmosferă de siguranță. Copiii noștri merită școli în care să fie cu adevărat văzuți și în care să sufletele lor să respire, pentru a putea deveni adulții de care România are atât de multă nevoie.” – consideră psihologul.

Vezi aici raportul complet asupra cercetării Școala și teama de eșec.

Informare de presă

Foto: Pexels.com

 

S-ar putea să-ți placă și

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Bifați căsuța de selectare GDPR

  • Acest formular îți colectează numele, e-mailul și conținutul, pentru a putea urmări comentariile plasate pe site. Pentru mai multe informații, consultați politica noastră de confidențialitate, unde veți primi mai multe informații despre unde, cum și de ce stocăm datele dvs.