Cu fiecare ediție Digital Parents Talks, aflu tot mai multe informații care mă ajută atât pe plan profesional, cât și pe plan personal. Sâmbătă am înțeles cât de poate de practic și de aplicat cum se construiește un buget lunar, de ce este util să avem o strategie financiară atât acasă, cât și pe partea de business și am plecat acasă cu un kit care mă ajută să iau decizii financiare inteligente.
Am simțit acut haosul cu care mi-am tratat până acum finanțele și modul infantil și periculos prin care nu aveam niciun plan și nicio strategie financiară. Și dacă tot nu am avut parte în școală de educație financiară, totuși nu e timpul pierdut ca fiecare familie să meargă, în cuplu, la astfel de cursuri. BCR desfășoară programul Școala de bani în București și în țară și aduc la cei interesați, aceste cursuri, gratuit. Așa că dacă doriți să facem un grup și să organizăm un curs pentru comunitatea de cititori, just let me know.
Pe lângă faptul că am completat un plan financiar care include veniturile, cheltuielile, analiza fluxului de lichidități pe câte o lună, dar și pe un an întreg, iată care au fost informațiile cele mai relevante pentru mine:
- Am conștientizat care îmi sunt prioritățile finaciare și în funcție de acestea, am stabilit obiectivele financiare pentru acest an. Este esențial să știi unde te afli și încotro te îndrepți. Dacă îți setezi un obiectiv, automat vei avea și un drum care te duce acolo și vei stabili și pașii pe care trebuie să îi faci pentru îndeplinirea obiectivului.
-
Claritatea aduce liniște și stabilitate.
- Din totalul veniturilor pe lună, ideal este ca 20% să economisim, 50% să alocăm pe satisfacerea nevoilor fundamentale (casă, utilități, datorii, mâncare, transport) și 30% din venitul lunar pentru satifacerea dorințelor (vacanțe, haine, abonament la sală, cursuri de dezvoltare personală, gadgeturi, pasiuni). Eu stau prost la toate cele 3 capitole. Voi?
- Economisește pentru urgențe sau situații neprevăzute.
-
Este bine să ai un fond de rezervă de 5-6 ori salariul, ca economie pentru o eventuală situație în care rămâi fără job.
- Dacă pui pe listă cheltuielile și ajungi la concluzia că nu te ajungi cu banii, ai mai multe soluții, eu am reținut două: fie mai tai de unde risipești, fie mai găsești o sursă de venit (o colaborare part-time, venituri din chirii, dividende, venituri din investiții, venituri din dobânzi).
-
Nu contează cât câștigi, ci cât cheltui.
- Datorii problematice: utilizarea excesivă a cardurilor de credit, achiziția de autoturisme, tendința de a cheltui compulsiv, ignorarea propriilor obiective financiare, lipsa dorinței de a acumula avere.
- Cunoaște-ți veniturile și cheltuielile. Creează un buget lunar și urmărește-l.
-
Economisește întâi, apoi cheltuie din ce a rămas!
- Crează un plan realist pentru pensie. Și aici am picat testul ☹. Timpul este un aliat mai puternic acum decât va fi în viitor. Aici m-a înțepat inima.
- Atunci când poți, transformă economiile în investiții.
- Factorii care ne influențează deciziile financiare sunt: valorile personale, obiectivele, dorințele, alegerile, evenimentele majore, condiții ale standardului de viață, nevoi sociale.
- Planificarea financiară, atunci când este făcută din timp, ușurează tranziția către un viitor mai liniștit.
- Nu poți controla ceea ce nu cunoști.
În partea a doua a workshop-ului, Delia Olteanu de la BCR a făcut lumină pe partea de antreprenoriat.
- Numărul de start-up-uri a crescut anul trecut cu 30% datorită programului Start-up Nation.
- Scopul final al unei companii este să susțină acționarul principal și să genereze valoare pentru acționari. Cu alte cuvinte, să facă bani.
- Cea mai importantă resursă într-o companie este managerul și deciziile pe care le ia.
- Ai grijă ca angajații/colaboratorii să fie fericiți că lucrează pentru/cu tine.
- Investiția în ceva ce nu mai funcționează e mai mare decât a o lua de la zero cu un alt business adaptat pieței. Trebuie să identificăm acele piețe care cresc.
Dacă doriți un curs de antreprenoriat, BCR are programul gratuit, de 3 zile, Școala de business. Nici la Școala de bani, nici la Școala de business nu se pune accent pe promovarea brandului, ci pe educația financiară și antreprenorială.
O întrebare care mi-a atras atenția pe foile cu planurile financiare: Este suficient să ai un venit mare ca să fii bogat? Voi ce credeți?
Am plecat de la Digital Parents Talks cu hotărârea a a aborda mult mai matur și strategic partea financiară a familiei. Este foarte important să avem alături pe cineva împreună cu care să construim și să facem împreună bugetul, strategiile financiare, să stabilim împreună obiectivele financiare pe termen scurt, mediu și lung. Asta desigur, dacă suntem într-o relație funcțională, conștientă și asumată.
Cea de-a XII-a ediție Digital Parents Talks a fost susținută de BCR și Lidl. Mulțumim DGASPC sector 6 pentru găzduirea evenimentului la Conacul Golescu Grant. Cafeaua bună a fost făcută de espressorul de la Philips. Digital Parents Talks este un concept Parenting PR menit să aducă informație, educare și valoare în nișa de bloggeri părinți.
Text: Ana Nicolescu
Foto: Mihai Răitaru
2 comentarii
Vai cat de tare! Sper sa reusesc sa imi fac si eu timp pentru un asemenea curs. Caut de ceva timp asa ceva , dar toate un un pret exagerat. Merciiii mult!
Să fie cu folos!